Кај нас во стопанска банка доколку беше мислам дека немаше да има проблем. Зависи колкав е секако но основен предуслов е да си кај нас со сметка
Можеш, кредит или кредитна картица. Тоа нема врска со примањата од страна , кредитот е врз основа на плата.
Знам дека е кредитот на основа на плата, но прашањето ми беше дали постои кредит врз основа на примањата од страна? Нешто се распрашував и ми рекоа дека само стопанска дава таква опција.
Во било која може, никој никаде до сега не направил проблем. Со сигурност тврдам за :Стб, Комерцијална и тутунска .
Девојки, сакаме да земеме кредит со мм. Од банка ми бараат декларација за плати од последните 3 месеци. Е сега од сметководство ми кажаа дека не смееле да ми дадат декларација туку лично за мене некоја си потврда за остварени примања, Што мене лично ми е чудно. Некоја да имала проблем со земање на декларацијата од фирма и што ги спречува да дадат?
И ние исто не ја даваме декларацијата на вработените, не знам ни зошто во банка ти ја побарале, ти треба само потврда од сметководство со печат дека си во редовен работен однос
Фала Ели. Еве го тој дел од нивната веб страна. За клиенти што не земаат плата /пензија во СБ, потврда за редовно вработување, заверена и потпишана од работодавецот (не постара од 30 дена). Вработените во приватни фирми кои не се акционерски или државни/јавни установи потребно е да достават и образец ПП53 (Декларација за прием од УЈП) за последните два месеци. Ќе прашам во понеделник дали може без тоа да се помине. А постои опција вие како фирма да и ги испратите декларациите по маил на банката, или и тоа отпаѓа?
Не сни имале таква ситуација, како што кажав само потврда им даваме префрли ја платата во банката каде што ќе земаш кредит.
Помислив и на таа опција, но треба да аплицираме најдоцна до петок(за да фатиме промотивен период) , а нели минимум 3 плати треба да ми поминат во новата банка. Фала ти за издвоеното време
Мислам не мора да поминат три плати. Зависи каква им е политиката на банката, ама во повеќето банки те обврзуваат во најкус можен рок да ја префрлиш платата кај нив (најчесто од следниот месец откако ќе ти биде одобрен кредитот) за да ги искористиш поволностите како примател на плата преку истата банка. Бидејќи не е исто ако аплицираш како примател на плата или не. Најчесто примателите на плата имаат помала каматна стапка и сл. Во секој случај прашај си во банката.
Дали некој може да ми каже колку време треба за да се одобри кредит обично, и после тоа за колку време ги пуштаат парите? Аплицирав во Стопанска Банка.
Ние земавме станбен кредит преку стопанска банка скоро. За 15 работни дена ни го одобрија кредитот и на денот на потпишување на договорот ги префрлија парите.