Прашај у Прокредит, имаат и некои субвенции за реновирање, плус нешто враќаат за прозори и врати ... Јави се и информирај се секаде убаво
Имаме станбен кредит со сопругот Сакаме да земеме потрошувачки нешто околу 2.500€. Некоја идеја без да го чепкаме станбениот?
Земате потрошувачки колку што сакате, станбениот зошто би го чепкале?! Посебна рата за станбен, посебна за потрошувачкиот.
Не знам стварно прв пат слушам. Ние вчера аплициравме за потрошувачки, следно ќе аплицираме за станбен. Распрашајте се сегде по банкиве, мора да постои опција.
Доколку е земен стамбен кредит на 20 год, поминале 3 и сега постои во истата банка поповолен стамбен кредит со пониска каматна стапка дали е можно да го затворам стариот со активирање на нов во истата банка. Вакво нешто имам слушнато.
Да, може. Јави се во банката, прашај. И баш пиши тука. Јас зедов на 8 години со фиксна 3.5%, сега се намалила на 3.3%. Се јавив во банката ама девојчето ми рече треба да платам некои си 200 евра за документација бидејќи било промена на кредитот, а ратата ќе ми се намалела ама не ми се исплатеше тоа да правам.
Може да се направи преддоговарање на каматна стапка со што на постоечкиот кредит би ви смениле каматната стапка со актуелните на банката за станбен кредит. Се плаќа провизија за преддоговарање 0.5 или 1% од преостанатата главница на кредитот, ти пишува во договорот за кредит колку посто точно.
Фала на информацијава. Уште нешто, а дали на 62 години може да земе било каков тип кредит во висина од 30.000 евра и отплата на 20 години?
На 20 години неможе затоа што би имал 82 години кога ќе заврши кредитот, значи максимум на 9 години може да земе кредит, а за сумата зависно од плата или пензија треба да разговара во банка колку би му дале максимум.
Не знам во која банка е ова. Има вакво правило ама за потрошувачки необезбедени кредити (не може 2 истовррмено) а ако имаш станбен и со плата задоволуваш услови не сум слушнала дека мора да го затвориш. Не знам во која банка си ја сум во Стопанска и имам станбен, дури самите ми понудија потрошувачки бидејќи задоволував критериуми.
Мене во Стопанска Скопје ми намалија каматна стапка само со барање, не плаќав ништо. Пс: се извинувам за два поседователни постови, покасно го видов ова па мислев ќе е од помош.
^Најдобро искуство со Стопанска банка. Шпаркасе едни услови кажуваат во филијала, други излегуваат подоцна. Распрашај се и во Халк.