Starosvatovite se vtori kumovi. Porano kumot go krsteval prvoto dete, starosvatot vtoroto. Ili pak slucajno otkaze kumot starosvatot krsteva. Vprocem toa e liceto koe se potpisuva vo maticno zaedno ao kumot i mladozencite. Nie vo mk imame 100101001 tradiicii razlicni za sekoe podnebje,taka da ne e trasno, se e normalno.
Јас тоа од маж ми прв пат го слушнав ахах тој крај така било или па кумот го крсти машкото, старосватот женското. Кај нас меѓусебно се договориле, кумот првово, старосватот второто. Е ако второто е машко, пак н старосватот ќе му се продолжи здравје кумството. Запад пак од кај шо сум ја, старосват не венча, само кум.
Ne se potpisa kaj nas deverot niti pak mm se potpisa a niti pak jas I'll zolvata na sestra mi se potpisaa koga se vencavaa vo maticno
Ама законски брак бара 2ца сведоци. Ти, маж ти и уште двајца. Не мора да е старосват. Било кој може да ти е сведок. Тоа е така по закон.
Ne be ne nemase svedoci nikoj drug osven kumot I nie ne se potpisavme sega nez kako e pred 7,8 god bese taka
Колку шо знам ја без подпишување на младоженците бракот не е вклучен, тој закон важи од мноогу порано, еве на пример пред 23 години мојте се регистрирале и тоа со 2 сведоци и секако подпис нивни. Прв пат ова од тебе го слушам и не ми е баш верно освен ако правиме муабет за закон од две различни држави. За матично не мора да се старосватот и кумот сведоци, во матично се подпишаа моја другарка и золва ми.
Законот за брачни односи бара потпис од двајца сведоци чие сведочење потврдува дека не е присилен бракот.Не ги интересира дали е кум,брат,или комшија. Останатото е традиција поттикната од религијата.
Nez kaj nas e taka kumovite I mladozencite se potpisuvaat samo drug nikoj jas zatoa prasuvav sto se tie starosvatovi kaj nas nema takvo nesto
Значи сепак кумовите,конкретно кај тебе двајцата и кумот и кумата. Тоа ни е и муабетот на нас дека мора 2 сведоци,па како сакате викајте ги. И кај моите уште пред 30и кусур години имало 2 сведоци.
Da I jas toa go kazuvam oti kumovite se potpisuvaat nikoj drug I mladozencite a starosvati nie nemame ni za krstevka ni za vencavka
Pa sto kazuvam mladozencite I kumovite se potpisuvaat a. zatoa starosvatovi od vas ovde prv pat procitav I neznaev sto e ulogata na starosvatovite