Може. Во фирмата каде што работиш нека ти изготват потврда дека СИ НА ПОРОДИЛНО БОЛЕДУВАЊЕ и дека земаш надомест од ФЗО, но кога би била на работа имаш лични примања во износ од 2310283921,00 денари.
KE VE MOLAM IMAM RATA OD KREDIT NO NE STIGNUVAM DA JA NAPLAKAM NATRUPAN SUM I BRZI krediti... KADE STO GO ZEDIV KREDITOT IMAM TRAEN NALOG NO PLATATA JA PREFRLIV VO DRUGA BANKA KOJ SE POSLEDICITE?? NA MOE IME NEMAM NISTO ZIVEAM SO RODITELI...
Во секој случај ќе ти ја бликираат трансакциската сметка а тоа значи блокада на сите сметки во сите банки. Тоа што немаш ништо на твое име значи дека се додека не платиш одредена сума, нема да ти бидат ослободени сметките. ...последователно, платата како ти стасува на сметка, така ќе ти ја "лапне" извршител кој е немилосрден и сумата е зголемена за извршитеска нагрдада плус камата. ...Веќе еднаш е пишано- оди кај Извршителот, разговарај, нека стори нешто за да можеш да го исплатиш долгот.Сепак, имаат некакво разбирање, па и минимално.
Здраво. Прв пат аплицирав за ктедит во стопанска банка, апликацијата е поднесена, но ме изненади. Кога ми рекоа да чекам известување по смс дали че биде одобрена.... Нели треба веднаш за пола час да се знае? Искуства ваши?
Сигурно се работи за мал потрошувачки кредит, зашто за поголемите износи бараат многу документи и гаранции (рачна залога, хипотеки, кокредитобаратели и жиранти) По СМС ке те известат дека ќе земеш кредит, ама ке мора да одиш во експозитурата да испотпишеш еден куп образци.
Ми рекоа дека имам голема плата, 100.000ден и прв кредит ми е, би ми одобриле 500.000ден.. Дали се чека 7 дена за смс или би можело и порано да ме известат
Ним им е важно да оставиш траен налог за да ти сопираат 1/3 од плата, а тоа се 30 000 денари месечно максимум. За да ти ратата 30 000 денари, може да ти дадат кредит во висина од околу 50 000 евра (се разбира со хипотека) Ова ти го пишувам отприлика, не го сфаќај здраво за готово. Еве ти за 10 години: Износ на кредитот: 500.000 MKD Период на отплата: 240 Каматна стапка %: 3.75 Износ на месечна рата: 2.964 Еве ти отприлика колку би изнесувала рата на 5 години Износ на кредитот: 500.000 MKD Период на отплата: 60 Каматна стапка %: 3.75 Износ на месечна рата: 9.151 Ама за да ти одобрат 500 000 денари, ке бараат осигурување (хипотека)
Моменталната аплукација која чекам да ја одобрат, гласи дека 10години сама би уплакала на шалтер по 5.000ден минимум. А бидејки ми е прв кредит, би одобриле 500.000ден без хипотеки или жиранти. Јас прашав до која сума би оделе... Тие сами ја предложија 500.000ден..
Imam zemeno stanben kredit na 20 god. Sega sakam da ufrlam pari da go reprogramiram kreditot. Vo ovaa situacija sto vikaat deka ke ima inflacija ne znam sto e popametno da napravam,dali da baram da mi se namali mesecnata rata ili da gi namalam godinite na otplata na kreditot? Ako ima nekoj poupaten da mi dade sovet.
Они можат да ти ја предложат таа сума али ти треба да размислиш реално колку средства ти се потребни, а траен налог е ако сакаш да ти повлекуваат секој месец од сметка на одредена дата, ако не сакаш не мораш, можеш електронски, на шалтер или на банкомат да плаќаш.
Искрено не верувам дека сама ке уплаќаш + нема хипотека, нема жиранти. Само меница... Незнам... Баш пиши дали побарале од тебе плата кај нив да префрлиш и траен налог да оставиш
Префрлив плата, тоа да... Ама сега сум на породилно, рекоа ок е тоа... И извод од претходната банка за редовни приманја и тоа побараа
Каматата секако ќе си ја плати, наеднаш. Пресметаната камата не и ја минусираат иако намалува години/сума сеедно. Предност е побрзо исплаќање.
Камата на 10 години и камата на 15 не е исто Што помалку години, толку помалку камата. Еве ти кредитен калкулатор (приближно исти се стапките во банките, со мали нијанси) https://nlb.mk/Физички_лица/Алатки/Кредитен_калкулатор.aspx#step1:1| ...па види сама