1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Креми против брчки

Дискусија во 'Лице' започната од maja8, 17 јануари 2010.

1. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    298
    Како што реков 26г. сум. Имам три брчки на чело и мислам дека ми се од збирање на челото затоа што ги имам со години, исто така кога се смеам ми се прават околу устата што ужасно ме нервира. Инаку кожата ми е сува.
    Гледам и Еуцерин имаат Хијалурон, дали е добар тој?

Последна измена: 16 октомври 2021
  2. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.081
    Драга во тој сучај станува збор за мимички брчки. Тој вид на брчки нема да го подобриш со креми на база на ношто верувај (јас имам една помеѓу веѓите кои несвесно ги собирам додека зборувам), туку она што е најважно е опуштање на мукулите (во твојот случај на челото) секоја вечер со помош на правилна масажа. Мускулоите на челото се рамни, така да опуштањето може слободно да биде со посилно притискање (секако без претерување). Тисоветувам да го погледнеш ова видео за типологија на брчки

А како вежби на челото секоја вечер може да ги правиш овие

Или овие

Доколку имаш дома алатки за масажа како гуа ша или ролер кај мене на јутуб каналот има преубави вежни за масажа. За твоја годишна возрас 26 нема потреба од анти ејџ креми. Имаш потреба од добар крем кој ќе ја оддржува правилната хидратација на кожата,ќе ја нахрани и ќе ја направи поеластична кожата. Крем + масажа = добитна комбинација. Од креми за сува кожа пробај ги овие:

1. Оваа со алое на Со Био Етик 645 мкд

2. Оваа на Уртекрам 705 мкд

3. Доколку сакаш поевтина варијанта тогаш оваа на Др. Конопка 490 мкд

4. Или оваа на Др. Конопка 370 мкд.

Било која да ја одбреш од овие нема да погрешиш.
    Поздрав.

На g8lQQk, Pea, **MajkaE ** и 2 други им се допаѓа ова.
  3. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    298
    Ти благодарам многу за советот :l:

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    304
    IMG_20211018_013226.jpg

5. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    @Biodevojka дали ја препорачувате кремата за избелување на тен на sixth sense? Имам флеки нешто од акни нешто од сонце.

6. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.081
    Драга благодарам за декларацијата. Кремот не е комплетно природен на пример со оглед на тоа што не е сертифициран 100 % гарантирам дека ундеканот е произведен со навтен дериват, потоа БХТ е синтетички антиоксиданс замена за чистиот витамин Е кој јас апсолутно не го сакам и секако полисорбатот има дел навтен дериват. Оставам на тебе иако може да ти кажам дека има толку убави креми на природна база за сечиј џеб ако сакаш може да ти препорачам.

Драга мора да ја видам декларацијата. Тоа е прво нешто. Второ каква боја се флеките? Од тоа зависи на кој начин ќе ги третираме. Ако се црвени значи дека сеуште е воспалено и најдобар е третман на база на Ц витамин или цинк оксид. Ако се кафени (постари флеки) во тој случај има други методи и состојки итн. Најважно е да ја нормализираш бариерата на кожата со правилна козметика.

На Pea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    @Biodevojka не успевам да најдам состав за кремата.

8. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    304
    preporacaj nekoja hidratantna za mrsna koza za 21/22 god ,ovoj i onaka ne e za mene

9. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.081
    Од поевтоните варијанти на Др. Конопка зелениот е феноменален кошта 370 мкд,, навистина предобар сите на кои сум го препорачала биле презадоволни и одлично хидрира, потоа оној на Моса за комбинирана до масна кожа е преубав нешто поскап околу 600 или така нешто, или евентуално на Оливал околу 500. Ако може повеќе да потрошиш предобра е линијата на Новексперт со цинк за миење, спрејот и кремот како комплетен третман навистина вреди. Поздрав

На 999 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  10. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    304
    fala mnogu ke vidam kaj nas sto od ova ima (y)

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.729
    Допаѓања:
    14.330
    Предлог ретинол за почетници, достапен кај нас?
    Скроз престанав да следам skin care, па немам појма кој е добар. Само памтам дека имам читано порано дека не секој серум/ крема на која пишува дека има ретинол, навистина е тој вид на ретинол што има ефект во превенција од брчки.
    Затоа да замолам за помош при изборот на вистински ретинол :)

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.797
    Допаѓања:
    48.309
    Јас имам брчки околу устата оние од смеење, и имам меѓу веѓите од мрштење.Ништо страшно не се али кога ќе се насмеам/намрштам буквално дупки се прават.
    Дали сметате дека треба да почнам со кремишта против брчки или рано ми е (20 год за неупатените).
    Да не си ја зафркнам кожата.
    @Avery неам користено али еве што најдов.
    https://mk.oriflame.com/beautyedit/health-beauty/retinol-for-beginners
    А што е ретинолов уствари?

13. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.390
    Допаѓања:
    10.417
    Засега само добро чистење на лицето со правилна нега, и хидратација на лицето со соодветна крема. Рано ти е за креми против брчки.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    @Avery Има едно кремче со витамин А на белина со мал процент 1% беше ако памтам добро, @Annath мислам го имаше некаде ставено низ темиве.

Бакучиол е исто така достапен но тој е друга форма на ретиноид и е послаб, при негово користење нема фаза на "purging" можат да го користат бремени жени и доилки.
    И на инстаграм има доста страни кои продаваат серуми ретинол со различен процент на The Ordinary. Јас скоро порачав со 0,5% околу 650 денари.
    Е сега знам дека овие на ТО се поскапи кај нас и тука имам читано членки порачуваат од децием.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.366
    Допаѓања:
    105.432

Не купувајте the ordinary по страниве од интернет / инстаграм , во голем случај се фејк, така моја пријателка се имаше зезнато. Имаше разлика во шишето. Кај го преплатуваш па уште фејк продаваат да не знаеш што ставаш. Порачувајте само од deciem

@Feminka22 рано е за ретинол, хидратација ти е доволна. Јас на 32 год сега почнав да користам ретинол и се мислев толку вррме, не па на 20 години...

На jovana03 и violetblue им се допаѓа ова.
  16. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    Не го имам отворено спакувано во кесе е, ќе видам баш после ќе ти пратам слика да го видиш.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.357
    Допаѓања:
    200.690
    Не знам колку помага кремот што го имам јас, пошто ретко го користам, а и реално немам којзнае какви брчки, па уште терам со хидратација на кожата, со хијалурон, витамин Ц и повремено серум со кофеин и нијацинамид (посебни се, не е еден серум).

Инаку, @Avery кремот што го имам е на True Alchemy, има 1% ретинол, мислам дека е ок за почетници, кога го зедов го користев два пати неделно, сега ретко ми текнува да ставам. Некако мислам дека уште немам потреба од ретинол, иако не сум баш млада. Хидратацијата ми врши работа.

На Avery, jovana03 и koritsaki им се допаѓа ова.
  18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.262
    Многу искрен и реален одговор. :D

Да се исправаа брчки со креми, немаше оние што можат да си дозволат скапи креми ( на пример актерките, пеачките) да посегнуваат по ботокс третмани и естетска хирургија.

На Biodevojka и buba4e89 им се допаѓа ова.
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.081
    Драга хидратацијата, правилното миење (без двојна детерзија) и негата со добри производи ќе ти вршат работа цел живот... верувај!!! Нема да имаш потреба од ретиноли кои моментално даваат подобрување, меѓутоа подолго користење не дава бенефиции на кожата. Со стареењето кожата се истенчува, станува понеотпорна, склона на воспаленја итн. Користење на состојки на база на киселини, претерани пилинзи или ретинол, дава спротивен ефект и додатно ја ослабнува кожата (во моментот со отстранување на најгорниот слој на кератин кожата изгледа поубаво ама дејството е моментално). Со честа употреба додатно се олабнува и онака слабата заштитна бариера и кожата нема капацитет и способност да ги поправа штетите кои сме и ги нанеле како што можела на 20 години на пример. Подготвувам цела серија на видеа посветени на нега на кожата во менопауза (голем дел од советите важат и за пред менопауза), особено за оние 45+. Она што е важно е да не се посветува внимание само на брчката и да се делува со филери ботокси и останато, туку на целокупната добросостојба на организмот (сѐ она што се случува надвор е огледало на внатрешната состојба). Тврдам и ставам потпис дека само правилна детерзија, правилна козметика, секојдневна масажа, физичка активност (најдобро јога за повозрасни жени каде вклучуваат дишење и тонус на мускулатурата), правилна исхрана итн. се клуч за младешки изглед (младешки во склад со годините) и подобро здравје на кожата. Видеата ги подготвувам со помош на професионалци во одредено поле (јога инструктори, психолози со оглед на тоа што и менталното здравје е од огромна важност за сликата која ја имаме и негуваме кон самите себе и сопственото лице и тело, итн.). Поздрав и продокжи правилно да хидрираш и негуваш, нема да имаш потреба од никакви ретиноли...

Драга само правилна нега хидратација и масажа ќе помогнат. Кај мене на јутуб има многу видеа за масажа слободно разгледај.

На g8lQQk и Annath им се допаѓа ова.
  20. Iva4kit

Iva4kit Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Девојки, што мислите за Eucerin Aqua porin кремата? Имам сува кожа а веќе почнаа да се појавуваат брчки околу очите. Имам 22 години.