Ние од секогаш со стопанска соработуваме и немаат многу ускови. Во овие другите хипотекарен кредит па одозгора и 2 жиранти на државни јасли. Ем куќа заложуваш ем жирант бараш. Па и плата минимум 1 година да зимаш во нивна банка.
Моментално колку што гледам на Комерцијална е најниска, 4,85% за првите 5 години и 6,65% за понатаму. Детали немам гледано повеќе, ова од реклами што видов.
Mene sajtovite na bankive i nivnite objasnuvanja okolu kamatata i plakjanjata mi se vo fazon " zbuni go neprijatelot" ama od ova sto go vidov centralna kooperativna banka mi lici za najpovolna 4,5% im e za prvite tri godini, a potoa 6,1% dokolku zimas plata kaj niv
Девојки жени, кажете ми до колку години ги дваат поголемите кредити, зборам пример за купување на стан, и колку месечно Ви е одприлика ратата за плаќање?
Зависи од износ на кредит, рок на отплата и камата. Онака грубо за 40.000 евра со рок на отплата од 20 години и камата 4% месечната рата за првите 3 години би била 240 евра. За 30.000 евра 180 евра месечна рата. Скоро гледав дека Стопанска имаат 2,9 % каматна стапка за станбени кредити.
Nemoj gjaolot da te lazi od tamu kredit da zemas,moja drugarka imase zemeno studenski kredit mislam,neznam poradi koja pricina ne e ni vazno,kaj barale zirat kamatite mn.bile visoki doplo skoro go vrati so 300sta maki ako malku si zadocnel za ratata odma se javuvale pustale opomeni neznam sto,ednas na doverba mi kaza sto kako dusata mu izleze na cupeto duri da go vrati,znaci ovie stedilnicite se lopovi pa i bankite drugo nisto... Falamu na boga moite nikogas ne se zanimavale so krediti neznam iskreno ni kako odat kamatite ni procedurite, njadobro e sto veli tatkomi da si gi pustis nozete kolku ti e dolga cergata,osven ete ne daj boze za bolest ili nekoja najhitna rabota da ti treba pogolema suma na pari pa da se vpustis vo takvo nesto poinaku jas ne bi nikogas...
Pa neznam jas kolku bese dobra ponudata bidejki i zirant mu barale i kamatata kako sto kaza preglema i sto ima dobro vo ovaja ponuda jas neznam...Jas voopsto neznam kako i na koj princip rabotata tie stedilnicite i koja e nivnata uloga najiskreno za mene tie se ziva glupost,i koga bi zemala nesto sigurna podobra opcija e bankata ...
http://www.femina.mk/новости/занимливости/mcash-со-еден-клик-до-кредит na tie sto mu trebat hitni pari,kamatite kako sto gledam se enormni i ne se isplaka ama dokolku na nekoj mu treba hitno neka si razgleda...
Дали може да се одобри станбен кредит доколку договорот за работа е на определено време? Доколку има некој со претходно искуство нека пише.
Може, не е важно дали е на определено или на неопределено време, пример во Стопанска банка гледаат последните три месеци да имаш редовни примања, а ако земаш плата преку Стопанска банка не ни мора да бараш документ од работа, гледаат директно од нивниот систем. Претпоставувам и во другите банки е исто.
Убаво е да си завршиш некоја работа со кредит, но има да ти обеле косата додека го вратиш. Јас одобрувам кредит само за крупна работа, за која реално кеш не можеш да собереш, на пр. стан или кола, или реновирање спрат од куќа што чини 15 000 евра најмалку да речеме, за ништо друго. Каматите се големи, и само се лажат луѓето со кредитите, на пример не можам да замислам кредит за на одмор, за купување облека или за телевизор да си купиш на пример, а има цена од 20 000 денари на пример кои може да се соберат за три месеци (заштедат ) по 6-7000 денари месечно и кеш да си го купиш, наместо да го преплатиш со ненормални камати со некој кредит од 5 години. А нешто што исто така не ми е јасно е тоа што неколку луѓе што ги познавам си земаат кредит чисто онака без причина (да си имале пари) и го враќаат 5 години и ако ги прашаш не знаат кај ги потрошиле парите . И бидејќи тие си се така скроени кога ќе им заврши тој кредит, без причина земаат одма друг пак онака..... Ги жалам тие луѓе, не се свесни што им се случува
Вчера со дечко ми бевме во неколку банки да се распрашаме за потрошувачки кредит, кој ни е потребен за реновирање на станот. Со оглед на тоа колкави ни се платите кои ни минуваат на сметка, и дека немаме никаква кредитна историја, и двајцата сме млади по 25 години, се изненадив кога ни кажаа дека има шанси да ни одобрат кредит од 10000е, сумата која ја бараме. Нормално, условите секаде се различни, и во однос на камати, и жиранти/солидарни должници, и манипулативни трошоци итн. Прашавме скоро секаде, ни останаа уште Алфа Банка, Уни Банка и Охридска, тие не работат во сабота. Сакам да ве прашам, дали некоја од вас има земено ваков кредит и од која банка? Ако има некоја поупатена да ми каже каде се најповолни условите?
Ние живееме во заедница но сакаме да си направиме своја куќа. Е сега прашањето ми е ако земеме хипотекарен кредит што куќата кај што живееме сега би ја ставиле под хипотека колку би можеле да земеме и која би била пониска месечна рата?
Па пониска ќе биде месечната рата ако земеш на повеќе години, но така многу губиш. Пример: Ако земеш 20000 евра на 10 години, ке вратиш 25-26000 сума сумарум. Истите 20000 евра ако ги земеш на 20 години, ке вратиш вкупно 37-38000(скоро дупло), а за на 30 години тотално е неизплатливо, рачунај х3. Имаш информативен калкулатор (информативна пресметка) на веб страниците на секоја банка и може да си видиш на колку пари, колку ке вратиш за толку години за колку што сакаш и ти пресметува колкава рата ке имаш.
Секој различно си размислува. Ако ме прашаш мене, јас би зела на што пократко време, со што поголема рата, за побрзо да заврши, а и заради она што го кажав претходно, загуба има дупло помала. Зошто да и дадам на банката еден стан гратис