Како шо кажа, не можиш да знаеш точно какво ќе биде времето и температурата на водата. Меѓутоа, во принцип Јонско море е поладно од Егејско, особено на плажата Палеокастрица каде водата е за некој степен поладна од останатите плажи.
Од таа страна на островот мислам дека е потопла водата, за Ипсос зборувам источно. А тие од другата страна каде што е Палеокастрица сигурно е постудено и во сезона бидејки отворено море.
Сум била средина на јуни и за мене лично беше ладна водата, поладна и од Јадран а топло море на 24 мај евентуално егејскиот дел т.е. Халкидики.
Како се стигнува до Крф, од каде се фаќа траект? Би одела со автобус преку агенција, колку долг е патот отприлика и дали го препорачувате за одмор на женско друштво?
Јас бев пред неколку години. Траект се фаќа од Игуменица, не трае долго патот. Ние бевме преку битолска агенција, сместени во Мораитика, малечко, симпатично место. Си изнајмивме кола за 2-3 дена и направивме обиколка низ островот, главниот град Керкира(денска и ноќна прошетка) и низ други места по плажите, како и 1 ден до аква паркот За авантуристи како мене, вистинско задоволство и уживање. Ако одите, препорачувам островчето Понтикониси, каналот на љубовта, палатата на Ахилион, Палеокастрица... Инаку, островот е препреубав До душа, нема остров во Грција на кој сум била, а да не е убаво.
И јас ке одам летоска на Крф и ме интересира колку чини да се изнајми кола од ден и исто дали патовите се океј за возење да не се некои земјени и најбитно дали има паркинг на сите плажи, Фала тии
Пред 2 год. за изнајмување на кола беше од мин. 70€/ден па нагоре зависно од колата шо е достапна и колку денови се изнајмува, за повеќе денови даваат некој попуст, а можеби има и простор да се ценкаш. Патиштата над 90% се супер, асфалтирани и прилично широки, освен низ селца и брда каде се тесни со стар асфалт. Паркинг на плажите, барем на тие шо бев имаше, бесплатен со ограничени места, останато со плаќање.
Здраво. Кажете ми кое место е добро за фамилијарен одмор. Да има убава плажа и навечер добро шеталиште со кафичи и ресторани, продавници... Да не е пензионерско но сепак да не е како Кавос со луди журки и пијана младина
Со Escape travel сме оделе пред неколку години. За тогаш супер поминавме. Сега не знам какви линии и вили имаат.
Одам за Крф во август со кола, со фери ќе се пренесе од игуменица до островот ама ми е страв дали ќе се снајдам низ сообраќајот со кола таму или подобро ќе биде ако си изнајмам скутер. Какво искуство сте имале вие?
Ако веќе одиш со кола, терај со кола. Патиштата се океј, не се претесни, едино паркинг може да биди проблем, ама и тоа поретко.
Дали преку агенција може да се најде за 3-4 ноќи преку агенција со вклучен превоз? Ако да, преку која агенција? Се што гледав е за 7 ноќи
На лето сите тури се за 7-10 ноќи, турите за по 3-4 ноќи се на есен и пролет, обично за продолжени викенди.
Штета, никогаш не сум била преку агенција па не знам. А дали има само превоз? А смештај сами да си букираме?
Прашај преку агенциите што нудат тури за Крф, обично ако не им се исполнат капацитетите на автобусите дозволуваат да си платеш само превоз.