Izvinete shto ke vi pisam na latinica. Denes po vtor pat mi se javuvaat od Stopanska deka kaj niv Im figurira dolg od 1000 den clenstvo za Visa star, a jas nemav takva tuku imav Visa gold I ja otkazav. Kako e mozno da imam Visa star a jas da ne znam? Ili taa e nesto povrzana so Masteron?
Да објасни некој како функционира кредитна картичка ако може. Пр.лимит 30.000, враќање мин долг 5% (1500 ден), и + потрошена сума пр.5.000, на тие 5.000 само плаќам камата што сум ги потрошила така? А ако потрошам пр.10000 и до определената дата ги вратам (т.е ја напунам кредитната) немам никаква камата?
Здр дали може да извадам мастер кард онлине да нарачам? не ми е јасно, пишува нешто кредити бла бла, дали може да стават тие пари во неа? или да си префрлам јас ми е страв да не направам некоја грешка
Минималниот износ ти е одреден процент (зависи од банката 3% , 5% …) + камата само на потрошениот износ. Пример ако каматата е рецимо 10%, а минималниот 5%, си потрошила 10000 денари, тогаш во определениот од банка период на доспевање, треба да уплатиш минимум 1500 денари. Можеш и повеќе, ама тоа повеќе да не го надминува расположливиот лимит доделен од банката.
Платежна картичка Maestro на тутунска банка, не ја користам веќе 4 години (сменив работа и мораше да вадам сметка од др банка) но немам појдено во банката да ја откажам? Гледам оваа година изминува валидноста. Прашањето ми е дали мора да одам да ја одјавам, дали следува некакви трошоци?
Дали ако во странство плаќам со дебитна мастеркард (во маркет на пример) ќе ми земат голема провизија?
Здраво. Дали се мења трансакциона сметка кога се мења и нова картичка? Или една е трансакциона сметка?
Ти благодарам на брзиот одговор. И уште едно прашање доколку знаеш секако, како може да направам web banking да следам по интернет состојба на пари, а не сум во Мк? Да пратам mail на банката? Или не може мора лично да се оди ?
Мислам дека мора лично ради корисничко име и лозинка. Плус ако сакаш трансакции да правиш преку е банкинг се пополнуваше нешто таму па ти активираат. Јас мобилен сменив инсталирав апп и морав да одам во банка за повторна активација.