I nie sme tamu, hipotekata ni e tamu, pecatot do smrt ni e tamu... I nie mozeme da go otplatime odma bez provizija(t.e. ne plakame penali ako go otplatime porano), samo sto nemame od kade
На нас ни рекоа ако го отплатиме со сопствени средства, нема да платиме провизија. Ама тоа тешко. За некоја година, да.
Da da za sopstveni mislev ne refinansiranje. Zdravje nikoj neznae za idninata. Bitno imame nase, mir i spokoj. So kamata na bankata sekakohug:
Дечки не ширете паника, еве од комерцијална банка имам сметка со години и немам никави трансакции на нејзе никаков денар не ми земале. Исто и од стопанска пред да примам плата немам никакви трансакции и не ми земаа ни денар. За стопанска знам дека и до 1 една трансакција месечно не ти земаат пари, ако имаш 2 или повеќе трансакции во месецот ти зимаат 20 ден.
не ширам паника, кажувам како што е. а беше да провериш дали треба да уплатиш за одржување сметка на годишно ниво? пошто како би ти зеле ако не ти легнува кеш на неа ко шо велиш не ја користиш..
Jas bev denes vo uni, zatoa vcera sto pisuvavme. I deckoto vika vaka: "Smetkata tie neaktivna, nemas ni priliv ni odliv, dollg nemas nikakov,ako sakas da ja aktiviras treba da uplatis 500 600 denari da smenime podatoci azuriranje drn drn, da stavis na nea nekoj denar za da moze da ti se aktivira." Ne vikam sakam da ja zatvoram. -"so samoto toa sto e neaktivna vika se zatvara sama." A toa vikam za odrzuvanje na smetka sto se doplaka na godisno nivo. Toa vazi za aktivnite korisnici koi ja koristat istata. Na neaktivna smetka nema dolg. Fala mnogu, prijatno.
Не ми зимаат за одржување на сметка и тоа проверено е, повеќе години ми седеа активни сметките од двете банки ни денар ми немаат земано.
Не те разбрав. Затворени ти се сметките? Сакам да ја затворам на Стопанска. Ако не треба ништо да платам, супер.
јас имав во уни банка сметка пред многу години после две години не користење без трансакци ми стигна писмо дома известување дека сметката ми се брише
Не ми се затвотени, активни сме, само ажурирани податоци имам. Ни денар ми немаат земено што така ми седи сметката без трансакции, зборам за комарцијална и за стопанска, за другите не знам.
Е тоа и јас се прашувам. Некаде прочитав дека ако немаш трансакции една година, ти земаат провизија за одржување на сметката. Не знам колку е ова точно.
Другарка моја земаше плата преку Комерцијална банка. После некое време се префрли во друга банка. Сметката и беше неактивна повеќе од година. Од Комерцијална и пратија писмо да плати за одржување. Мислам дека плати 400 денари. Отиде да плати и одма ја затвори сметката.
Во Комерцијална банка во месеците кога немам трансакции ни денар не ми наплаќаат за одржување на сметката, а имам пари од каде може да повлечат.
Со години имам неактивна сметка на комерцијална, зошто ја префрлив платата на друга банка. Тогаш сакав да ја затворам, но ми кажаа дека нема да имам никакви трошоци ако седи неактивна, и така до ден денес немам добиено вакво писмо како другарка ти. Не може за едни вака за други така, веројатно имало кај неа друга причина.