Јас имам станбен на 30 год со рата 14000 за првите десет години. Станбен ми беше единствениот избор за да купиме стан, сметам дека е правилна инвестиција и воопшто не се каам.
На пократок период од 30год т.е еве на 20год ратата е околу 70 евра повисока. Нема да и одобрат бидејќи има 30000 плата. На 55000 евра на 30год, ќе и дојде пола од платата за рата Ако имаш стабилна работа јас би ти рекла да земеш. Штом плаќаш кирија, подобро е рата ако имаш пари за учество
Дали е возможно хипотекарен кредит да се трансформира во потрошувачки? Ептен сум лаик за овие работи, па да не се брукам во банка, прво да си прашам овде
Не. Освен ако не направиш рефинансирање т.е да земеш потрошувачки за да го затвориш хипотекарниот Секако хипотекарниот има пониска камата, не знам зошто би менувала
Дали некој има станбен кредит преку нлб и дали е задоволен? Сакам да земам станбен од таму 25000 евра со 25000 учество од моите. Платата ми е 35000 сама сум, на 15 год ратата би била 11000.. и дали бараат потекло на парите и на која вредност?
Поволни услови имаат нлб за станбени кредити, подебно со градежни фирми што соработуваат тие. Бараат само од фирма документ за плата, ако мислиш потекло на парите за учество што се нас не ни бараа, а немам слушнато и на други да бараат до сега, заштеда едноставно.
Станот што сакам да го купам има подземна гаража и инвеститорот во договорот за купопродажба нагласил дека имаат право на користење станарите на гаражите но не ги впишал во имотен лист. Е сега од човекот што го купувам станот сака да ми ја продаде гаражата без имотен лист, само ќе ми пренесе дека имам право на корисење пример на број 15 гаража како и на него инвеститорот што му пренел. Кај сите станари од зградата е така. Дали би имала проблем во иднина со таа гаража и дали би можела да ја продадам ако не се среди со имотниот лист?
Консултирајте адвокат. Работата ич не е чиста. Постапката за купување паркинг место е иста како за било каква недвижнина, односно се заведува и се зема имотен лист и за него. Вашиот продавач го нема купено паркингот штом нема доказ на негово име. Може инвеститорот му го отстапил на користење за некаков надомест, ама сигурно не му е купен штом не гласи на негово име. Како ќе ви го продаде, на зборови? Пример, купивме стан и паркинг, и двата се заведени во катастар под наше име на договорот. Пријатели купија стан па после месец паркинг, истата постапка со заверка кај нотар ја тераа и за паркингот. Внимавајте, така еден нам ќе ни продаваше нелегална гаража кога го прашавме за имотен искочи вистината на површина.
Zdravo edno prasanje na 10ti ovaj mesec ne vnesiv na kredit ke bidam stranstvo nareden planiram koga ke stigni uste edna rata x2 ke bidat da platam edna a ponareden na 0 da sum cist da nemam zaostanati da ja platam i nea . Dali bi imalo nekoj problem sem nekoja kamata?
Ни покажа купопродажен договор и на него пишува право на користење на паркинг бр 15, така кај сите станари е напишано а зоѓто не ги ставиле во имотен лист незнам...
Право на користење и сопственост не е исто, ако реши утре да го продаде инвеститорот останувате без паркинг. Т. е. ако му го платите, плаќате нешто за кое ќе немате доказ дека е ваше. Не знам што би било паметно, затоа консултирајте си адвокат за недвижнини, они се соочуваат со илјадници купопродажни договори и најдобро ќе знаат што стои во позадина. За 1-2000 денари ќе имате одговор.
Консултирав адвокат, истото ми го кажа, може мекогаш ќе се реши но може и да имаме проблем ама немам избор ми треба паркинг...
Здраво , незнаев каде да прашам затоа тука . Дали можи некој да ми ја кажи процедурата на земање на рати лаптот во Нептун , Сетек или некаде др место било каде ...дали има некоја камата ? Слушнав дека на 24 рати се разликува од 48 , дали пак тој што зема нешто на рати мора да е вработен т.е да има потврда некоја и слично.. апсолутно ништо незнам околу ова , доколку ми ги разјаснете и објасните условите некој кој веќе има искуство , ке бидам благодарна.
Здраво на сите, Сакаме да купиме плац + да изградиме куќа. Каков кредит ни треба? Станбен? Потрошувачки? Цената на плацот + сите давачки за изградба на куќа + самата куќа се некаде околу 87.000 евра. Дали постои толкав потрошувачки кредит?
Не. Потрошувачките кредити се далеку помали. Незнам ни дали со исти кредит ќе може да се купи и плац и да се изгради куќа, обично долгорочните се стамбени или хипотекарни. Секако дека плацот и куќата неможат да се купат и изградат во исти ден. Мора да се распрашате во банка, имаат тие секакви опции, објаснете им дека и плац и куќа сакате, па може ќе ви одобрат станбен рамковен кредит, па ке подигате средства во зависи од потребата.
Мислам дека потрошувачките кредити се до 10 илјади евра, нека ме поправи некој ако грешам. Или станбен или хипотекарен би ви требал. И гаранција односно хипотека на имот би ви барале претпоставувам. Ние земавме хипотекарен кредит за изградба на куќа, со тоа што ставивме под хипотека постара куќа. Откако ќе ја завршиме нашата планираме да ја смениме хипотеката на новата односно нашата куќа.
Потрошувачки можеш до 15000 еур да земеш во некои банки ама најчесто до 10 даваат. За толкав кредит треба добри примања и хипотека. Распрашајте се во банкиве ќе ви објаснат подобро. Со добра позадина целиот износ би ви го одобриле наеднаш.
Здраво,ако може некој што е запознаен со овие кредитиве што се еднонаменски(кредисимо,м кеш и слични) да ми одговори кој од овие компании има најниска каматна стапка....бидејки сакам да земам 1000 евра кредит но не сум многу сигурна дали се во ред овие фирми ....
Никако! Животот ќе си го расипиш максимално. Десет пати повеќе ќе треба да ги вратиш... и нема ниска каматна стапка. Има еден профил на инстаграм побарај го @ moi_finansii, имаат доста содржина зошто да НЕ се земаат брзи кредити во highlights.