И јас фала му на Бога не живеам со свекрвата. И мојата не сака да помогне, да зготви, нешто да помогне. Мајка ми, ми помага од време на време. Ќе зготви, ќе зачисти. Свекрвата е тука да филозофира, да дели ум. Кога дојде пред неколку дена ми вика ручек што направи? И велам ништо. Јас немам време себеси да си направам, а не па на неа да и правам ручек. Луда жена.
Хахах луда бе. Мене па мојата нон стоп ме прашува што сакам за јадење. И ме моли да кажам а мене срам ми е понекогаш и викам што сакате тоа, и ќе каже нешто јас и велам ааа не тоа,нешто друго прави
Да и' речеше седни, ќе ти ставам тоа што зготвив и стави и' празна чинија пред неа, па на здравје да и' е.
Како не, само си измислуваат адети. 4 месеци беше син ми кога го крстевме, маж ми го однесе до пред црква и тогаш му го даде на кумот. Како шо мислите вие, така прајте си.
Тие што правевте во ист ден крштевка и роденден, дали децата ви беа облечени цело време во облеката од црква, што ја носи кумот? Или да речеме на пола прослава, во текот на роденденот ги пресоблековте во своја?
Пред чинот со наша облека, после крштевање со на кумот. Ако се испрља нешто тогаш ќе си го пресоблечеш во твоите.
Како е сега по ново адетот за украсување? Како правите, на маса како за родендени, на неа ставена тортата и што друго? Балони, благи што ја сочинува масата? За да личи на сликата, да има целина, да не е само тортата. Дајте ве молам предложи, па дури и со сличиња ако имате. И на децата од кумовите, што им купувате?
Ти да си го носиш и да не слушаш никој. Кумот ќе го држи само вонцрква, доколку ептен плаче смее мајката да го држи, а кумот за рака. Таман работа да го вози кумот до црква.
Ако има некој да прати слики од торти за крштевка за машко дете ако имате да видам идеја ми треба и од каде е нарачана...
Дали на кумот му бараат крштевница од него пред да се крштева детето? Сега читав на интернет дека барале бидејќи кумот ќе бил он кој што го внесува детето во христијанската вера и ако не бил крстен или излаже дека е крстен крштевката воопшто немало да има смисла самата крштевка.. Збунета сум веќе од се што прочитав на интернет.
Да кумот мора да е крстен. Документ не ни бараа, ваљда нема да лажеме дека е а да не е. Оставаат на совест, барем во нашиот град е така.
Сакам покрај планираните дарови за кумовите и останатите да им подарам и нешто друго. Нешто што ќе и остане за спомен со дата и име на бебето. Бидејќи ќе бидеме само ептен блиските. Некоја идеја или совет?