Нема шанси. Ја гледаат кредитната историја. Не знам дали има опција банката да ти даде кредит за да ги затвориш брзите кредити.
Некој ми велеше лошо било до.90 ден и над пошто тогаш бил нефункционален сега за овие 40 50 дена не бил нефункционален.
Ако задоцниш над 90 дена те квалификуваат како “лош плаќач“ и почнуваат со ѕвонење. Биди респонзивен затоа што прво ќе пробуваат да договорите нов начин на плаќање, не почнуваат одма со извршители и сл. После тоа гледај да не надминуваш 90 дена пак затоа што, ако добро се сеќавам, треба да поминат 2 години за да ти го тргнат статусот “лош плаќач“ (деликвентен)
Прашањето ми е дали за доцнење на две места рати 50 дена одприлика би можел да рефинансирам . Се во едно во банка .
Теоретски може. Од тие 2 места ќе ти дадат состојба на долг и после во новата банка да ти одобрат кредит на тој износ. Пробај, има банки кои одобруваат па макар и по исклучок.
Дечки со тие што веќе сте поминале низ процесов… Што се случува ако проценителот го процени станот од тоа што вистински чини? Како оди постапката понатака? Потенцијално утре втор пат ќе го гледаме станот со стручно лице (архитектка) и би размислувале да го купуваме. Станот е скроз нов сега изграден.
Нашиот стан го проценија повеќе. Немавме проблем. После 2 недели ни го одобрија кредитот. Ние купивме стар стан.
Zdravo imam edno prasanje imam brzi krediti vekje 4 meseci sumata e golema okolu 350 do 400 iljadi denari. Aplicirav vo Halk-Banka za kredit za refinansiranje za da gi isplatat site. Redovno mi se plakani brzite krediti Kreditnata istorija mi e dobra. Sto mislite dali ke bide odobren kreditot ili ne? Isto taka i garant/zirant mi pobaraja. Fala
Има шанси да ти одобрат со оглед на тоа што редовно ги исплаќаш брзите кредити. Жирант бараат зависно од сумата која ја бараш.
Сѐ зависи од проценителот и банката. Јас само што завршив со овој процес буквално денес. Кај мене го проценија малку пониско, меѓутоа само 1000 евра помалку. Сѐ зависи и од имотот и локацијата, градбата, итн. Во секој случај мислам дека не би отстапиле многу ако имотот е на добра локација, со фер цена по квадратура (фер во овој контекст во склоп со како се движат цените, цените секако не се баш фер), гледаа влез, врати, ходници. Во случај да се процени помалку од вредноста, ти ја плаќаш разликата за да се достигне договорената цена со продавачот. Банката ќе ти позајми најмногу 85% од проценетата, а не продажната вредност. Мене ми позајми 85% од проценетата вредност, колку ќе одлучи да позајми зависи од вашата кредитоспособност, финансиска историја, месечни примања итн. Минимум 15% учество бара секоја банка, од сумата што тие ти ја позајмуваат, значи ако има разлика помеѓу проценетата и продажната вредност, ти ја покриваш. Како ќе се финансира ова ќе зависи лично од вашата можност, можеби од ваш резервен фонд, во некои случаи банката може да дозволи потрошувачки кредит да се покрие разликата. Препорачувам да видиш на cenakvadrat.com колку ќе ти даде дека вреди по м2 по локација и квадратура. Релативно е прецизно на сајтов, и ќе ти помогне да договориш цена и од прилика и сама да процениш. Ако станот се продава на пример за 100.000 евра а е внатре со влага, или со лоша инсулација, или се наоѓа во зграда што се распаѓа на пример, тој нема да вреди толку, а ако е таа цената за која што сте се договориле во пред-договорот, таа е цената што треба да ја платиш. Ако нешто друго ти треба слободно пиши ми зашто буквално само што завршив со ова денес, и знам колку може да биде стресно.