1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кременадли

Дискусија во 'Рецепти' започната од Vetruska, 14 март 2013.

  1. Vetruska

    Vetruska Популарен член

    Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    491
    Пол:
    Женски
    Дали имате некој друг начин за спремање на кременадли?

    Јас на пример вака ги сакам:

    Ги мијам и посолувам со вегета, ги редам во тавче, помеѓу нив ставам ситно сецкан праз и го заливам сето тоа со томатело. На крај додавам многу бибер и ставам да се пече отприлика саат и нешто во рерна на 220. Неколку пати ги превртувам кременадлите за да се подзапечат од двете страни.
     
  2. 17mart

    17mart Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Можеш и да ги пржиш ама јас ги правам вака ( и многу се вкусни):
    Малку ќе ги издринстам и ќе гинаредам во тавче ќе ставам малку вода, малку зејтих, вегета и сол...додека се во рерна ќе направам сос за да има ставам одозгора: Малку павлака за готвење (а можеш и кисело млеко) и пречурки кога ќе бидат кремендалите при крај им го ставам сосот и ги оставам уште 10мин во рерна и ние ги обожаваме многу ни се вкусни ;)
     
    На Vetruska му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.899
    Пол:
    Женски
    Кременадлите прво ги чукам со чукче за да ги истенчам, ги премачкувам со сенф и вегета, отставам околу 15 мин.
    Во тава редам сецкани компири посолени со вегета и зејтин, убаво измешани.
    Ги редам кременадлите и одозгора пак ставам компири. Налевам бело вино и малку водичка, покривам со ал. фолија и на 250 степени печам еден час.
    Потоа ја вадам фолијата и печам додека се испечат комприте и месото, во меѓувреме и ги превртувам кременадлите од двете страни да се испечат убаво.

    Или редам само кременадли премачкани со сенф и вегета, налеани со вино и вода и пак истата постапка со ал. фолија.

    Има и на Маги во релна една кесичка за кременадли со компири и ако го брзам ручекот (готово е за 1 ч.) тогаш така ги спремам. :)
     
    На baby-star, Vetruska и danichap им се допаѓа ова.
  4. Vetruska

    Vetruska Популарен член

    Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    491
    Пол:
    Женски
    Убави идеи ми дадовте, обавезно ќе пробам следниот пат кога ќе правам :)