Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кредитни и дебитни картички

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од VACA, 7 октомври 2011.

1. Aslan Turkey

Aslan Turkey Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    48
    Сакам да извадам дебитна картичка и да ја користам за купување од алиекспрес. Ме интересира дали треба да давам пари годишно или месечно за дебитната картичка?

2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    7.165
    Да, за одржување.
    Зависно банката, околу 30-50 денари месечно.

3. Aslan Turkey

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    48
    Сакам да отворам трансакциска сметка само за купување од алиекспрес и 6 месеци не ја користам картичката трансакциската сметка што ќе се случи дали же ми земат пари дополнителнои?

4. Aslan Turkey

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    48
  5. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    7.165
    Прочитај ја статијата, ќе видиш кои банки колку наплаќаат.
    Или отвори ги веб сајтовите на банките и прочитај за дебитни картички.

На Aslan Turkey му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss Celestial

Miss Celestial Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    57
    Здраво на сите, дали знаете доколку извадам кеш од банкомат од кредитната картичка (НЛБ Банка), дали следниот месец ќе ми го повлече целиот износ од сметка колку што сум извадила или може некако да се намести да ги отплатам на рати? Исто така дали автоматски повлекува од сметка за кредитни картички или морам да направам траен налог во банка? Не сум вадела до сега кеш од кредитната. Фала однапред.

7. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    109
    Дали на банкоматот на нлб можеш да ставаш пари и на други картички од други банки или не може? :/

8. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.773
    Не може, нема ни логика.

9. Aslan Turkey

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    48
    Добро вечер. Братучетка ми има трансакциска сметка од стопанска банка. Жената си работи нормално и стига плата, но отплаќа кредит и е дадена одамна на извршител од А1 Македонија. Сака да отвори трансакциска од друга банка за да пазарува од алиекспрес. Дали може да отвори друга трансакциска сметка во друга банка и покрај што плаќа кредит и што е дадена на извршител?

Во комерцијална банка беше да поднесе барање за трансакциска сметка и и рекоа за 7 работни дена ќе била готова, ама поминаа 7 работни дена и не и се јавиле . Отиде лично кај нив и кажале дека неможе да отвори од кај нив трансакциска сметка бидејќи била на стопанска банка и е дадена на извршител. Зошто да неможе кога жената си плаќа редовно кредитот си работи и не и е блокирана сметката од стопаснка банка?

10. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    719
    Отворање на сметка е во рок од неколку минути (зависи колку е брз вработениот) а за картичка од банкомат, се чека недела/две.
    Не гледам причина зошто да не и даваат трансакциска, без разлика на се што ти е во позадина (извршители и остана багра) може да си отвори каде и да посака.

На Ani mani му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Stweri

Stweri Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    9
    Пред некој ден приметив дека од картичката ми снемало пари и тоа збориме за поголема сума. Одам денес во банка да извадам извештај ми даваат и кога стигнав дома да видам на извештајот нема ниту еднаш историја дека сум извадила од банкомат пари. А добро знам во петок бев и ги извадив сите што беа на картичка. Има некој што може да ми каже што би можело да е? Прв пат приметувам вакво нешто и прв пат вадам извештај.

12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.773
    Zemi izvod so podolga istorija i izvod na rezervirani sredstva i baraj transakcija po transakcija. Parite ne se na karticka tuku na smetka, ne site transakcii napraveni so kartickata se vkupni transakcii od smetkata. Moze si pravela nesto drugo so platen nalog, a ne se sekjavas.

13. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2018
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    140
    Здраво...Ме интересира дали со трансакциска сметка на скоро починато лице може да се извадат пари со лична карта?

14. Stweri

Stweri Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    9
    Zavisi sto si na pocinatoto lice kaj mene koga pocina baba mi morase eden od sinovite da odi so umrenica i licni karti

15. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2018
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    140
    Прашувам за татко ми...значи мама може да оди да извади пари?

16. Stweri

Stweri Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    9
    Moze a mislam deka i ti bi mozela sepak prasajte

17. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2018
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    140
    Фала ви..

18. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.773
    Не може и е тотално противзаконски да извадиш пари. Дури и лицето да е полномошник на сметката, не смее да извади пари без да ја извести банката дека сопственикот на сметката е починат. Во тој случај се носи умреница и во зависност од банката се отпочнува процедура. Во некои банки со умреницата и со фактурата од погребални услуги се поднесува барање и на носителот на фактурата може да му се исплатат на сметка после неколку дена средства во износ максимален на фактурата. Ако има остаток над износот од фактурата, тие пари одат во оставинска постапка. Во некои банки, на пример НЛБ, сите средства одат во оставинска. Така што, лицето мора да го пријавите за починато.

19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    4.967
    Здраво, дали веќе постоечки кредит (хипотекарен за стан), може да се префрли за купување на друг стан? Значи да не се затвара кредитот него истиот да се пренамени за купување на друг стан, кои се услови треба да се исполнуваат и дали е воопшто можно?

20. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Не смееш да извадиш пари од сметката на починато лице се додека не се спроведе остависнка постапка во која ќе бидат прогласени наследниците.
    Ваша обврска е да ја известите банката дека лицето е починато со доставување на извод од матична книга на починатите по што банката ќе ја суспендира сметката се додека не се појави лице со правосилно наследно решение кое ќе може да располага со средствата од сметката.
    Подигнувањето на пари од шалтер или од банкомат е кривично дело и можете да бидете гонети по член 251, став 2 од кривичниот законик доколку му се замара на некој друг наследник или пак на банката.