Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кредитни и дебитни картички

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од VACA, 7 октомври 2011.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Еј, 0% камата? Првата година е тоа?
    Јадицата е што очекуваат дека, човек ко човек, кога видиш повеќе пари ќе се залеташ и ќе ги потрошиш и нема да ја вратиш до истекот на првата година, после треба да платиш и годишна членарина и камата ќе ти тече и така...
    А всушност, за да ги добиеш поволностите треба да ја користиш картичката, а за да можеш да ја вратиш после првата година треба да ти е полна. На човечката психа сметаат, и успешна им е стратегијата :D

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Првата година сигурно или имаше нешто како грејс период од месец дена, ако ги вратиш за месец дена, 0% камата.
    Иначе јако се зезнале дека од мене ќе земат пари. Имам некоја еврејска крв, само еднаш у живот земав кредит и тоа мал за колата (не ми стигаше заштедата) и го вратив за 1 година :)

3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Изгледа ако ги враќаш истиот месец немаш камата, тоа со една година не ми се верува баш.
    Реално, ќе ти ги наплатат тие поволностите, не се дадени за џабе. Поарно во Лајонес зачлени се, и тие враќаат пари на секое купување во веро, и плус уште многу други места :wasntme:

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bankarkata

Bankarkata Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2017
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    1.638
    Немаш камата само на одредени места, види на нивната интернет страна и мој совет ако планираш да потпишуваш договорот детално читајјјј гооо!

Друго ако е сегдњ 0% камата ти пак ке треба да си плаќаш месечни рати, а соодност на рати не им го знам, визата обично дели на рати 5% од потрошената сума и тоа ќе ти биде месечна рата. Винимавај зашто многу големи лимити даваат на стопанска, на плата од 12000 даваат 70000 на кредитна картичка и лесно се лажат луѓето. Инаку каматата е 11% или 12% освен нели ако првата година е без камата (ама не ми се верува, сигурно е за одредени места или има некоја друга фора иначе кај им е ќарот зашто би давале?). Значи ако ти потрошиш 10000 ден од картичката месечна рата ќе ти биде 500 денари и на тие 500 додади 12% камата значи 560 кои ќе треба да ги враќаш 20 месеци (зашо така дели картичката, освен ако нејќеш да си уплаќаш повеќе за побрзо да ја наполниш), по 20 месеци за потрошени 10000 ден со камата ќе вратиш 11200. И тоа праиме муабет за толку мала сума, замисли да трошиш мн повеќе...

5. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    719
    Здраво!
    Едно прашање... дали некој има искуство со „Динерс Клуб Картичка“ ?!
    И како одат ратите, вадење кеш, плаќање со таа картица и тн?!

6. DragonSlayer

DragonSlayer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2015
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    154
    Девојки сакам да вадам дебитна картичка, ми треба за порачување работи преку интернет. Знаете која банка е најдобра за такво нешто?
    И дали има банка која дозволува ставање пари преку банкомат или мора на шалтер да одам?

7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    НЛБ - Тутунска има таква опција,

8. DragonSlayer

DragonSlayer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2015
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    154
    На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.863
    Допаѓања:
    19.571
    Колкавав е износот што го даваат во нлб банка (visa картичка она што може да се аплицира после земање плата)?

10. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    27.941
    И Прокредит банка има таква опција.

На DragonSlayer му/ѝ се допаѓа ова.
  11. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Јас првпат слушам за банкомат на кој можеш да ставаш пари:^)

12. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    27.941
    Прокредит банка мислам дека долго време има таква опција,дечко ми има сметка во нивна банка и преку банкомат си става пари на сметка во секое време.

На baba Rada и sorbet им се допаѓа ова.
  13. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

Баш ме заинтересира...ќе се распрашам.

На k.frosina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Има, ама не на сите банкомати. Банкомати на кои можеш да ставаш пари имаат уште една "дупка", и е супер кога за помала сума, пример за купување од интернет.

@k.frosina не сум знаела за Прокредит. Јас во Тутунска имам сметка, се мислев меѓу НЛБ, Комерцијална и Стопанска.
    Прокредит имаат чудна политика за подигање на пари, пример ако ти треба поголема сума, да речеме 1000 евра, некој од вработените оди и ги вади од сеф, па потпишуваш еден куп документи, во НЛБ ги земаш на шалтер.

Не сум сигурна во помали банки, колку само банки ги сменија газдите т.е. имињата, не би ризикувала.

На sorbet, k.frosina и baba Rada им се допаѓа ова.
  15. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    27.941
    Да,да тоа за подигање на поголема сума на пари е точно,ама убаво е тоа што можеш да ставаш и вадиш пари на банкомат. И јас размислувам да си отворам сметка таму,моментално сум на Стопанска.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  16. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Море колку сум била проста и заостаната..ама пак не разбирам, зошто би ставала пари!?

17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Да да, знам дека е точно, дечко ми има искуство, затоа и ја смени банката. Плус за вадење поголеми суми треба да најавиш. Во Тутунска до сега само еднаш ме имаат вратено, немале пари во момент, ама резервираа пари и нареден ден кога отидов имаше пари.
    Во Тутунска на шалтер може да се вадат прилично големи суми, без никаков проблем.

Најчесто за купување од интернет, или ако одиш во странство, најпаметно е да си ставиш пари на дебитна и да плаќаш со картичка отколку да менуваш евра во други валути и да губиш некои ситни суми. Пример ти остануваат 100-500-1000 денари во некоја валута, во менувачница нема да ти ги сменат и ке треба да ти стојат парите заробени за наредно одење - ако воопшто отидеш некаде.

На k.frosina и baba Rada им се допаѓа ова.
  18. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    27.941
    Па има опција кога ставаш пари дали сакаш да картичка или на штедна да ги ставеш.
    Дечко ми кога има вишок оди и си става пари и бира дека сака да му се префрлат на штедна книшка.
    Тоа е тоа.

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DaniDivine

DaniDivine Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Здраво девојки :) Би сакала да прашам за дебитната картица од Стопанска Банка, за млади што е Топси наречена. Дали има некој искуство со неа и дали има некакви трошоци што не ги пишува на сајтот.

20. Lady_021

Lady_021 Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2017
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    54
    dali mozam da izvadam brz kredit ako nesum vrabotena ? VE MOLAM ZA ODGOVOR ITNO MI E