Sakam da zemam kreditna karticka od Stopanska banka! No, slusnav deka e mnogu opasna. Ajde ako ima nekoj iskustvo so vakva karticka neka napise kako se odvivaat rabotite! Da ne zaglavam.
Леле ајде ве молам некој да ми објасни како да извадам пари на банкомат? Значи цела постапка ми треба, имам Visa Electron од Тутунска, па да почнеме од тоа како се става картичката оти првпат ќе биде не сакам да ја заглавам внатре
Дали може од странство да се пратат пари на трансакциона сметка овде во МК ?? и доколку може која е максималната сума ?
Може секако, мислам дека нема ограничувања ама голема провизија зема банката, барем јас имам такво искуство.
Може, само е потребно некои информации да внесе тој што ги праќа парите за тој што ги прима а може и преку Western Union така побргу стигаат парите. Еве пример од Тутунска кои информации се потребни за тој што праќа од странство и кога ти праќаш од овде. http://www.nlbtb.com.mk/Default.aspx?mid=68&lId=2
Ne e vajda da koristite Western Union uslugi. Ke ve oderat nacisto. Visa kreditna, debitna. Na koja sakate suma da pratite samo 8-10$ zimaat po transakcija.
Pa 10$ ne se bash samo, eve na primer ako pratish 300$ ti zemaat 3% od toa shto si pratil, ali ok za nekoj shto prakja povekje toa ne se mnogu taka da zavisi od situacija.
Ti znaes li kolku zima Western Union? Preku Visa prakas 3000 ili 3$ ke ti bide naplateno 8-10$. So Western Union na sekoj 100$ ke ti bide odzemeno 10$. Pa aj ti vidi kaj ti e smetkata.
Pa ne rekov jas deka preku Western Union e podobro (samo pobrgu stigaat parite), tuku deka i 10$ za nekogo ne se bash malku ali sekako preku smetka e najeftin nachin za prakjanje.
а знаеш дека треба и данок да се плати на тие пари? Некои банки без да те прашат од каде им е потеклото на парите не ти ги книжат .Не зборувам за ситни пари од 200-300 евра , сите книжени пари во банка треба да се пријават во УЈП . А финтата е што парите од WU не се книжат во банките и нема данок за нив .... Стварно е чудно во оваа држава што странски пари ти пуштаат и на тие данок
Jas prakam doma i znam deka ima finta ako ne gi vadis parite odma togas neplakas danok. Znaci parite treba da odsedat najmalku dve nedeli vo banka i togas nema primacot da plati danok..
Здраво.сакам да прашам само кои се условите да се извади кредитна картичка и кои документи ги поднесовте?
Имам дебитна од Тутунска банка, ми стигнаа пари од странство (евра) и сакав да ги земам од банкомат, може ли?
Треба да си во редовен работен однос Ти треба потврда од работа која ти ја даваат од сметководатво со печат и штембил
Може, тоа ти е состојбата на трансакциската сметка (во тековни сметки) Ова секако претпоставувам дека имаш пристап до нивната Интернет банка.