Сакаме со сопругот да подигнеме кредит платата му е солидна моментално зема 47 000 а јас 20 000 сакаме да дигниме кредит од 10-15 илјади евра за изградба на куќа или за купување со наше учество од 50 % во кеш. Дали е подобро да се земе потрошувачки кредит или станбен. Да напомен доколку се решиме задоградба не планирам да плаќам на државата 10 000 евра комунали или колку и да е.. Прв кредит ќе ни биде во животот, а незнам дали да прашам вбанка ќе бидат искрени кој кредит е подобро да го искористиме...
Може да подигне кредит бидејќи ќе ја стави куќата под хипотека. Но мислам сепак дека не е добра идеа со оглед на фактот што не е вработен и во случај да не може да го сервисира кредитот на време може да остане буквално на улица.
Станбениот си е баш за таа намена и има помали каматни стапки, со тоа што ќе бараат да се стави под хипотека станот што ќе го купувате т.е. Куќата каде ќе доградувате, додека кај потрошувачкиот не ама таму се повисоки каматните стапки. Најдобро е да разговарате во банка и за двете варијанти, подробно ќе ви објаснат кој кредит може да го искористите и под кои услови. Добри сте со примања така да лесно ќе ви го одобрат.
Не знам, јас мислам дека нема шанси да земе а да е невработен, макар и неколку недвижнини да стави под хипотека.
прашање до тие што повеќе се разбираат со кредити ,ме интересира дали може на пример да земам кредит на 10 год сума на пример 15-20 илјади евра и да го вратам на банката за помалку од 10 години веќе 4-5година?
Можеш, ама ќе прашаш во банката какви се условите за предвремено отплаќање, може предвреме да се отплати кредитот секако и може да биде и без плаќање на пенали и без плаќање на каматата за преостанатите години, ама се зависи од тоа што ќе се договориш со банката.
Mozes, a za predvremenata otplata zavisi od vidot na dogovorot za kredit i bankata od koja sto si go zel. Konkretno Stopanska AD Skopje nema penali za predvremena otplata na obicnite potrosuvacki krediti, dokolku go isplatis porano plakas kamata do denot na celosna otplata, ne i onaa sto bi bila idna. Kaj stanbenite i hipotekarnite imas provizija za predvremena otplata od 3% dokolku go otplatis so refinansiranje od druga banka, a nemas provizija dokolku go otplatis predvremeno so sopstveni sredstva (nad 15000 evra se bara i poteklo na tie sredstva). Najubavo e da se konsultiras so konkretnata banka pred da apliciras kakvi im se uslovite za predvremena otplata.
А како ќе го отплаќа кредитот ако не е вработен? Дури и по брзите кредити не ти даваат пари ако си невработен не па за стамбен кредит. Нема да му одобрат.
За колку време ќе те известат во врска со кредитот дали си одбиен или ти е одобрен по поднесување на документи?? Конкретно се работи за Стопанска Битола... плссс одговор
Нив не му е гајле дали е вработен или не кога остава залог, ќе му ја продадат куќата ако не плати и тој после нека му ја мисли. Голема грешка си дури и некои од фирмите за брзи кредити даваат на невработени. Само не ми е јасно на кој начин ќе се наплатат после.
Здраво членки, Ме интересира дали некоја има искуство со станбен кредит од УНИ банка? Сакам да земам станбен кредит од 50000 до 60000 евра, на страната пишува дека е со 100% финасирање, дали со тоа нема почетен влог? Доколку некоја има искуства со оваа или со друга банка за станбен кредит би ве замолила да споделите ваше искуство.
Здраво, имам едно прашање во врска со станбен кредит. Вака јас сум вработена во америчка фирма, сега тука сум пријавена на 18к, а остатокот од платата ја земам во долари (поточно 500$), со тоа што регуларно си плаќам данок во ујп за доларите,имам и амерички и македонски договор. Сега прашањето ми е дали може да не ми го бројат девизниот прилив при предметување за кредит во банка, туку да се рачуна како да имам 18к плата? Во понеделник ќе одиме во НЛБ да се распрашаме што како и колку би ни дале кредит, и двајцата сме со над 40к плата не би требало да не ни одобрат сума околку 50-55к евра, моја претпоставка.
Jas i soprugot apliciravme za hipotekaren kredit vo stopanska od 45000 ev i 10 000 ev ucestvo za kupuvanje na nova kuka 54 000 ev. No procenitelot ja procenil pomalce i ni davaat 35 000 ev. Ima i dr problem jas kako kokreditobaratel poradi poranesen kredit sto sum kasnela nekolku pati sum so losa kreditna istorija. I sega sme odbieni . Sto da pravime vo slucajov? Inace imame i dvajcata zaedno primanja od 55 000 den i rabota vo pogolemi firmi . Kombiniravme plus so potrosuvacki no ni doaga mn rata nad 350 ev mesecno a vaka so ovoj hipotekaren kredit ni bese 250 ev. Da probame vo dr banka ??
Пробајте во друга банка. А најубаво човек да најдете некаде, за жал така најлесно ќе завршите работа.
Дали мора да си пријавен на неопределено време како коктедито барател за станбен кредит или може на 3/6 месеци?