Здраво Имам некое прашање околу жирантството. Јас никогаш не би прифатила да бидам жирант на никој дури ни на брат/сестра ниту пак на татко/мајка. Е сега не знам дали и моето е правилно. Имам блиска особа што е жирант на свој родител за потрошувачки кредит од 10 или 15 000 евра не сум сигурна. Освен што ако не плаќа рата жирантот ќе треба да плати. Друго какво влијание има на жирантот. Кредитот е со животно осигурување. Во случај на смрт на лицето што го зело кредитот. Дали му останува на жирантот или се покрива со животното осигурување?
А ако сака лицето што е жирант да земе кредит за себе какво влијсние би имало тоа што е жирант? Или не би влијаело на никој начин.
Што значи солидарен должник? Му стигна на маж ми од нотар он е жирант на вујко му. Значи ли дека сега маж ми ќе плаќа за него?
Да, солидарен должник, тоа е доколку претходно биле исцрпени сите правни средства за наплата на побарувањето утврдено со правосилни судски одлуки према должникот..
Он е жирант, се има согласено солидарно кон давателот на кредит дека ќе ја исполни доспеаната обврска на корисникот на кредит. Веројатно сите механизми за наплата од корисникот на кредит се исцрпени и банката сега се обидува да се наплати од солидарниот должник ( жирант ) Вие имате право за поднесување на тужба кон корисникот на кредит и да барате на вас да ви ги исплати средствата кои извршителот ќе ги наплати од вас вклучувајќи тука и законски казнени камати се до денот на целосна исплата. За секое дополнително инфо можеш да ми се обратиш тука или во порака.
Која банка е најдобра за кредити? Во стопанска не доаѓа во обзир, платата е над 35000 ден, ми треба 1200000ден, ама немам жиранти
Nekoj vraboten vo Sparkasse ako moze da mi pise poraka ili ako nekoj e dovolno zapoznaen - Zaglaven sum so nekolku dolgovi i eden izvrsitel momentalno, dali Sparkasse bi mi dala kredit so solemnizacija na dogovorot i da plakjam kaj niv se na edno, edna rata. Dolgovite mi se okolu 250.000 sakam da zemam do kaj 600.000 kredit
Здраво, Имам плата од 18000, редовно вработен на неопределно сакам да аплицирам за кредит во НЛБ кај што и примам плата, се работи за околу 2500, 3000е кредит па ме интересира дали имам шанса да ми одобрат за да не аплицирам за џабе, thanks убав ден )
Здраво. Од наредната недела ќе почнам на ново работно место каде платата ќе биде околу 27000 денари. Ме интересира која банка е најдобра за кредит? Дали треба да "легнат" минимум три плати, па потоа да аплицирам? Секој совет е добредојден.
Јас имам аплицирано, не требаше никакви документи како што памтам, ама не ми го одобрија кредитот, морав во банка на крај сепак
Здраво,имам еден потрошувачки кредит земен пред 3 месеци во стопанска,е сега ме интересира дали би можело да ми се одобри ако аплицирам во друга банка за помала сума. Некој дали имал вакво искуство?
Да можеш, мажот ми имаше 2 земено и плус од систина уште 1 што значи 3 кредити беа. Рачунај дека максимум можеш 10 години да исплаќаш си ратата не требада ти надминува 1/3 од плата. Во тутунска кога прашував не ми требаа документи беше битно само да имам 3 плати легнато на сметка бидејќи се имав префрлено во нова фирма.