Прашај во банка. Скоро секаде се исти документите. Во банка треба да ти дадат документи за траен налог. Тие треба да ти ги пополнат на работа и да стават печат. Од работа ќе побараш М1 образец. И тој да биде со печат. На мене ми побараа и документ за последни 6 примени плати и да го пишува просекот од платите.
Хелоу Ирмири и мене ми треба истата информација. Јас планирав некаде следна недела да одам од банка до банка да видам што понуда има. Гледам дека Комерцијална и тутунска нудат некој со 3,2 камата. ама мислам помаливе банки се со поповлна понуда
Здраво. Вработена сум во иста фирма 2 години и земам минимална плата. Имам чиста кредитна историја. Би сакала да земам 50 000 евра станбен кредит. За учество имам 20 % кеш. Дали некоја банка би ми одобрила таа сума без жирант? И уште едно прашање,дали можам да земам потрошувачки кредит од 20 000 евра без жирант според горе наведените карактеристики.
Со таа плата, тешко без жирант. Маж ми има станбен кредит и морав јас да се потпишам како кокредитобарател за да му дадат кредит. И тоа... За помала сума.
Нема да и дадат. Имаат услови А учеството нема улога за одобрување на кредит. Може да и одобрат ако има имот да го стави под хипотека. Така да она ќе има два стана под хипотека.
Zdravo.Na moja bratuceda tatkoto ima golemi krediti zemeno.Zenata e zagrizena dali mozi natamu vo slucaj na smrt da se nasledat, bidejki covekot e mnogu bolen?
Ќе наследи само ако прават оставинска постапка за имот/пари и сл., тогаш се наследува и долгот. Ако не прават, нема обврска да го превзема. Ако кредитот е со животно осигурување (без разлика дали потрошувачки, хипотекарен или станбен), тогаш осигурителната агенција го покрива долгот. Сега сите кредити имаат осигурување, само прашање е дали е животно или од незгода. Тоа од незгода покрива само смрт настаната од незгода, а животното сите.
Da te prasam, kako bi mozela toa da go proveri? So negov maticen broj bidejki e vo postela, dali bi mozelo?
Ако има имот на негово име, и ако веќе е во многу лоша состојба додека уште може нека повика нотар и сиот имот да го препише на сопругата и децата. Ако нема имот нема да се прави оставина.
Може само ако има некој пријател по банките каде што се кредитите да и провери неофицијално, инаку не смее да се даде таков податок ако регуларно отиде на шалтер и праша.
Зависи од банка до банка, сите си имаат различни услови. Заеднички услов е да постои имот прифатлив да се стави под хипотека, да си резидент со редовни примања, а од износот на кредитот, возраста и платата зависи дали ќе ти бараат кокредитобарател.
Дечки ај да си прашам повторно. На породилно отсуство сум и фактички ,,паѓам" под фондот. Е сега бев во банка ми рекоа дека може да се подигне кредит и ми дадоа да ми заверат документи на работа (вработена во државно на неопределено). Сега се слушнав со финансии од работа и ми рекоа дека не може да ми заверат ништо затоа што сум под фондот. Дали некој имал вакво искуство.. ве молам итно ми е
Здраво добри луѓе! Имам неколку прашања во врска со станбени кредити. Имено, сакам да земам стан на максимален период и минимално учество. Ратата би ми била <20% од приходите. Дали би ми барале жирант и/или други работи под хипотека? Дополнително, дали единствената загуба би ми била станот + самото учество ако не можам да го исплатам и дали можам да се откажам од исплаќање во некој момент пред истекување на кредитот?