Дали некој користи мастер дебит како втора дебитна картичка покрај виза од НЛБ? И дали мастер дебит е поврзана со истата трансакциска од виса дебит па имаш избор дали ќе плаќаш на рати или еднократно?
1. Како се отвара дебитна картичка (што е потребно, процедура, кои услови треба да се исполнуваат итн...)? 2. Дали може да имам две кредитни картички, на пример една од една банка а друга од друга? Некој поискусен на оваа тема ако ми одговори ќе ми направи голема услуга Затоа што немам воопшто искуство со ова..
Дали некој од вас ја употребувал апликацијата за плаќање Google Pay? Дали се наплаќа некаква дополнителна провизија? Размислував за ваков тип на плаќање, па ме интересираат вашите искуства.
Здраво Имам трансакциска сметка на нлб Банка, но немам дозволен интернет лимит. Ако ставам интернет лимит 500 ден. секој ден да можам да плаќам до 500 ден. Колку се плаќа камата ќе имам ли трошоци?
Преку електронското банкарство на НЛБ можеш да си поставиш лимит за плаќање на интернет. Така јас правам секогаш за да немам злоупотреба на картичката. Не се наплаќа никаква провизија.
Здраво, која е процедурата за вадење на полномошно за сметка во банка? Патувам во странство за работа па сакам татко ми да го овластам да ми биде полномошник на мојата сметка , за уплаќање на готовина
Ќе одите двајцата со лична карта само и ќе им кажеш дека сакаш да го ополномоштиш татко ти на твојата сметка и тие ќе заведат во компјутер.
Здраво Дали некоја се има соочено со проблем на стопанска или друга банка да ви фалат пари од сметката а да нема траг од истите, значи не дава дека имало трансакција а парите ги нема? И што да се преземе?
Отвори ги изводите доколку имаш е-банкарство, ако не оди до експозитура да ти извадат. Мора да има податоци по кој основ, на кој датум и на која сметка завршиле.
Имам е банкарство, нема трансакција а парите ги нема Се јавив во банка ми рече да, ви фалат средства, откако пресмета колку е потрошено во последниот месец, ќе пријавам во понеделник да се види што е работата
Така само салдото е одземено? По тоа само може датумот на кој ги снемува да се утврди ама треба секоја трансакција да ја израчунаш дали е точно додадена или одземена од состојбата на тој и на претходниот датум. Пример денес имаш состојба /салдо од 1000, а вчера 1500 но трансакцијата е помалку од точно 500, значи на таа дата фалат пари.
Да да Имам извештај од вчера бидејќи се раб за кредитна картичка, ми стигнува на секој 25ти извештај Само денес имам направено трансакција а останатите пари не се на сметката, сметав ама џабе, не се 50 денари 5 илјади се
Види да не имаш купувано нешто што е во таа сума па поради конекцијата на терминалот два пати да не ти ја поминале картичката. Или провери да не имаш резервирани средства, нешто да си плаќала на интернет па да го имаш откажано.
Немам плаќано, денес 300 ден платив и тоа си стои во трансакција, др нема, многу ретко ја користам картичката Резервирани се само тие 300 ден Нс последната. Трансакција ми дава дека имам 5 илјади и нешто и толку, исчезнуваат
Не ги гледај само последните три дена, убаво погледни го целиот месец. Пр. ако извадам пари денес, трансакацијата прво ќе оди во резервирани па после 3 дена ќе се појави на извод. А ако има двојно повлекување тоа може и да е од постара трансакција.
Поднеси приговор до правна служба во банката, има log ќе видат што се случило со парите, и биди упорна, ако треба пријави во НБРМ, мора да се испита до крај, не им е за првпат. Претпоставувам за која банка станува збор ама да не ја спомнувам јавно.