Креми со заштитен фактор (SPF)

Discussion in 'Тело' started by Scarlet88, May 2, 2010.

1. angel4444

angel4444 Популарен член

Искуства со Докторс млеково на сликава подолу?
    И помеѓу Даглас и Докторс Спф 30 кое би го избрале? :D8)

Attached Files:

2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Докторс сум го користела, сосема солиден. А за другиот не знам.

angel4444 likes this.
  3. angel4444

angel4444 Популарен член

Вака сега :D
    Дали ќе е во ред оваа комбинација: од 8 дена на одмор
    првите 4 да користам фактор 30/50 со реапликација на 3 4 часа секако, а останатите 4 дена наутро прво да ставам фактор 30/50 а потоа да реаплицирам фактор 10 со каротен?
    Конкретно на санденс млекото што е на попуст до крај на август :)
    Сакам да фатам убава боја без да изгорам :wasntme:

4. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Јас го користев кремот на санденс 50ка фактор. Прво нанесував фактор па потоа масло, и тоа маслото еднаш во денот и не ставав многу. Убава боичка фатив релативно брзо и не изгорев. Можеш и вака како што имаш напишано, ама добро би било сепак крема со фактор да нанесуваш почесто, бидејќи 10ката од маслото не те штити баш. :)

angel4444 likes this.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Маслото е за добивање боја?

6. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Да.

anggell likes this.
  7. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Кој е најдобар лосион за после сончање и што користите за смирување на црвенило од сонце?

8. Lebed04

Lebed04 Истакнат член

Здраво на сите,
    Сакам да ве замолам за искуство/мислење за овие два спреја со СПФ од Sundance. Барам конкретно спреј со 50 СПФ заштита, што нема да остава траги. Моментално го користам MAX Spray SPF 50+ од Photoderm колекцијата на Bioderma но навистина сум многу разочара бидејќи ми остава жолти траги по алиштата. Скоро сите алишта што ќе ги облечам после нанесувањето на спрејот добиваат одвратна жолта боја која искрено тешко се пере и поради тоа морам да го сменам.
    Фала однапред на сите

Attached Files:

9. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Која крема со заштитен фактор се препорачува во бременост?

10. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Козметичкиот производ „Докторс“ млеко за сончање СПФ 50 не е безбеден за употреба и е повлечен од трговската мрежа во земјата, откако инпекторите од Држаниот санитарен и здравствен инсекторат ДСЗИ, по земени три примероци, од производот кои биле доставени зо анализа за здравствена безбедност во ЈЗУ Институт за јавно здравје на РСМ Скопје откриле неправилности, дознава „Слободен печат“.

Наод: зголемен вкупен број на аеробни мезофилни микроорганизми и Pseudomonas aeruginosa.

Извор: Слободен печат

11. annii

annii Популарен член

Портокаловиот го користев, ама во форма на крем, не знам дали ќе ти помогне нешто.

Имаше два, чисто портокалово паковање (ми мирисаше на алкохол, некако прејак мирис, не толку пријатен) и тропски што мислам дека е од твојата слика со преубав мирис.
    Откако го нанесов, мислев некој од друштво парфем имаше ставено, зашто преубаво ми мирисаше.

Позитивно ме изненади што не остава бели траги (на Сан денс ми има останато во сеќавање дека бели траги оставаат), густа текстура и што е најважно преживеав на 40+ степени без да изгорам.
    До сега ми нема никаква трага оставено на гардероба, а го користам еве и после одмор.

Имам доста чувствителна кожа иначе, горам многу лесно.

12. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

И јас го имам Sundance портокаловиот, супер е. Прв пат го купив годинава за на одмор, не ни видов што е како е, ми беше битно само да биде со 50ка фактор и овој прв ми падна во очи па го зедов. Малку ми лепи на кожата, ама кога скроз ќе се впие го снемува лепливото чувство.

13. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Не давајте повеќе пари за фактор 50 кога е исто како и 30. Маркетиншки трик фактор 30 штити 97%, а фактор 50 98%. Исто скоро, а дупло поскапо ова од дерматолог ми е кажано исто и педијатаров на децава кога ја прашав за кој заштитен фактор да им земам.

Besmrten likes this.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Да, повеќе е за времетраењето на заштитата:)

15. pdb123

pdb123 Популарен член

Не е маркетиншки трик, туку лоша е перцепцијата. Не треба да се споредува колку „штити" од зраци, туку колку зраци пропушта, т.е. од колку не штити.
    Конкретно:
    - Фактор 30 пропушта 3% од вкупните зраци
    - Фактор 50 пропушта 2% од вкупните зраци.
    Таа разлика од 1% всушност кажува дека факторот 30 пропушта 50% повеќе зраци од факторот 50 (зошто? 50% од 2% е 1%, односно тој 1% плус зраци што ги пушта факторот 30). Тоа не е мала разлика.

Плус, тука го имаме моментот што повеќето луѓе количински ја нанесуваат СПФ кремата исто како обична крема за лице, а факторот на кремата е во некоја пропорционална зависност од нанесената количина. Значи, ако ставиш да речеме пола од потребната количина, ќе биде исто како да си ставил крема со фактор 15 (ако гледаме во однос на кремата со фактор 30) или фактор 25 (ако гледаме во однос на кремата со фактор 50). Така што, тоа е причина плус зошто е пожелно да користиш повисок фактор.

Не ги потценувам, ниту се ставам над нив, ама не само кај нас, туку и во светот, доста дерматолози (а уште помалку други специјалности на доктори) не се во тек со некои вакви факти (веројатно затоа што: 1. Не е дел од нивното формално образование или не се навлегува толку во козметика (подобро познавање имаат козметички хемичари за вакви работи) и 2. Зафатени се со третирање на посериозни кожни болести).
    Не би рекла дека трае подолго заштитата; и за едните, и за другите се препорачува при долга, директна изложеност на сонце или вода, да се реаплицира на два часа. Повеќе се работи за тоа што кога почнува да се „расипува" заштитата, со факторот 50 ти почнуваш од повисоко ниво на заштита во однос со факторот 30. Тоа е нешто како на пример да имаш превез на лицето, и сега се обидуваш да го скинеш, ама едниот е подебел, а другиот потенок материјал кој полесно се кине.

Last edited: Apr 26, 2022
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Некоја да го пробала ова масло?
    A83379E6-3C74-4DA5-97A7-7A2A382DE49E.png

17. Lija.ska

Lija.ska Активен член

Заштитен фактор на природна база за 3год дете?
    Цената не ми е битна, битно ми е да зазштитува , а да не му наштети на кожичката?

18. Калатеа

Калатеа Популарен член

Јас оваа ја земав за бебе, тука ми ја предложија, органска и природна.

https://logona.mk/product/eco-krema-za-sonce-spf50/

Lija.ska likes this.
  19. Lija.ska

Lija.ska Активен член

20. Salome

Salome Популарен член

41L0XtfJwaS._SS400_.jpg
    Мислење за овој крем со фактор 100?Полска козметика е, го видов на акција 1+1 гратис плус 2 мицеларни во пакувањето за 1000.