Неколку пати сум била во Крушево и секогаш си порачувам крушевско грне. Многу ми е вкусно. Барав низ форумов ваква тема но неможев да најдам. Знае ли некој како се приготвува? Помош
Крушевско грне рецепта? Еве еден испробан крушевски рецепт грнето(земјеното грне)штом сте јаделе во Крушево знаете која големина,се премачкува со кечап( на дното се става повеќе),се ренда кашкавал,над него шунка или врат(парчина) и сирење рендано. Мешаме одприлика 1 павлака со 2-3 лажички кечап и полеваме одозгора,потоа оди истата постапка ред кашкавал ,шунка,печурки и на крај се ренда повторно над печурките кашкавал и се става во рерна да се пече.Кога ќе биде пред крај се посолува со оригано и стои во рерна уште 2-3 минути и ПРИЈАТНО ЈАДЕЊЕ. (количината на зајрето е по ваш избор се знае колку повеќе толку повкусно).
Ахх..паметот уште ми е кај грнето , оваа зима за прв пат пробав и пак би одела во Крушево само за да јадам пак
Првпат слушам за вакво грне, дали некој знае дали потекнува од Крушево или е превземено од некоја друга кујна? Собирам на македонски рецепти па сакам да знам од каде и од кога е.