Еј, 0% камата? Првата година е тоа? Јадицата е што очекуваат дека, човек ко човек, кога видиш повеќе пари ќе се залеташ и ќе ги потрошиш и нема да ја вратиш до истекот на првата година, после треба да платиш и годишна членарина и камата ќе ти тече и така... А всушност, за да ги добиеш поволностите треба да ја користиш картичката, а за да можеш да ја вратиш после првата година треба да ти е полна. На човечката психа сметаат, и успешна им е стратегијата
Првата година сигурно или имаше нешто како грејс период од месец дена, ако ги вратиш за месец дена, 0% камата. Иначе јако се зезнале дека од мене ќе земат пари. Имам некоја еврејска крв, само еднаш у живот земав кредит и тоа мал за колата (не ми стигаше заштедата) и го вратив за 1 година
Изгледа ако ги враќаш истиот месец немаш камата, тоа со една година не ми се верува баш. Реално, ќе ти ги наплатат тие поволностите, не се дадени за џабе. Поарно во Лајонес зачлени се, и тие враќаат пари на секое купување во веро, и плус уште многу други места
Немаш камата само на одредени места, види на нивната интернет страна и мој совет ако планираш да потпишуваш договорот детално читајјјј гооо! Друго ако е сегдњ 0% камата ти пак ке треба да си плаќаш месечни рати, а соодност на рати не им го знам, визата обично дели на рати 5% од потрошената сума и тоа ќе ти биде месечна рата. Винимавај зашто многу големи лимити даваат на стопанска, на плата од 12000 даваат 70000 на кредитна картичка и лесно се лажат луѓето. Инаку каматата е 11% или 12% освен нели ако првата година е без камата (ама не ми се верува, сигурно е за одредени места или има некоја друга фора иначе кај им е ќарот зашто би давале?). Значи ако ти потрошиш 10000 ден од картичката месечна рата ќе ти биде 500 денари и на тие 500 додади 12% камата значи 560 кои ќе треба да ги враќаш 20 месеци (зашо така дели картичката, освен ако нејќеш да си уплаќаш повеќе за побрзо да ја наполниш), по 20 месеци за потрошени 10000 ден со камата ќе вратиш 11200. И тоа праиме муабет за толку мала сума, замисли да трошиш мн повеќе...
Здраво! Едно прашање... дали некој има искуство со „Динерс Клуб Картичка“ ?! И како одат ратите, вадење кеш, плаќање со таа картица и тн?!
Девојки сакам да вадам дебитна картичка, ми треба за порачување работи преку интернет. Знаете која банка е најдобра за такво нешто? И дали има банка која дозволува ставање пари преку банкомат или мора на шалтер да одам?
НЛБ - Тутунска има таква опција, Спојлер http://www.nlb.mk/Физички_лица/Патишта_до_Банката/Дополнители_услуги_на_банкомат.aspx#tab-78
Колкавав е износот што го даваат во нлб банка (visa картичка она што може да се аплицира после земање плата)?
Прокредит банка мислам дека долго време има таква опција,дечко ми има сметка во нивна банка и преку банкомат си става пари на сметка во секое време.
Има, ама не на сите банкомати. Банкомати на кои можеш да ставаш пари имаат уште една "дупка", и е супер кога за помала сума, пример за купување од интернет. @k.frosina не сум знаела за Прокредит. Јас во Тутунска имам сметка, се мислев меѓу НЛБ, Комерцијална и Стопанска. Прокредит имаат чудна политика за подигање на пари, пример ако ти треба поголема сума, да речеме 1000 евра, некој од вработените оди и ги вади од сеф, па потпишуваш еден куп документи, во НЛБ ги земаш на шалтер. Не сум сигурна во помали банки, колку само банки ги сменија газдите т.е. имињата, не би ризикувала.
Да,да тоа за подигање на поголема сума на пари е точно,ама убаво е тоа што можеш да ставаш и вадиш пари на банкомат. И јас размислувам да си отворам сметка таму,моментално сум на Стопанска.
Да да, знам дека е точно, дечко ми има искуство, затоа и ја смени банката. Плус за вадење поголеми суми треба да најавиш. Во Тутунска до сега само еднаш ме имаат вратено, немале пари во момент, ама резервираа пари и нареден ден кога отидов имаше пари. Во Тутунска на шалтер може да се вадат прилично големи суми, без никаков проблем. Најчесто за купување од интернет, или ако одиш во странство, најпаметно е да си ставиш пари на дебитна и да плаќаш со картичка отколку да менуваш евра во други валути и да губиш некои ситни суми. Пример ти остануваат 100-500-1000 денари во некоја валута, во менувачница нема да ти ги сменат и ке треба да ти стојат парите заробени за наредно одење - ако воопшто отидеш некаде.
Па има опција кога ставаш пари дали сакаш да картичка или на штедна да ги ставеш. Дечко ми кога има вишок оди и си става пари и бира дека сака да му се префрлат на штедна книшка. Тоа е тоа.
Здраво девојки Би сакала да прашам за дебитната картица од Стопанска Банка, за млади што е Топси наречена. Дали има некој искуство со неа и дали има некакви трошоци што не ги пишува на сајтот.