Јас извадив пред 3-4 месеци со фиксна каматна стапка од 5.9% на 7 години. Подобро е да прашаш таму ќе ти дадат понуда
Го поставив прашањето во друга тема па после видов дека има ваква .... Ве молам ако некој е запознаен со ваква проблематика да ми помогне Што се случува кога едниот брачен другар има станбен и потрошувачки кредит, а има активирано ризико кредитно животно осигурување, почине? Дали кредитите ги наследува другиот брачен другар?
За стамбениот не знам како е за потрошувачкиот осигурителната компанија го исплаќа во целост кредитот.
Здраво , ме интересира доколку немам стабилен приход и не сум вработена но имам имам некој си примања од партнерот дали можам да земам стан во хипотека
Вака во CAPITAL банка аплицирав за станбен кредит и ми велеа дека амортизациониот план ќе ми го дадат кога ќе се одобри кредитот.Кредитот се одобри за 3 недели,и 2.5%камата но не беше како што пишуваше 2.5% туку има скриени трошоци 80 евра месечно пазетесе гледајте убаво затоа што не беше така договорот.И нормално го раскинав договорот.преваранти тешки и уште нешто на два пати проценители дојдоја кој што по 100 евра тоа е 200 евра за проценител....Жално..
Дали знаете кои документи се потребни за аплицирање за потрошувачки кредит? И дали е во сите банки исто или секоја банка си има свои правила/потребни документи?
Во УНИ ми побараа последни 6 плати само. Ја од Шпаркасе се префрлив во УНИ, таму ми го откупија кредитот и пак не ми бараа некој си многу документи. Износ на долг само и последни 6 плати. А во Шпаркасе само пополнив апликација кај што ми побараа штембиљ од работно место. Толку. За хипотекарен е повеќе замарање.
Ич не памтам искрено, јас земав 17.000еур на 10г, 250е ми е ратата. Инаку за ден, два одобрија. Потрошувачки кредит ако исполнуваш услови најбрзо ти одобруваат.
Јас искрено не бев задоволна од Стопанска. За сега според мене најдобра банка во Маакедонија се Комерцијална и Уни банка. Уни сега ѓи намали и провизиите кога вадиш од странска картичка ти зима малку провизија и кога вадиш со Уни картичката од друѓи банкомати не зима провизија. Ептен се управија. Инаку да се навратам на темата, многу време е тоа. Мене за 24h ми средија документи и тоа ми го превземаа од Шпаркасе. Да идеш да си прашаш ако не се 'способни' да си прашаш во друга банка.
Да прашам доколку некој знае. Кредит земен пред брак, дали откако ќе стапиш во брак за рефинансирање од околу 5-6000евра треба согласност од сопружник?
Ако се иде на нотар треба согласност Али тоа не значи дека е жирант него тоа е таква процедурата а за тој износ 6000е не би требало на нотар
Зависи од платата која ја зема лицето кое сака да земе кредит. Нема никаква врска дали претходниот кредит е земен пред брак или не.