Критики на фотографии

Discussion in 'Литература и уметност' started by Papillon.Papi, May 5, 2015.

1. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Ама па баш тоа ќе биде challenging - ако немаме фотографија што одговара на темата, апаратот во раце за да направиме таква :)
    Постојат еден куп теми за фотографија, која и да ја ставите мене ми одговара. Само да ја пишува во насловот заради прегледност, да не се мешаат и други слики. Ајде една предлог тема и од мене: Хоризонт.

2. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Не знам веќе како да направиме за темиве. :rofl: Каша попара стана кога се препушти во рацете на сите. :rofl: Вака нема кој да не' заузда, да не' „команда“ (не во вистинска смисла, туку да не' води, насочува). Барем некој начин на гласање да усвоиме, ако одиме демократски. :rofl: Да речеме последниот ден кога истекува темата, секој да предложи по една и таа што ќе има најмногу лајкови во следните 12-24 часа, таа тема да биде за оваа недела, 10 дена, како и да се одлучиме. Или пак да одиме монархиски - еден да се нафати да биде домаќин и да кажува тема. Не знам, навистина. :drunk:

3. crimson

crimson Форумски идол

Епа во клубот на читатели се гласа пред да се одбере книга, мислам дека е најдобро и тука така. :)

4. Marossa

Marossa Популарен член

Некоја анкета не ќе е лошо :D

5. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Мислам дека сепак @Papillon.Papi како иницијатор на темава треба да одлучи што и како со неа понатака и на кој начин ^_^

6. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Јас мислам да тргнеме со пејсажи. Темата ќе се менува на 10-20 слики. :)

7. Lady Phoenix

Еве еден пејзаж од неверојатните Метеори. Прекрасно место. :inlove:

8. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Брaвo девoјки. Прекрaсни фoтoгрaфии вaдите, кaкo вистински, прoфесиoнaлни фoтoгрaфи. :)
    Јaс си немaм пoим oд фoтoгрaфирaње, нo oнaкa знaм некoј пaт да сликнaм нештo интереснo штo ќе ти гo привлече внимaниетo. Па кoгa ќе имaм сooдветнa фотографија, ќе ја пoстирaм тука. Еве еднa сликa oд мене на темaтa, сликaнa oд телефoн за време на пaтувaње.
    И се извинувaм штo ви улетувaм вaкa oвде кaкo пaдoбрaнец. :tmi:
    20150509_153046.jpg

9. HarleyQuinn

HarleyQuinn Истакнат член

Се извинувам, но смеам ли да постирам фотографија од минатата тема? Пејсажи убави немам, а улици имам сликано многу :$

10. Abrakadabra

Добредојдени се сите форумџики да учествуваат со своите фотографии, без разлика на неискуството и способностите. @Papillon.Papi и другите познавачи на фотографијата ќе ви укажат на тоа како да си ги подобрите истите. Не се срамете, па ова е забава пред се и воедно начин да ја искажете вашата креативност. :)

11. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

@Lady Phoenix Одлична поставеност и композиција, но ма фотошоп си можела малце да го осветлиш долниот дел (до планините во заден план). Инаку супер е.

@Snow-Star Добар старт. (y)Кога сликаш пејсаж, треба на сликата, земјата да биде паралелна со долниот раб од сликата. Тука ваљда дека од кола е сликнато, па изротирано е. Продолжи со сликање и постирај ни тука слики. :hai:

12. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Ти блaгoдaрaм Пaпи. :) Кoгa ќе фoтoгрaфирaм нaреден пaт пејсаж, ќе гo имaм тoa на ум.
    И дa, фoтoгрaфијaтa е нaпрaвенa за време на пaтувaње сo кoлa. А вo тoa време нaдвoр врнеше дoжд, па зaтoa на фoтoгрaфијaтa имaше некoлку кaпки.

Abrakadabra and Papillon.Papi like this.
  13. Peppermint

Peppermint Популарен член

IMGP0020.JPG
    за разлика од стритовите кои ми се европски, пејсажите ми се македонски...Преспанско

14. Lady Phoenix

^Пре, пре, преубава слика!!! Боите се сон! Она што ми се допаѓа најмногу (освен кадарот кој си го фатила) е што водата нежно се бранува, а во неа се огледуваат објектите од твојава слика. Тоа ми беше поентата со една од темите кои ги предложив вчера. Преубаво!

П.С. @Papillon.Papi, обично сликите си ги корегирам во Office со autocorrect, а кога не ми се допаѓа тоа, сама си ги балансирам параметрите. Се обидов со осветлување на сликата, ама тогаш многу ми се губеше, ми бледнееше горниот дел, каде се испарувањето и облаците, па решив потемна да ја оставам. Можеби требаше со контрастот нешто да пробам, ама вака горниот дел ми е подобар. Инаку во Фотошоп не знам да работам, а имам желба да научам, само немам трпение. ;)

15. Peppermint

Peppermint Популарен член

Благодарам за убавите зборови. Значи и јас во фотошоп не знам да работам, а на претходнава слика единствена интервенција и мене ми е autocorrect.

Lady Phoenix likes this.
  16. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

@Peppermint колку прекрасна фотографија, браво! Дури кога скролав низ темава, мислев дека е дадена како пример за убав пејсаж :D

Ајде нешто и од мене
    Кога стигнав горе и ја видов глетката, заборавив на тоа колку ми беше тешко искачувањето :)

17. martine

martine Истакнат член

18. Abrakadabra

@martine сликата е убава, ама темата ни е пејсаж за оваа недела. Знам дека тоа не е видливо и не си ти виновна. :) Како да го решиме ова со темата да биде видлива за сите ?
    Еве еден романтичен пејсаж од мене
    Sunrise.jpg

19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Крф, Грција 2014 година :)
    П.С Имам само предлог за некоја следна тема, месечина. :) Секако ако прифатите.
    10580184_756405897753943_2770755602735611353_n.jpg

Lella, crazylady, Peppermint and 12 others like this.
  20. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete