Многу сакам успешно да го направам рецептот,едноставен е а сепак доста сложен Кој има направено нека сподели рецепт.Превкусно е!
Еве види си тука http://gurman.mk/recepti/slatki/krem-brule/ и http://popara.mk/2012/recepti/krem-brule/ исти рецептури само различни количини, не сум го правела и не признавам кремови ако нема чоколада, лешник и сл.
Славица,сега само што го направив мојот крем Бруле,ама знаеш како е...Што може да тргне наопаку,секако ќе тргне ...Прво за малку ќе си го запалев лицето од оганот со кој се карамелизира шеќерот и потоа кога беше готов видов дека сум направила КАЈГАНА Тешкоо е многу,а толку го сакам
За ова може треба вежбање... ај ќе пробам јас викендов ако имам време, предизвик ми се вакви рецепти. Ама Euro, со што ли го карамелизираше шеќерот? Професионалните готвачи користат лет-лампа, а ти можеш да направиш обичен карамелизиран шеќер, барем тоа не е тешко.
Ги прочитав двата рецепта што ги ставила Славица и во двата рецепта имаат изоставено основното нешто што е битно да ви успее крем бруле. Крем бруле се пече во water bath, се ставаат садовите во подлабок сад налиен со врела вода и така се печаат, така без вода ќе испадне кајгана а не десерт. Исто кога ќе зоврие слатката павлака кога ќе се измеша со жолчите при мешањето се создава пена која треба да се отстрани, не се вари смесата туку се прецедува и се става да се пече во садот со вода и покриени со фолија. Најубаво е да се остави крем брулето да преноќи во фрижидер и ако се нема лет лампа да се стави кафеавиот шеќер одозгоре и ако има шпоретот опција на грил да се стават под грилот 2-3 минути ќе се постигне ефектот на карамелизиран шеќер.
Луѓе јас не ви кажувам со што го карамелизирав шеќерот,ќе се фатите за глава Инаку се направив како што треба,го печев во мал сад ист како на сликата само повисок,и зовриена вода во тавичето со тањирот,само не ја извадив пената и воопшто не ми се згусти хоплата на крај.Е после се изнервирав,претерав намерно со температурата и направив кајгана .Изгледа сум промашила во количините,или пак има некоја тајна за да излезе овој рецепт како треба. И битно е да се има вистинско ванила стапче,игра доста голема улога во вкусот. http://www.youtube.com/watch?v=Jj0UuWmp63s Деликатно е,а и треба да се имаат некои кујнски помагала.
Се како што кажа, само за ова посебно ќе додадам, дека јас ги ставам садчињата повторно во тепсија со вода, овој пат ладна па и коцки лед додадам пред да ги ставам под грил, така шеќерот се карамелизира ама кремот внатре си останува ладен.