Edjo prasanje, nie sega kupuvme stan od 92 m2 , od koi 87m2 se vnatresna povrsina. Ova ho pisuvam, bidejki mozebi e povrzano so cenata za hipoteka. Koga se diga kredit, se plakja i za hipoteka, dali ima nekoj informacija kolkav e iznoaot na istata. Blagodaram
Здраво сакам да земам кредит од 6000 евра, пријавена сум на минималец и на определено искуство ви благодарам
За стб пишува мин 10% во зависност од кредитоспособност. Отвори станбени кредити, главни карактеристики.
Во мојот случај, нема нешто што не се искомплицира. Да почнам од таму што со сопствена заштеда купивме плац, идејата беше да земеме кредит за градба. Од денешен аспект не би се малтретирала, и време, и нерви, и пари изгубив а куќа уште немам. Дур преживееш бирократски лавиринт, веќе ти се смачува. Кога успеав да средам за плацот, од банкиве ми поставија нереални барања, на примања 2000+ и две хипотеки со 200% вредност на кредитот, не ми ја даваа сумата што ја барав. А сумата е сосема реална, ништо енормно. Ми даваа доста помала сума за која не ми се исплати толкав залог. Затоа живеам под кирија и искрено, се согласувам, тотално ми нема поента, ама не е само да се земе кредитот, залогот и условите се важни. Навистина во сред корона кредит барав и сами ми кажаа дека ќе биде тешко, па оставам за на пролет, можеби повеќе среќа ќе имам.
Ucestvoto na kredit e dogovor pomegu tebe i prodavacot. Megutoa glavna uluga ima procenkata na stanot od strana na bankata. Jas kupiv sega stan, i dadov 10000eur na smetka. Toa ne e 15%ucestvo. Denes vo banka mj kazaa, deka ako mi go procenat stanot kako sto treba, tie 10000eur mi se ok. Znaci se zavisi od procenkata. SEKAKO MORA DA IMAS CASH.
Imam edno prasanje....se nadevam deka tuka ima nekoj bankar, pa da mj dade soodveten odgovor. Svekrva mi trebase da zeme potrosuvacki kredit od 10000eue Imase i zirant. 4 nedeli mi zborese deka ne znae, ceka itnitn. Posle mi kaza deka ne i bila azurirana licnata karta, pa bese pak vo banka, a vo meguvreme mi kaza deka j gonodobrile kreditot. Od toj moment do isplaka je pominaa nedela ipol. Den pred da go potpiseme dogovorot, i se javuvame j ni vika deka ima na smetka 598000.00mkd. Jas se zacudiv, i ja prasav pa kade otisle tie 17000.00mkd. Ne znaese. Sledniot den, nie trebase da potpiseme dogovor, i doaga kaj mene mi vika deka bankata go povlekla kreditot bidejku im stignal dopis deka zirantot ima star dolg od 5000 eur. Dali moze vakov propust da napravi bankata....da odobri kredit, pa da povlece. Blagodaram.
До потпишување на договор може да се откаже банката од договорот, по потпишување важат други правила и тогаш банката не може туку така да се откаже и да го повлече кредитот. Во секој случај заради водење на несериозни преговори банката ви должи надомест на штета, пробајте вонсудски да си ја побарате, сепак не може било која банка да си игра мајтап: ,,Сега давам, сега не давам."
Mene iskreno mnogu cudni mi padna deka ne i prefrlile 10000eur, tuku pomalku. Takva greska da napravi serizna banka ne mi se veruva. Druga rabota, jas sum zemela kredit, i znam deka te ceslaat do posleden den za da porverat dali imas ostanati dolgovi, dokolku inas bankata nema sansi da ti isplati kredit. Momentot e deka jas ne veruvam na prikaznata na svekrva mi. Eden mesec se vleckase ovoj moment so podignuvanje na kredit, i posledniot den navodno i prfrlile, pa pu pu ne vazi, si gi vratile parite.. Znam samo deka koga se podiga kredit, bankata ne dava tuku taka dokolku jmas drug dolg. I znam deka bankata so eden maticen broj se moze da doznae. Fala na sovetot, bas kje i predlozam da odi na sud, i da vidam sto kje mi rece.
Банката МОЖЕ да и префрли помалку пари.. ако дозволила свекрва ти да се наплатат од кредитот трошоците за обработка, интеркаларна камата и слични трошоци. НО не може да ти даде па да ти земе. Не е можно да и префрлиле пари што може да ги користи пред да потпише договор, а ако и префрлиле пари тие не може да ги извади ... така беше кај нас пред некое време. Се до потпишување на договорот банката може поради новонастанати (за неа) околности, да одбие да се реализира договорот, односно да не се потпише... Е сега, откако ќе потпишат договор двете страни и она ќе земе еден заверен примерок ..други се законите.
Jas sum na ista frekfencija so tebe. Bankata ne moze da prefrli pari. Iako ona menr mi kaza deka potpisala dohovor, ama posledniot den ,posle eden mesec i stignalo na bankata dopis za dolg od duri, zamisli 5000 eur. Mizi asan da ti baam e rabotavam. Znam deka me ima izlazano, i znam deka bankata takov propust ednostavno ne si dozvoluvam Fala ti mnogu i tebr za odgovorot.
Ми треба човек во Халк банка, за станбен кредит се работи. Најдовме куќа, и јас и сопругот сме кредитоспособни и нема проблем со одобрување на кредитот. Имаме и пари за учество. Меѓутоа проценката која ја направи банката е дупло пониска од цената на куќата. Во друга банка ни кажаа дека може да се среди тоа (така да претпоставувам дека ќе може во сите), но во таа банка се повисоки каматите. Колку што гледав халк има најниски камати моментално. Па барам дали можеби има некој вработен во халк на форумов или имате некој кој ви помогнал со кредитот да ме упатите каде да се обратам.
Не верувам дека ќе завршиш работа.. Нас комерцијална банка куќа од 180000 евра ни ја процени на 94000 А пред тоа друг проценител (неповрзан со банки) ја процени на 180000...
Ме ли да ми каже дали некој има искуство со Централна Коперативна Банка,за станбен/ хипотекарен кредит?