Се даруваат. Можеби не како кумот, но симболично да. Кај нас кумовите се даруваат со поскапи поклони. А за сите гости има "за здравје" симболично поклонче. Барем кај и да сум била така било.
Леле ние лапсус направивме, ние не знаевме дека треба да ги даруваме кумовите, отпосле дознавме..многу глупо ми падна, ама само во црква го крстивме не сме правеле крштевка, планираме заедно со роденден да биде крштевката. Тогаш може да ги даруваме ?
Може и тогаш. Обично кумови ти облекуваат дете, и кога ти го враќаат крстено во твои раце тогаш им даваш 'дарче'.
Никој не ни кажа, отпосле мајка ми ми кажа абе жива се изедов. Ајде за друго дете ќе знаеме. Се надевам ќе се оправдаме на роденденот..
На крштевка се даруваат сите присутни. Ние за синко ги дарувавме кумовите, старосватовите и родителите. Крштевка во црква правевме а потоа во кафана. Инаку за никого не купив посебно скап подарок, таква пракса имаме со кумови и старосватови, никого не делиме, за сите исто.
Таков е адетот. На крштевка беа кум, старосват и родителите наши, и сите ги дарувавме. Ама сите подароци беа симболични, не беше нешто скапо.
Јас знам дека е таков адетот. Блиски сме многу и со кумот и старосватот, немаме причина него да го скокнеме или да го делиме. Плус подароците не се скапи, читам овде дека на кумовите им купуваат часовници од 50 евра па нагоре.
Oti samite si gi izmisluvame tie saltanati da mora da gi daruvame site ne nemorame site da gi daruvame na seta siromastija sto ja trpi ovoj narod pa I saltanati si izmisluvame
Порано да сите биле дарувани не е нешто сега ново измислено. Сега се избегнува тој адет со тоа што повеќето стваат некоја декорација тегленце, кутиче пред секој во чинијата и тоа е како некој вид дар.
Колку што ми имаат кажувано...за мене и за сестра ми ги дарувале и старосватовите. Ама мајка ми така сакала.
Мене па ова дарување толку ми е глупаво. Дарувај ги за свадба, дарувај ги за крштевка. Кумот купува облека, го крсти детрто, после ручек еден и ајт. Сеа само ќе се даруваме за се нешто. Не разбирам. Јас бев кума не сум дарувана, не сакам, па се ли за пари правиме не разбирам? Сум прифатила да сум кума,чест да крстам дете и уште пари да ми дадат или поклон. Па ќе си викнам некој од улица па ќе си платам за услугата. Кај сме утепани финансиски уште си измислуваме да се дотепаме.