1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кредити

Дискусија во 'Дом' започната од Ariel, 12 февруари 2010.

1. попкек

попкек Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2021
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    239
    Јас имам станбен на 30 год со рата 14000 за првите десет години. Станбен ми беше единствениот избор за да купиме стан, сметам дека е правилна инвестиција и воопшто не се каам.

На Ladyinblackkk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.723
    Допаѓања:
    172.712
    На пократок период од 30год т.е еве на 20год ратата е околу 70 евра повисока. Нема да и одобрат бидејќи има 30000 плата. На 55000 евра на 30год, ќе и дојде пола од платата за рата

Ако имаш стабилна работа јас би ти рекла да земеш. Штом плаќаш кирија, подобро е рата ако имаш пари за учество

3. M.B.

M.B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    195
    Дали е возможно хипотекарен кредит да се трансформира во потрошувачки? Ептен сум лаик за овие работи, па да не се брукам во банка, прво да си прашам овде :)

4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.723
    Допаѓања:
    172.712
    Не. Освен ако не направиш рефинансирање т.е да земеш потрошувачки за да го затвориш хипотекарниот
    Секако хипотекарниот има пониска камата, не знам зошто би менувала

5. Medical girl

Medical girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Дали некој има станбен кредит преку нлб и дали е задоволен? Сакам да земам станбен од таму 25000 евра со 25000 учество од моите. Платата ми е 35000 сама сум, на 15 год ратата би била 11000.. и дали бараат потекло на парите и на која вредност?

6. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    663
    Поволни услови имаат нлб за станбени кредити, подебно со градежни фирми што соработуваат тие. Бараат само од фирма документ за плата, ако мислиш потекло на парите за учество што се нас не ни бараа, а немам слушнато и на други да бараат до сега, заштеда едноставно.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Medical girl

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Станот што сакам да го купам има подземна гаража и инвеститорот во договорот за купопродажба нагласил дека имаат право на користење станарите на гаражите но не ги впишал во имотен лист. Е сега од човекот што го купувам станот сака да ми ја продаде гаражата без имотен лист, само ќе ми пренесе дека имам право на корисење пример на број 15 гаража како и на него инвеститорот што му пренел. Кај сите станари од зградата е така. Дали би имала проблем во иднина со таа гаража и дали би можела да ја продадам ако не се среди со имотниот лист?

8. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    8.038
    Консултирајте адвокат. Работата ич не е чиста.

Постапката за купување паркинг место е иста како за било каква недвижнина, односно се заведува и се зема имотен лист и за него.
    Вашиот продавач го нема купено паркингот штом нема доказ на негово име. Може инвеститорот му го отстапил на користење за некаков надомест, ама сигурно не му е купен штом не гласи на негово име.

Како ќе ви го продаде, на зборови?

Пример, купивме стан и паркинг, и двата се заведени во катастар под наше име на договорот.
    Пријатели купија стан па после месец паркинг, истата постапка со заверка кај нотар ја тераа и за паркингот.

Внимавајте, така еден нам ќе ни продаваше нелегална гаража кога го прашавме за имотен искочи вистината на површина.

На Meckicja и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  9. DraganMomirov

DraganMomirov Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    30
    Zdravo edno prasanje na 10ti ovaj mesec ne vnesiv na kredit ke bidam stranstvo nareden planiram koga ke stigni uste edna rata x2 ke bidat da platam edna a ponareden na 0 da sum cist da nemam zaostanati da ja platam i nea .
    Dali bi imalo nekoj problem sem nekoja kamata?

10. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Над 15 000 еур бараат сите потекло на парите.

11. Medical girl

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Ни покажа купопродажен договор и на него пишува право на користење на паркинг бр 15, така кај сите станари е напишано а зоѓто не ги ставиле во имотен лист незнам...

12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    8.038
    Право на користење и сопственост не е исто, ако реши утре да го продаде инвеститорот останувате без паркинг. Т. е. ако му го платите, плаќате нешто за кое ќе немате доказ дека е ваше.
    Не знам што би било паметно, затоа консултирајте си адвокат за недвижнини, они се соочуваат со илјадници купопродажни договори и најдобро ќе знаат што стои во позадина. За 1-2000 денари ќе имате одговор.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Medical girl

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Консултирав адвокат, истото ми го кажа, може мекогаш ќе се реши но може и да имаме проблем ама немам избор ми треба паркинг...

14. tea1221

tea1221 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    30
    Здраво , незнаев каде да прашам затоа тука .:D
    Дали можи некој да ми ја кажи процедурата на земање на рати лаптот во Нептун , Сетек или некаде др место било каде ...дали има некоја камата ? Слушнав дека на 24 рати се разликува од 48 , дали пак тој што зема нешто на рати мора да е вработен т.е да има потврда некоја и слично.. апсолутно ништо незнам околу ова , доколку ми ги разјаснете и објасните условите некој кој веќе има искуство , ке бидам благодарна. :hug:

15. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    159
    Здраво на сите,

Сакаме да купиме плац + да изградиме куќа. Каков кредит ни треба? Станбен? Потрошувачки?

Цената на плацот + сите давачки за изградба на куќа + самата куќа се некаде околу 87.000 евра.
    Дали постои толкав потрошувачки кредит?

16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.719
    Допаѓања:
    322.680
    Не.
    Потрошувачките кредити се далеку помали.
    Незнам ни дали со исти кредит ќе може да се купи и плац и да се изгради куќа, обично долгорочните се стамбени или хипотекарни.
    Секако дека плацот и куќата неможат да се купат и изградат во исти ден.

Мора да се распрашате во банка, имаат тие секакви опции, објаснете им дека и плац и куќа сакате, па може ќе ви одобрат станбен рамковен кредит, па ке подигате средства во зависи од потребата.

Последна измена: 24 март 2022
  17. CareTee

CareTee Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Мислам дека потрошувачките кредити се до 10 илјади евра, нека ме поправи некој ако грешам. Или станбен или хипотекарен би ви требал. И гаранција односно хипотека на имот би ви барале претпоставувам. Ние земавме хипотекарен кредит за изградба на куќа, со тоа што ставивме под хипотека постара куќа. Откако ќе ја завршиме нашата планираме да ја смениме хипотеката на новата односно нашата куќа.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Потрошувачки можеш до 15000 еур да земеш во некои банки ама најчесто до 10 даваат. За толкав кредит треба добри примања и хипотека. Распрашајте се во банкиве ќе ви објаснат подобро. Со добра позадина целиот износ би ви го одобриле наеднаш.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kalina J.

Kalina J. Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    1.021
    Здраво,ако може некој што е запознаен со овие кредитиве што се еднонаменски(кредисимо,м кеш и слични) да ми одговори кој од овие компании има најниска каматна стапка....бидејки сакам да земам 1000 евра кредит но не сум многу сигурна дали се во ред овие фирми ....

20. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    445
    Никако! Животот ќе си го расипиш максимално. Десет пати повеќе ќе треба да ги вратиш... и нема ниска каматна стапка.
    Има еден профил на инстаграм побарај го @ moi_finansii, имаат доста содржина зошто да НЕ се земаат брзи кредити во highlights.

На buba4e89, cresa-jagoda и Meckicja им се допаѓа ова.