Креми за лице со заштитен фактор (SPF)

Дискусија во 'Лице' започната од Mishela, 1 јуни 2019.

1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.230
    https://cleardermatology.com/sunburn-on-cloudy-day/
    Сонце има цел ден, дури и кога е облачно и врне. А, со тоа има и УВ зраци кои се штетни.
    И да си во кола пак те фаќа сонце исто и кога си на прозор.

На mira.mira, MyMala, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. OmniaVanitas

OmniaVanitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    1.482
    Не само што е добар маркетинг туку и пропаганда е. Со сонцето (и нормално движење надвор, пожелно каде што нема загадување на воздухот) се впиваат работи кои ниту еден суплемент не може да ги надомести. Секако, користење на креми со заштитен фактор и јас мислам дека е потребно, особено при осетлива кожа и при толку јако сонце. Ама пропагандата против сонцето малку почна да претерува. Па затоа е ваше да истражите какви состојќи содржат и кои се оние креми кои не содржат толку многу од тие штетни состојќи, а сепак заштитуваат (да потсетам дека овде на форум луѓе фрлаа креми со парабени, а пак да дознаат што има во SPF-кремите (па и некои други работи) кои толку многу се напнува да се користат, ќе одат директно на депонија да ги фрлат :D ).
    Исто проблематичното кај некои заштитни креми е тоа што тврдат дека заштитуваат, а всушност не е јасно дали заштитуваат доволно од UVB. Исто така состојките кои се користат понекогаш може да направат повеќе лошо отколку добро. Навистина не знам зошто е толку голем стравот од сонце кога тоа води и до доби работа.
    Нешто повеќе на оваа тема и секако многу други извори, ова е само првото што ми се појави.

Затоа, кога бирате крема за лице, проверете колку и дали воопшто заштитува и од UVB, а не само од UVA.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.699

Жално е што така размислуваш. Многу болести се последици на тој дефицит на витамин Д. Автоимуни заболувања лекуваат со огромни дози на витамин Д.
    Јас не користам спф постојано, ептен во најжешко ако сум надвор подолго време (некогаш ни тогаш), и на одмор, а преку цела година си користам нормални креми. Не бегам од сонцето, напротив, често сум надвор на сонце кога можам, немам секогаш крем со спф. Погрешно е да се користи крем со спф постојано, независно од годишното време, ама кој како си сака.

На Mikha4, OmniaVanitas, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.342
    А, од друга страна сите препорачуваат 365 дена во годината да користиме:?: Не само нашиве, туку и странски блогерки, дерматолози, козметичарки и што знам кој се не истото го зборуваат.
    Јас зимно време ако е ептен тмурно не ставам , ама другиве денови од шубе што ми е ставам , да не се збрчкосам демек :tmi:

Нејсе, на темава, страници поназад се жалев од повеќето спф креми, дека или ко дух сум со нив, или ме печат, горчат, конечно ја најдов совршената крема, трето кутивче трошам.
    Не пече на очи, не горчи на уста, супер се размачкува,има суптилен мирис, лицето ми е преубаво со неа, и има супер цена. Да, напоменам имам сува кожа. Еве ја кремата кој си бара добра спф крема нема да згреши со оваа. Од сите рецензии на интернет што ги читав за кремите на Missha оваа беше најдобро рангирана и најфалена и не е погрешено ништо.
    https://coslovemetics.mk/product/missha-all-around-safe-block-essence-sun-spf45-pa-50-ml/

На Kејти му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.699
    Крем со спф за лице користам последниве две години, главно во лето. Пред тоа воопшто не користев. Пораснав на сонце, брчки немам нешто посебно, онака соодветно за годините, можеби ни толку. Затоа не верувам многу на фамата со спф, за летово си купив крем со 20ка спф, прашање е колку ќе го користам. Го купив поради ефектот што го дава на лицето, не поради спф. Ама како и да е, јас не се плашам од сонце.
    Ако користиш постојано спф, заштитните механизми на кожата ослабнуваат. И премногу козметика не е на арно, може само да има контра ефект. Од таа причина не користам ретиноли и ретиноиди иако возраста ми е таман за тоа, оти долгорочно имаат лош ефект врз кожата.

На Selest, koritsaki и anastasijaki им се допаѓа ова.
  6. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга јас го немав тој проблем баш ми е многу убава СПФ на Леврана. Ја користев на сува кожа не на мокра (ако си го користела на влажна можеби оставало бело поради влагата). Едноставно нанеси помала количина на лицето и убаво размачкај ја. Ако е премногу густа помешај ја со кремот за лице.

На Butterfly522 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Niki97

Niki97 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2019
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    8
    Ќе може мислење за кремава? Screenshot_20230315_195348_Instagram.jpg

8. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.971
    Женски дали го имате пробано овој спф, какво искуство имате? се мислам дали да го земам Beauty-of-Joseon-Relief-Sun-Rice-Probiotics-50ml.jpg
    Beauty of Joseon Relief Sun Rice + Probiotics?

9. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    10.518
    Јас ја користам и пак ми остава флеки, а си нанесувам доволно. Нема да ја земам пак оваа

10. Agness

Agness Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    193
    Јас ја купив од Моса пигментирана крема со СПФ. Не ми се допаѓа искрено, многу ме масти а не сум нешто масна во кожава природно поготово не во зима. Со кремава светам цел ден и некако тешко и прљаво си го чувствувам лицето цел ден. Би сакала да ја дотрошам некако за да не е џабе пари дадени ама дефинитивно не би ја купила пак.

На Merten, Karm3en и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    3.865
    Дали ви се случува, на оние со масна кожа, пудрата да ви се раздвојува и насобира ужасно низ лицето преку ден кога нанесувате спф. После 1 час од нанесување многу лошо изгледа и убедена сум дека е поради тоа. Некое чаре има ли?

12. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Порано и кај мене ова се случуваше. Почнав да користам прајмер пред да ставам пудра и веќе немам таков проблем.

На sofija014 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    3.865
    Може ли да ми кажеш кој прајмер, спф и пудра ги користиш бидејќи еден куп комбинации имам пробано и пак истото се случува. Од тоа што читав, голема улога играло дали производите се на силиконска база или на база на вода.

На ghostgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.212
    Прајмер и пудра користам од Catrice, а СПФ од Eucerin. Досега од прајмерот ги имам користено зеленото и виолетовото пакување.
    71ujzwsbk9l._sl1000_.jpg
    catrice-hd-liquid-coverage-foundation-036-collage-mobile.jpeg
    ezgif-4-d775ade1e3.jpg

На sofija014 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Девојки ја имам спф кремата на Моса пигментираната и на Lab biarritz спф 50
    Кремите се добри но некако како да немам доволно хидратација со нив
    Сега ми излезе и друг проблем после Роакутан, последните 4 дена почнаа флеки да ми излегуваат кои ме печат и се црвени
    Денес бев на дерматолог на што ми рече дека сега кожата ми е многу осетлива и дека почнува сонцето почесто и посилно да е дека морам навистина добар крем да користам за заштита и секако кога излегувам на сонце да бидам добро заштитена бидејки може цело лице да ми стане така
    Тааа ми препорача крема ама не ми е позната некоја тука од Аптека па сакав и ваши мислења
    Да има висока спф но да биде и многуу хидратантна

16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Моса остава сјај и е поидеална за лето, за плажа кога сонцето е појако. За зима погусти креми со помало спф се поидеални.
    Да, јас и прајмер користам меѓутоа некогаш знае и да е до пудрата.

И прајмерот може да не е одговара со спф-то особено ако е густа кремата со спф. Тоа го имам приметено деновиве.

17. bella108

bella108 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    76
    Дали ја има некој користено кремата, ме интересира дали е добра за секојдневна употреба и дали има убав состав. Имам сува кожа со по некоја ситна акна Screenshot_20230318_235944_com.android.chrome.jpg Screenshot_20230318_235949_com.android.chrome.jpg Screenshot_20230318_235955_com.android.chrome.jpg Screenshot_20230318_235620_com.android.chrome.jpg

18. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    44.185
    Огромно благодарам до @sweet-cherry за откритието на векот.
    Не го менувам за ништо.
    Не остава мрсни траги, буквално веднаш упива, нема лош мирис.
    277 денари е.

На sweet dreams ** и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  19. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    @Biodevojka ме интересира мислење за кремата за сончање на la soy, ова е составот:
    Screenshot_20230319-163756_Chrome.jpg

20. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    954
    За каква кожа е?