Јас пак ке прашам , дали има некој земено картичка од нлб тутунска , онаа малата кредитната ? Што документи требаат ? И колкавав износ даваат?
Ај тука ке прашам..Дали може да стават пари на моја сметка доколку дадам картичка и лична карта пари итн. или мора лично јас да одам..?
Зависи од банкоматот на која банка е и од сумата. Најчесто е 100денари фиксна провизија + 2% од сумата. (ако не мора да вадиш кеш, плаќај си со картичката секаде, нема ништо плус да ти наплатат)
Ај ве молам ПОМОШ, алармантно е! За банкоматите на Тутунска знам дека, откако ќе внесеш пин, бираш колкава сума пари сакаш да извадиш, картичката ИЗЛЕГУВА па најпосле парите. Дали истата процедура ја имаат и банкоматите на HalkBank ??? Односно, дали откако ќе завршиш една трансакција е потребно повторно да внесеш пин за да правиш нова, или може да продолжиш со вадење пари без уште еднаш да го типкаш пинот?
Имам отворено трансакциска сметка во тутунска и ме интередира сега за колку време отприлик ке може да ја земам дебитната?
Кои документи се потребни за од НЛБ да ми одобрат картичка со дозволен минус во иснос на две месечни плати? Претпоставувам дека тоа е MasterCard, ама на страната на НЛБ има неколку различни типови на MasterCard...можда Standard Contactless? И за колку време од прилика би била готова да може да се користи? Тешка е за покривање и има ли пресметки на камата на тој износ, мислам на голема камата?? Не ми треба некој голем износ....ете две плати би ми биле од прилика да искористам 40.000 ден ~640-650евра што многу работа ќе ми завршат во моментов. Планирам откога ќе завршам со кнап периодов, откако ќе пројде ова све, да ја затворам за најкратко можно време. Мислам дека е нонсенс да земам кредит од ете и од 62000ден = 1000евра нека е, али па ако има камати..... Значи поима неам како функционираат ова картициве и супер си функционирав до сега само со дебитна, колку стигне плата, толку си трошам и чао. Совет некој економист, некоја банкарка да ми каже збор-два околу ова
јас колку што знам , после легнување на првата плата на трансакционата сметка , си одиш во банка , аплицираш за две плати во минус и во рок од 24 часа ти се јавуваат да ти кажат дали ти одобриле
Еве јас ќе ти кажам што ќе ти се случи, ако извадиш кредитна картичка: Има да се сокапеш од плаќање камати, и од нив дооооолго нема да стигнеш ни да ја 'чепнеш' главнината. Каматите за кредитните картички, се 4-5 пати поголеми, од камата за потрошувачки кредит. Топло би ти препорачала, да си земеш едно кредитче.
Земи си дозволено пречекорување. Ако ти е платата да речеме 20 000 Д.П. ќе ти дозволат 40 000 или 60 000
Јас имам пречекорување од две плати со Visa Electron дебитна. Не ти треба кредитна за минус. Одиш во НЛБ пополнуваш барање и од работа треба да ти заверат еден документ со просек од последни 6 плати. Два-три дена работа е. Сигурно ќе ти одобрат. Доколку сакаш со кредитна, минус можеш и до 5 плати, ама ќе заглавиш верувај. Подобра опција ти е кредит него ли кредитна, барем месечно ќе ти запираат рата со камата, а вака со кредитна тие пари што ќе ти ги повлечат можеш пак од сметка да ги извадиш и така до бескрај.
Ve molam ako ima nekoj da mi kaze, znaci imam visa electron I da li moze pari da stavam preku bankomat ili moram da idam vi banka za da stavam pari vi ksrtickata? Inace od nlb mi e izvadena.
на АТМ кој е и за уплата и за исплата можеш да уплатиш средства на трансакциската сметка кои подоцна ќе ги користиш преку дебитната картичка т.е Виса Електрон.