Форумџика на годината

Кредитни и дебитни картички

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од VACA, 7 октомври 2011.

1. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.084
    Да да
    Ќе поднесам обавезно приговор жалба што и да треба
    Нема да оставам така
    Ти благодарам

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  2. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.602
    Mene od sparkase mi povlekle 1300 den i ne znaese operatorot zasto se povleceni vo.petokot,iako nemav nikakva transakcija..
    Utre sabajle ke se javam za da proverat.

3. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.084
    Или јави се или отиди да ти извадат извештај
    Јас сабајле веднаш ќе одам да видам што е раб
    Цел викенд се нервирам

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Се работи за кредитна или дебитна картичка? На дебитна ти стојат твоите пари, да речеме од плата, и трошиш тоа што имаш, и има дополнително дозволен минус. Во тој случај ако ти повлекле, па фалат 5.000 ден. ќе најдат за која трансакција се работи.
    Со кредитна картичка е сосема поинаку. Со кредитна картица на извод практично никогаш не си во позитивно салдо. Трошиш од парите на банката, и во наведениот рок уплаќаш - или минимум сума (и на тоа камата) или целосно потрошената сума од минатиот месец. Доколку на пример, имаш како што велиш потрошено минатиот месец само 300 ден, а на изводот пишува дека си во минус 5.300 ден., ќе си ги уплатиш само тие 300, останатите 5.000 сами нека ги бараат. Но, треба да пријавиш на телефонот на банката.

На Lea.Messi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    44.180
    Дали некому се случило да нема поставен низок лимит за интернет плаќања, а сепак да има проблем при плаќање на онлајн нарачки/сметки?
    Значи опциите си стојат како што си беа и на старата картица, има доволно средства за плаќање и пак не ми успева, неколму пати пробав.
    Што би можело да е проблемот овде и како да се реши?

6. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Да не ти е нова картичка, па не ти е активирана? Си плаќала досега? Кога почна да ти се случува ова?

7. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    44.180
    Нова е, мислам уште минатата недела ми стигна порака од банката дека новата картица е изработена, вечерва прв пат пробав да платам онлајн, не ми успеа. Е сега, не е во мене моментално бидејќи не можев да ја подигнам директно од експозитура, па моите ми испратија податоци за да можам да платам онлајн, ама ништо, инаку досега не е искористена за ништо, ни во маркет ни на друго место.
    Ми рекоа дека се активирала автоматски при врачување, не знам што е проблемот.

8. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    Не ти е активирана тогаш дефинитивно, треба само да се провери состојба на банкомат и ќе се активира, не мора кеш да се подигне.

На Alex.T и Anabelle.Amorette им се допаѓа ова.
  9. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    102
    Zdravo, sakam da stavam okolu 1500evra na debitnata od NLB za da kupam avionska karta, dali zemaat provizija il treba da se pravdaat tie pari zosto platata mi e minimalec

10. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.771
    Ne zimaat provizija i ne treba da gi pravdas do 15000 EUR.

На Anya321 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Јас пак кога праќав пари од мојата странска картичка на мојата NLB картичка околу 150€ морав да ги правдам. :drunk:

12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.771
    Јас зборувам за уплата на сопствена трансакциска сметка кога си резидент на Македонија. До 15000 ЕУР за обични резиденти, а до 10000 ЕУР за политички изложени лица не се бара потекло на парите од страна на банката во РМ. Во странство не знам какви се законите на националните банки. Поздрав :)

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ама ти ме прочита или јок? Нлб ми бараше потекло на парите,а праќав од Револут ако си чула. Тоа е интернет банка без национално седиште (беше тогаш). И двете сметки се на мое име.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.771
    Зборуваш со човек со тригодишно искуство во банка и само ти кажувам каков е законот за резиденти на РМ кога одат и уплаќаат готовина на шалтер. Ако јас имам во мене 10000 ЕУР и одам да си ги уплатам на шалтер, никој нема да ми побара потекло. За меѓубанкарска трансакција (дознака) од странство кон дома или обратно не коментирам.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Штом за 150€ бараа потекло, ќе бараат и за 1500€.

16. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.771
    Tи кажувам дека твојата трансакција не е уплата туку е девизна дознака од странство кон дома и дека за таков вид на трансакции НЕ КОМЕНТИРАМ. Она за кое што говорам е трансакција каде ти или било кој друг со постојана резидентност во РМ ќе изврши УПЛАТА ВО ГОТОВИНА на сопствена трансакциска сметка во било која валута во домашна банка каде е клиент и на шалтер, а во денарска противвредност од максимум 15000 ЕУР. Еве ти во прилог линк од законот (член 12 и другу поврзани).
    https://www.nbrm.mk/content/Закон за спречување перење пари и финансирање тероризам - неоф. пречистен текст 317-20.pdf
    Поздрав

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Прво прашај дали имав дознака па после коментирај. Ова ти кажувам како член на Нлб тутунска банка преку 10години.

18. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.701
    Допаѓања:
    8.771
    Не, не морав да те прашам, сфатив преку твојот одговор дека е девизна дознака бидејќи си праќала од Револут (твоја странска сметка) кон дома (твоја домашна резидентна сметка). Сум спроведувала такви обратни трансакции мал милион пати за да можам да ги идентификувам, впрочем тоа и ми беше дел од работата. Кога си ја направила трансакцијата, за НЛБ да ти ја раскнижи односно распредели сумата, ти побарале потекло на она што си го праќала од странство и за тоа никој не ти вика дека лажеш или измислуваш. Јас зборев за сосема друг вид на трансакција за која девојката прашуваше, а тоа е обична денарска/девизна уплата.

@Anya321 доколку имаш нешто подетално да ме прашаш во врска со ова, те молам обрати ми се во ЛП, I'd be happy to help :)

19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.378
    Допаѓања:
    12.707
    Колку време пред истекување на старата картичка е достапна новата?

20. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    596
    Мислам дека не е достапна новата додека не ти истече старата. Моето искуство со НЛБ е дека старата ја користиш додека новата не ти ја издадат во месецот во кој треба да и истече рокот. Ми се јавија дека ми е изработена и да подигнам да си ја земе. Ова беше пред неколку години, а последно што знам е дека и по пошта ги испраќаат.