Да. Така ќе направиш. Во било која банка им е важно да има пари на сметката. Не е важно од кај се парите. Маж ми има кредитна картичка во Стопанска банка, а плата земаше во друга банка. Не им кажа дека ќе оди во друга банка.
Сакам да рефинансирам станбен кредит од една во друга банка. Постоечкиов е земен пред околу 10 год и е во денари. Јас баш и не ги разбирам работиве ама малце чудно ми е. Ако каматата за кредот подигнат во денари е поголема од оној во евра со што и заработката на банката е секако поголема, зошто во банка ме убедуваат сега да го земам во евра со изговор на крај каматата што ќе се исплати да ми биде на мене помала? Нели треба обратно да ме убедуваат или има нешто што незнаеме што би можело да доведе до промена на еврото. Мм е убеден дека денарскиот е посигурен во однос на инфлации и ,,скокање,, на еврото Ако има некој што ги разбира работиве да ме просветли што е попаметно би била благодарна
Zdravo sakam da prasam dali nekoj ima iskusto dali davat stanben kredit na luge sto ziveat i rabotat vo stranstvo
Еве не знам ниту јас, повеќето во опкружување што биле на стб, никогаш повеќе не би ја одбрале, јас сега ја откажувам, да се спасам со време Не е се така розево, како што им се рекламите
Абе банка ко банка, нема шо да се спасуваш, ги користиш кога ти треба. Секако сите имаат слични каматни стапки, тоа народна банка диктира. Инаку стопанска има најголемо портфолио на физички лица и највеќе кредитира.
Zdravo, Zatvoriv stanben kredit pred vreme (10 god, ja na 7 go zatvoriv). Posle toa proveriv istorija vo MKB, se e ok osven: Istorija na docnenja: IMA. Nemam nikakvi docnenja, plakanjeto bese so traen nalog, nikogas ne sum kasnel, t.e sekogas imalo pari na smetka. Bev vo banka, kao demek site imale taka kasnenje, ne bilo problem za naredni krediti poso kasnenjeto e pod 30 dena i toa samo dve isto istorii na kasnenje ima, od 15 dena 1 denar i 13 dena, 4 denari, drugovo denovi na kasnenje e 0. Kao site imale takvo kasnenje, i po drugite banki bilo taka. ima nekoj iskustvo so vakvo neso? Kje pisam i oficialna poplaka do banka, ama nemam nekako nadez, edino da gi tuzam, i dali i vredi i finansiski e opravdano toa se prasuvam.
Здравоо Имав нефункционален кредит во Шпаркасе поради доцнење на плаќање, меѓутоа го исплатив.. Поминаа 6 месеци откако го исплатив, бев во банка со намера да аплицирам за нов кредит, но во друга банка. А претходно ми кажаа дека по 6 месеци ќе можам да аплицирам и ќе немам никаков проблем. Но ете денес во банката ми кажаа дека сеуште во систем ми стои тој нефункционален кредит иако ми е исплатен.. Во што е проблемот? Некој да не имал слично искуство??
Можеби фигурира како затворен во мкб меѓутоа се’ уште си има податок дека тој кредит бил нефункционален без разлика што е затворен и дека имало доцнење. Тоа креира лоша кредитна историја, затоа не ти одобруваат во други банки.
Јас работев во стопанска и знам дека таму со години може да не ти одобрат поради претходни доцнења, строги критериуми имаат ептен во кредитен одбор. За други банки не сум сигурна, евентуално да прашаш конкретно во банката каде аплицираш дали имаат некое интерно правило или да се јавиш во мкб да прашаш после колку време се брише/обновува историјата.