Каде сте биле на островот Крф и дали некој може да ми каже која локација од Ипсос или Мораитика, Месонги е подобра?
Одморот на Крф ми беше еден од најубавите. Бевме сместени во Ипсос, убаво градче со многу кафулиња, ресторани, имаше многу млади од кои повеќето Италијанци. Плажата во Ипсос е тесна, но водата е прекрасна. Другите места не ми се познати. Сепак, каде и да сте сместени, има некои места од островот кои според мене задолжително треба да се посетат: Палеокастрица, Сидари, градот Крф. Едно од поубавите доживувања таму ми беше крстарењето со брод на кое се посетуваат повеќе диви плажи. Во секој случај, Крф е одличен избор
Ја би било каде освен Ипсос. Ептен е мало и некако неразвиено. Водата топла ама нечиста, а плажа,тоа не знам дали и така се вика. Лошото е што е доста оддалечен од Крф и се друго, а со оглед на плажичето таму ...мораш да бараш други солуции. Среќа, ги има . Е сега со градски превоз , мораш да идеш до Крф со еден автобус ,па од таму до Сидари , Палеокастрица , Глифада со уште еден а може и два. Некои карти за автобус се по 1.30 евро а некои 2.70 со што се фаќа по 10тина евра само за пат до саглам плажи. Околу 120 евра е да се изнајми кола од Ипсос за 5 дена што се исплаќа.
Исто мислење имаме @Ginger^ И јас бев во Ипсос и не бевме задоволни воопшто. Кола или скутер е неопходен, инаку ќе се утепате од досада.
Зависи колку пари си спремна да дадеш за смештај. Keркира, главниот град, е најубав има доста за шетање ама и доста е скап смештајот. АКо веќе сакаш да го шеташ островот подобро смести се на место кај што малце се плаќа па секој ден оди на различно. Агиос Георгиос на пример е доста ефтин за смештај, преубава е плажата ама мало е местото, 2 маркета, неколку ресторана има и тоа е се. Можеш со изнајмен мотор или кола да го шеташ островот.
Како си помина и каква беше вилата? Планираме да одиме средина на август само не знаеме преку која агенција и какви се вилите.
Уплатив за вила Статис во Ипсос, ако има некој искуство да сподели. И дали е поевтино преку агенција да се оди на крстарење низ поубавите плажи како Палеокастрица, Сидари и сл. или пак нудат таму грците?
Плажата на Ипсос е долга неколку километри ама е претесна и е на сама улица. На многу луѓе тоа не им смета. Преку улица има доста барови и таверни, водата е топла. Ипсос е најдобар избор доколку одиш преку агенција, оти има најредовна автобуска линија до сите околни плажи. На точно 5 мин северно од Ипсос е Барбати, лично ми е омилено место и скоро па секој викенд сум таму, има убави барови долж плажата. На 10 мин јужно е Дасиа, исто со барови на самата плажа. Пола саат има до главниот град на Крф, кој исто се вика Крф, и е многу убав за разгледување, посебно стариот град. Автобусот застанува многу блиску до центарот на градот. За индивидуални шетања по островот е најубаво да се изнајми кола или мотор.
Јас лани бев на Ипсос плажата е долга и е на самата улица, нон стоп луѓе и возила ти брмчат над глава, не е ништо посебно. Сидари и Глифада обавезно да отидеш да ги видиш преубави плажи се, а иначе таму можеш да најдеш поевтини понуди, ние на пример имавме рентано кола па сами си идевме.
Како се движат цените во месонги за лежалки, гиро и нешто друго за јадење, пиење? Дали некоја од вас била сместена во вила катерина?
Да споделам искуство од Крф, Ипсос- Бевме сместени во вила Статис, вилата е убава и чиста, се наоѓа на самата улица и е многу блиску до плажа како и до маркет. Ипсос е убаво место за луѓе како мене без автомобил, има автобуски и превоз до Барбати и Дасиа по евро ипол, а до Дасиа ние одевме и пешки 25мин од вилата. Ипсос е буквално една главна улица до многу маркети, таверни и дискотеки. Цените за 30/40ден поскапи од кај нас во маркет. Плажата во Ипсос не е многу убава, има многу млади па поради тоа има расфрлано флаши и не е многу чиста како и водата. Има место за своја лежалка да ставиш, а има и 2 лежалки со чадор 6€. Влез во дискотека 10евра, пијачки од 3евра нагоре. Да ја пофалам дискотеката Мохитос, имаат добри журки а преку некои агенции е бесплатен влезот (Ние бевме преку gotravel со бесплатен влез). Од факултативите бев само на Палекастрица+ Сидари+Аквариум преубави места, дефинитивно да се посетат. Еве ја Барбати: Палеокастрица: Сидари:
Подобро оди во Мораитика во Бела Греција. Во вила Катерина нема притисок на вода многу е слаб, и имаш многу мала кујна со слаб шпорет. И нема толку за шетање.