Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Nie bevme kymovi i ne daryvaa i nas i decata drugite gosti ne.
    Nie na kumata za sekoe dete i kupuvame nesto zlatno, za prvoto golem zlaten privezok so Bogorodica i posveta za kumata.
    Za vtoroto prsten.
    A za tretoto ke vidime ne sme ja krstile uste.
    Ona si gi oblekuva (dvajcata od okaidi gi oblece) toa e toa.

2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Isto I meme mi e glupavo ova daruvanjeto

На cresa-jagoda и jarec6 им се допаѓа ова.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.737
    Бидна и нашата крштевка :inlove::party: правевме на 6 септември во селото на свекор ми , поради тоа што живеам во мало место и ќе се дознае дека дме правеле крштевка и многу ќе се налутеа што не сме ги поканиле (до 50 луѓе е дозволено)
    Кума беше на свекор ми сестра, поради големите обврски тука, тешко е да најдеш кум. Убаво поминавме, само малку се изморивме и малата беше преморена, не спиеше од гласната музика па за време на крштевањето беше на пола слики уплакана :D ќе споделам слики

На KuklickaSk, MimiG, CareTee и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    10.377
    Нека е жива и здрава.
    Имате гoлема кoса, лепoтица :D

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.706
    Допаѓања:
    18.382
    Не ви ставив нож под грло да правите како мене. Не мора да дарувате и вие како мене, направете како ви одговара.
    (facepalm)

На elenaklasik, Alishan30 и Larahappy им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Баш дарувањето е останато од времето, а ние го "адаптираме". Се знае што се дарувало, не сега триста чуда, скапо.. порано сите се даруваа. @Meckicja во Струмица сум била на милион крштевки. Сите не дарувале секогаш, па макар и едно марамче било тоа или чорапчиња.

На Biljarkata, mal.ecka и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Nez kaj nás osven kumovite nikoj drugnee daruvame a I zasto bi hi daruvala drugite nema potreba

8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    21.181
    Кој како сака, така ќе си прави.
    Многу адети останале од порано, па сега не се тераат. Можеби сите се дарувале порано, ама со симболичен поклон. Сега е срамота нели, па подарокот мора да е гооолем.
    И во нашиот град се даруваат сите што ќе дојдат, ама реално или ќе треба да скратиш на гости или да купиш нешто евтино, ако не, само поклоните ќе чинат како целата прослава. Како и да е, голем, а непотребен трошок.

Една познаничка не ги покани сестрите на крштевка на детето, зошто има уште 2 сестри со по 2 деца и ако ги поканела ќе требало да даде многу пари за поклони. Само поради неможноста да ги дарува не ги покани ( а сигурно сестрите немаше да замерат ако не бидат дарувани).
    Кој како има и сака така нека прави, ама да се наметнува дека нешто мора, не ми иде.

На cresa-jagoda, MinnieM, BY<3 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Секако дека кој како ќе сака, така ќе прави. Некои одбираат да следат адети од својот крај, некои слушаат други како треба, трети не слушаат никого итн.
    Кој како сака, точно.
    Само мене не ми се допаѓа притисокот што го имаат луѓево со дарувањето, па што ќе речат другите ако се постапи спротивно од сите и не е според желбите на бабите или околината.
    Како и да е, читајќи за дилемите и секирациите што ги имате, среќна сум што сум ослободена од еден таков притисок, од начела што друг ги поставил некогаш или што ги носи модерното време за смислување начини како да даруваш поразлично од останатите луѓе.
    И пак секој со својот избор.

На KuklickaSk, Biljarkata, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Мајки предложете ресторан во ск што почитува протокол за ковид ,со солидни цени за прв роденден и крштевка?
    Уште подобро, со летна тераса?

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Повеќе гостите треба да почитуваат, него ресторанот.

На KuklickaSk, tinka-mace и Cherry333 им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    За гостите не можам да гарантирам, секој е приказна за себе колку верува дека вирусот постои и е претпазлив да не го закачи.

Во ресторанот кога плаќам сакам и да добијам комплетна услуга.
    А сигурно тоа не подразбира келнерите да носат маски под брада, да фаќаат со прсти по приборот за јадење,масите да немаат доволно растојание...

Прочепкав низ фб групите, се спомнуваат како опција Маргер и Астера, дали некој правел прослава таму?

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Сепак, ако во ресторанот се почитуваат, треба и гостите да почитуваат. Не треба да е секој приказна за себе, во ризик се ставаат и другите гости што почитуваат мерки ако дојде некој што ќе гушка други или маска носи под нос.
    Замоли ги и гостите да се фер и да не ги ставаат во ризик другите гости. Нема потреба да излезе на твоја прослава да се заразат луѓе.

Последна измена: 17 септември 2020
    На cresa-jagoda, dunika, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  14. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Сега чинам сегде се почитуваат мерките за Ковид. И во Маргер и во Астера имам правено прослави (пред вирусов) и двете места се одлични, со убаво мени и услуга. Како други предлози би ги набројала Ореов лад, Грин гарден Мулино, Риверсајд...на отворено се и со убави градини, за убави фотографии :)

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Секоја чест на храброста тогаш да правиш крштевка.

На cresa-jagoda и Mami3 им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Не сум ни прва ни последна што ќе прави
    Детево од март навака само баби и дедовци и браќата мој и на мм го имаат фатено во рака.
    Роденденот нема да биде причина да оди од гостин на гостин како пинг понг топче.
    Барам ресторан што почитува протокол за од моја страна да биде како што треба организирано, би ги сместила на маса по семејство,онака како што секојдневно функционираат
    Гледаш не ни спомнав музика,не ми е ни важно дали ќе има
    Сигурно не планирав ора и чочеци да играат рака за рака :)

На MinnieM и BY<3 им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тоа што нема да има чочеци не значи дека ризик нема. Ништо лично против тебе, ама јас за пандемијава имам ептен ригорозно мислење.
    Ако сите се воздржиме од социјални настани, дружби и сл, побрзо ќе излеземе од кризава и побрзо ќе отворат граници. Не дека некаде утре ќе се акнам, ама вака изолирани од цел свет затоа што собиранки се приоритет, не оправдувам. Нормален живот треба да продолжи со соодветно воздржување и жртви од сите нас.
    Го разбирам и меракот и желбата и возбудата. И мене ми е многу криво што многу работи и ограничив на ќерка ми, која веќе и разбира и бара одредени активности/дружби, ама сметам дека подобро е така, секој со својот придонес кон колективот.

На cresa-jagoda, dunika, MimiG и 11 други им се допаѓа ова.
  18. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Немора да значи дека само на крштевка можеш да се заразиш. Ваљда одиш и пазариш во маркет,аптека и други објекти што илјадници луѓе поминуваат внатре во текот на денот и фаќаат производи, така да шансите за зараза се исти. Сигурно не е пола Македонија затворена во 4 зида. Ако сами си почитувате мерки не гледам проблем, се може и со вирусов да се живее. Девојката си праша за крштевка во место по протокол, нема ништо лошо во тоа. Секој си има право да постапи како сака. Плус темата е "Крштевка" а не "Крштевка - За или против". Така да ако не планирате крштевка во скоро, немора да им ја кршите радоста на другите.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Ај сега и ти, тамам работа мерак да ни се крши од кажано нешто на форум. Софи ниту ќе прекине планирање крштевка ниту ќе и' се скрши радоста поради добронамерни коментари на форум. :)

Последна измена: 17 септември 2020
    На LivingGlam, cresa-jagoda, dunika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да ми простиш, ама во пандемија се почитуваат протоколи пропишани од мин.за здравство. Ниту еден не пропишува собиранки, мекици, свадби и сл.

На cresa-jagoda, dunika, Mami3 и 5 други им се допаѓа ова.