Под хипотека ќе ти го стават станот што го купуваш а за жирант ќе ти кажат во банка согласно твојот кредитен прејтинг. За откажување од кредитот, мислам само станот и учеството.
Здр ај некој да ми објасни, на познаници што земале кредит, 500 евра и сега, луѓето немаат од каде да вратат, бидејќи живеат во лоши услови , да напоменам парите се земени за погреб исто така на нивен близок. тоа настрана, цело време досадуваат, на нивна баба стара жена, која нема врска со тоа, и е во лоша здравствена состојба, вршење терор на телефон, плус и сега доаѓање на врата. На нет не можам да најдам како стои законот во врска со тоа, или си прави секој што сака, ако може совет што да им кажам, жал ми е веќе стварно, бог да чува бе, јас мислам дека треба да се повика полиција, и тие кога даваат кредит нека размислат , на кого даваат
Полицијата нема што да направи, тие си ги бараат парите што ги дале. Нив не ги интересира за што е земено и во какви услови се - си земал значи треба да вратиш. Ако не вратиш ќе ти доаѓа на врата и ќе те замара. Замисли сите да зимавме и никој да не враќаше…
Со земен станбен кредит уплативме и осигурување на станот(во банката).Дали осигурувањето тече се додека се врши исплатата на кредитот или е потребно секоја година да се прави нова полиса?
Осигурувањето трае додека се исплаќа кредитот. Треба секоја година да се обновува полисата. Ние секоја година плаќаме за полисата. Го одбравме првиот пакет што го понуди осигурителната компанија.
За животно осигурување во случај на смрт на корисник на кредит, кои документи се потребни за да осигурителната компанија го покрие целиот износ (останат)? Односно кои услови треба да бидат исполнети?
За потрошувачки кредит , поточно од нлб тутунска банка , околу 5,6 илјади евра да се земе , а прота со работно место во проватна фирма , под анекс договор , плата окол 50,60илјади денари дали треба во фирма да се земе некој документ или не е потребно , чисто информативно ако некој знае ?
Не треба, во случај ако ти е прв пат да земеш кредит (било каков, немора да е од НЛБ), тогаш да, има едни листови треба да ти ги пополнат и потпишат од сметководство во фирма.