1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кредити

Дискусија во 'Дом' започната од Ariel, 12 февруари 2010.

1. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    27.477
    Дали од банката ке те известат кога ке ја подмириш и последната рата од кредитот?

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    Дали некој имате искуство со iute credit ?

3. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Проценителите од банките проценуваат дупло помалку, а проценителите од општината, кога треба да платиш данок, проценуваат појше :)

4. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Нормално е тоа дека ќе ја процени двојно помалку, сите банки така прават.

5. Animallover<3

Animallover<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    180
    Добар ден, може ли да споделете мислење и да ми дадете совет во врска со субвенциониран кредит за владиниот проект купи куќа/купи стан, вчера бевме до НЛБ банка ни објаснија дека за аплицирање за кредит за млади за изградба на куќа, на пример за кредит од 40.000еур за враќање најмалку 20години мора да се даде и учество (некаде од 8.000еур).... е сега тие пари т.е набавувањето на истите е проблем бидејќи сега треба да го купеме и плацот и да се платат комуналиите и сепак се многу пари..

Прашањето мое е ние ги даваме тие 8.000еур на банката (учество) а потоа тие ни даваат кредит пак 40.000еур а тие 8.000еур учество ги намалуваат од долгот после или како не ми е јасно досега немам никаков кредит и не ми се јасни овие банкарски работи..

Бидејки ке треба тие 8.000еур да ги позајмеме од некој и да ги му ги вратеме по добивањето на кредитот
    Или немаме право да ги вадеме после тие пари бидејки ке се префрлаат на градежната фирма...

НИШТО НЕ МИ Е ЈАСНО :(
    Ве молам за совет/исуство/мислење, секој одговор е добре дојден.

ВИ БЛАГОДАРАМ

6. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.720
    Допаѓања:
    172.708
    40000 евра е кредитот.
    8000 евра учеството

Значи ќе можеш да купиш стан од 48000 евра.

Пари нема да видиш(за да ги враќаш од кај што ќе позајмиш) така да подобро земете кредит каде што тие го субвенционираат учеството

На Animallover<3 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  7. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Ќе може некој да ми објасни како се прерачунуваат радите за кредитите?
    Еве да речеме кредит од 3.5% фиксна камата на 8 година, на сума од 30.000 евра, колкава рата би имал? И како тоа се пресметува?

8. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    478
    Има калкулатор на сајтовите на банките.

9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    11.940
    @Elen4e_sonce имаш кредитен калкулатор скоро на сите банки. Пиши кредитен калкулатор на гугл и имаш на НЛБ, Стопанска итн.

10. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Знам дека има кредитен калкулатор, ама ме интересира како работи, која е формулата од прилика.
    Еве ќе го земам примерот од погоре - да речеме кредит од 3.5% фиксна камата на 8 година, на сума од 30.000 евра, колкава рата би имал? И како тоа се пресметува?

Значи 3.5% од 10.000 евра се 350 евра. Дали потоа се множи 350 со 8 бидејќи толкав е бројот на години? Тогаш ќе дојде 2.800. Дали тоа значи дека ратата е (10.000 + 2.800) / (8 * 12)? Бидејќи на пример калкулаторот на банките не ја дава таа сума.

@eliesaab @NPN

11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    11.940
    @Elen4e_sonce зависи прво каков ти е кредитот. Имаш различни видови кредити. Фиксната каматна стапка не значи дека цело време додека го отплаќаш кредитот ќе ти биде таа. Имаш можност за фиксна камата првите неколку години или месеци (пример) и после да ти биде со променлива каматна стапка. Се гледа и кредитна историја пред да ти се одобри кредитот. Го дава износот на месечна рата на НЛБ. Сепак е нагласено дека не може да се потпираш само на калкулаторот и потребно е да отидеш во експозитура. За НЛБ е потребно да си примател на плата кај нив.

12. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Јас имам веќе земено кредит, јасно ми е мене се тоа. Те молам види го баш случајот од мојот пример - фиксна каматна стапка, значи скрос иста рата, 8 години. И јасно ми е дека кредитните калкулатори не може да се сосема точни.

Прашувам за формулата за да знам како се пресметува чисто бидејќи ме интересира. Три променливи се, 8 години, 3.5 фиксна каматна стапка и 30.000 евра сума. Како се пресметува ратата? По која формула? Не може кредитната историја да има врска со формулата по која се пресметува ратата кога јас точно тој кредит го имам одбрано.

Разгледувам опции за рефинансирање, па кога би ја знаела формулата ќе знам колку и дали ми се исплати.

13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    11.940
    Не ти ги читав претходните мислења, мислев дека планираш да земаш.

(30.000×3,5)/100=1.050 годишно × 8 = 8.400

Обичен процент е за формулата, (сума × процент) / 100.

@Elen4e_sonce

14. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Ти благодарам многу :)

Меѓутоа и со оваа пресметка каматата се разликува за 100%, дупло поголема е наведенава од тебе отколку таа што ја покажува кредитниот калкулатор. Јасно ми е дека кредитниот калкулатор не може да има 100% точност, ама за толку да се разликува?

Еве погледни, точно истите параметри се од примерот.

Прикачени фајлови:

• Screenshot_2.png
      Screenshot_2.png
      Големина на фајлот:
      31,4 KB
      Прегледи:
      30
  15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    11.940
    8.400 / 96 месеци = 87.5 евра месечна рата за камата. 87.5 евра претварај со курс 87.5 × 61.5 (го зеам вака, не знам точно колку е моменталниов варира за малку) = 5.381,25 денари месечна рата за камата.

Рата + камата = (30.000/96) + 87.5 =
    312.5 евра + 87.5 = 400 евра месечно според мои пресметки.

@Elen4e_sonce

16. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Не е така, камата се пресметува на остантиот долг не на вкупниот. Не можеш да плаќаш камата на 30000 евра кога на 6та година имаш износ од прилика од 10000 евра.

На eliesaab и Elen4e_sonce им се допаѓа ова.
  17. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Вака има логика, затоа уствари кредитниот калкулатор пресметува двојно помала камата отколку од онаа на членката. Благодарам многу :)

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Феминки да ве прашам, денес уплаќав за кредит и плус уплатив пари на кредитна картичката. Сега проверив и парите уплатени за кр. картичка ги има во дневен извештај, но парите за кредитот ги нема. Дали може да има некоја грешка или можеби покасно ќе се прикажат. Минатиот месец го немав тој проблем истиот момент откако уплатив парите беа регистрирани. Малку се загрижив :| Инаку за Стопанска Банка е.

19. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    555
    Dali ste zapoznaeni,ako bidam zirant na pogolem kredit koj ke se vraka 12 godini,i pod uslov kreditobaratelot redovno da si gi podmiruva ratite,dali ke mozam da zemam moj kredit pred da se isplati toj na koj sto sum zirant.
    I vase mislenje,dali semejstvo so 2 mali deca,so 50000 denari primanja mesecno ke e sposobno da vraka kredit od 12000 mesecna rata

20. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.734
    Допаѓања:
    269.396
    Ќе можеш да земеш и ти кредит да.
    Ние со слични примања и нешто поголеми вкупно кредити туркаме некако со 2 големи деца:|

На Aw-aw му/ѝ се допаѓа ова.