Здраво, дали има некој на форумот што се бави со кривично право или пак работи во јавно обвинителство. Сакам да се консултирам во врска со еден предмет во приватна порака.
Дали ќе може доколку има некој адвокат да ми пише во порака ми треба информација една. Благодарам однапред
Овој од Штип така? Многу е тешко зашто не се работи за тешко кривично дело и не се нафаќаат, пробавме со друг адвокат од таков ранг. Фала ти, ќе се информирам.
Имам едно прашање, ако знае да ми одговори некој искусен, мој познаник при извршување на условна казна која што трае 1 год, се најде во групна тепачка во локал каде што беше прв осомничен дека на оштетениот тој му нанел тешка телесна повреда (скршен нос) Тој тврди дека не му го скршил носот, камерите од локалот се замачкани и воопшто не може да се види кој го удира човекот, скоро сите сведоци кажале дека не виделе кој го удрил, дури и оштетениот не е сигурен кој му ја нанел повредата Една адвокатка ми кажс дека без докази дека тој го направил делото и ако не се дознае кој е, може да се отфрли делото Што мислите на ова? И дали може да го осудат на затвор?
Дело постои - скршен нос т.е. предизвикана телесна повреда. Сторителот ако е непознат, тогаш би имало истрага. Лошо е што е на условна казна па и најмирен да си седел во кафичот, пак е нај сомнителен. Мора тој да се консултира со адвокат, зашто какво ни е судството за никаде, невините страдаат а виновните ќе си продолжат како ништо да не било.
Си се води истрага во полиција, се земаат изјави се гледаат камери но никаде не може да се види дека тој го крши носот, самиот оштетен кажува дека не е сигурен кој му го крши носот , него само го приведоа го испрашаа и тоа е се
Нека го контактира истиот адвокат што претходно му има извлечено условна тој најдобро ќе знае каква била тогаш ситуација и што може сега да се направи на каде да го води случајот и како да му бара олеснителни околности. Мое мислење е дека во Полиција, Суд без адвокат не смее ни збор да каже знаејќи ги нашите институции се може да излезе на крај.
Sto znam, ne inicira nisto toj ovoj pat, naednas nastana grupna tepacka a nego go drzea celo vreme ne ni uspea da go udri osteteniot toa barem mi olesnuva, site svedoci tvrdat deka ne go udril toj, na kamerite ne moze da se vidi ubavo, nikoj ne znae koj go krsi nosot, toj ne e obvinet, beese samo osomnicen no sega voopsto ne znaat koj e krivec
А онда кој го обвинил дека он му скршил нос. Пошто рече прв осомничен е он ... Види, јас ти зборам од аспект, да не бил гонет претходно за истото би било полесно... вака е заебано.
Vaka, pocnuva raspravija so nego i osteteniot vo kafic se raspravaat , toj ne ja inicira raspravijata/tepackata tuku osteteniot, vo momentot koga pocnuva tepackata da receme koga ke pocnat da se"butkaat" nego go trgaat na strana i go drzat 3,4ca a ostanatite lugje okolu nego pocnuvaat da se tepaat so osteteniot i opst haos bese, koga otisol vo policija ostetneiot kazal deka ja zapocnal raspravijata/tepackata so nego no ne moze za sigurno da kaze koj mu go skrsi nosot zatoa so i toj ne znael, mn dusi bole
ондак не е прв осомничен. туку е учесник ко и сите други... треба записникот убаво да се прочита и будно да се следи што ќе биде. знаат и после неколку год да се освестат и да го решаваат ова..
Здраво. Ако е донесена пресуда од суд во која пишува за забрана на управување моторно возило 1 месец поради сообраќајка која е направена под дејство на алкохол и за истата полицијата кажува забрана за една година но после одењето на суд на лицето во пресудата му пишува забрана за еден месец и глоба од €50 плус паушални трошкови 1000ден. Каде да се праша колку точно е забраната и дали може судот да пресуди за помалку времетраење на забраната ако претходно е кажано од МВР дека забраната е 1год.? Ако знае некој да одговори да помогне, без навредливи коментари ве молам.