Со каков фотоапарат сликаш? Асажата е супер, идејата одлична, контраст одличен. Единствено малце си забегала од средишната линија, еве како: Ги гледаш тие светлите линии на сликата што се како тараба? Е малце подолу да си го сликнала цветов, одлична фотографија ќе испаднеше. Како и да е, мала замерка е и не е некоја голема грешка. И ти препорачувам за земеш фуџифилм дигитален напреден фотоапарат, на мене како почетник многу ми помогна, а и лесно се ракува. Околу 17000 сосе ташна, триножник и се друго. Се гледа дека имаш око за фотографирање, па ако сакаш да напреднеш, оди степен погоре со опремата.
Со мобилен алактелче Ти благодарам за критиката Иначе понатака планирам ко ќе сум при можност да земем дигитален апарат
Охо па јако било. Навистина не ми личеше како со мобилен сликнато. Дефинитивно да одиш на повисок степен во опрема!
немам многу фотографии за топикот макро елементи ( една со бубамара што ја постирав во темата Вашите Лични Фотографии http://i.imgur.com/OoGV67W.jpg ) , оваа фотка ја напрајв на тараса , растенијето е многу долу знам но не сакав Crop да и направам, и така ми беше сликана пс. апаратот не ми е DSL , имам само една опција за близок фокус и вака испаѓа
Сепак ја опфаќа втората третина А, и ако има објекти зад неа, можат да бидат матни и пак ќе ја исполнуваат сликата. Без цвеќињата назад, би ти нашла замерка. Ете пример за макро! Секое влакно се гледа од чуварот на куќата (така се викаше растението ако точно памтам). Сликава ти е беспрекорна, продолжи вака!
Да си кажам нешто само јас Значи не се бавам професиопнално со сликање и незнам многу во врска со тоа ,не се разбирам од стручни зборови ич.Папи а и некои други гледам дека имате разбирање па затоа ве молам објаснувајте и за нас 'попростите' Да разбирам на пример и јас а и некој шо ќе се пронајде во моево мислење затоа што сакам да ве дружам Фала
Објаснив за третините назад, ако не разбереш. За асажа исто така објаснив што е. Но утре ќе поставам разлики во слика со 64ISO и 400ISO
Јас подолго време се интересирам и ја проучувам фотографијата, ама некои термин на @Papillon.Papi , како асажа, првпат ги слушам. Тоа е македонски збор или не ? И ова темава за макро е на дневна или неделна база ? Колку слики моше да се постираат на една тема ?
Се' е одлично, само ми смета црното од страна. И без тоа би се гледало дека од авион е сликано поради крилото.
Ова е една од темите што ме „убедија“ да се зачленам пак на форумов. Што се однесува до овонеделнава тематика - имам доста слики во макро; тоа ми е можеби омилен начин на фотографирање. Еве неколку, не можев за една да се одлучам.
Браво за темава,браво Едно време бев член на фото клуб...штета што ги немам сликите во мене,што ги сликав таму ама тоа е :\
Фала! Мојов е Panasonic Lumix FS28, исто идиотче. Имам голема желба за барем полупрофи, ама треба да се инвестираат пари, нели...
Ќе почекам за подобар некое време, сега некои други приоритети имам, а гледам дека овој апарат не е толку лош. Пред некое време ми се допадна еден, мислам дека беше Nikon, го гледав и во Техномаркет и во Нептун, околу 9000 беше. Полупрофесионален. Имаше и Olympus отприлика по иста цена. Ама како и да е... Овој што го имам, морам да го искритикувам дека не го бива баш за правење слики навечер, во смисла на ноќни пејзажи и слично. А морам да се пожалам и дека оваа Нова година не успеав да го сликнам огнометот со Lumix-ов. Ама за се' друго е супер. Леле, може требаше да иде мислењево во тема за фотоапарати, ама ај...