Ве посматрам веќе некој ден, се мислам дали да ви влетам Значи, во тема крштевка сте. Крштевка е чин на внесување на детето во црквата, значи потребни се кум, дете и свештеник. И мајка и татко оти нивно е детето. Толку. Се друго се индивидуални желби и преференци и нема врска со светиот чин на крштевање, туку со профаното живеење. Правев крштевка во ваква констелација за мое дете, пред да биде корона време. Никому ништо не му менува дали моето дете е крстено и дали сме се почастиле во кафана двајца или 50 души. СДК не е од бога дадено да се праат журки за крштевки, вас така ви чини
Не беше журка, беше сосем обична крштевка, никаква музика немаше. Во споредба од другите крштевки општо од секаде, во ова време, нашата беше ништо. И не се фалам, кажувам само дека правевме, и како поминавме. Секој си знае за себе. Направив колку ми беше ќеиф и колку чергата ми беше долга, и да имам повеќе пак исто ќе биде. Не сакам гужви, ниту моето дете, бевме тргнати на страна. Избрзавме сега бидејќи имавме потреба од тоа.
Едно да прашам (не ме напаѓајте со :ние така решивме, секој си знае за себе итн итн итн)...Сакам да ми се објасни, ако не се крсти дете сега, во моментов, оваа година, другата, баш во пандемија... Нема да е човек? Нема да е признаен за христијанин, за личност...? Не, стварно не разбирам што е итноста за крштевки, свадби и сл. настани? Здрави и живи да сме, ама пак не сфаќам ете... П. С Прв роденден прославив дома само ние, јас, мм и двете деца. Крштевка здравје, во подобри времиња кога ќе му се радувам опуштено на чинот, а не стегната дали попот шо му диши на малово има корона, или кумот... Јас се крстив на 26...и жива сум уште
Три дена се објаснувам, ама сите сте упорни зошто па зошто, може да се чека. Не ми се пишуваше причината, да ја кажев порано немаше волкава дебата да има... Да некои работи може да почекаат.. ама некогаш се нема време за чекање... за некои работи подобро е сега да се случат отколку подоцна..
А тие што се на смртна постела уште па ги носевте во ресторан и да се мешаат со други во време на пандемија?
Да. И покрај се... Нема лек уште и за таа болест, се знае веќе каде е крајот... За нив двајца зборувам да не бидам погрешно разберена..
Abe luge ostajte koj kako saka neka si prave negovo si e jas licno vcera koga pominav niz infektivnoto oddelenie I koga vidov kolku bolni Ima od korona ovde vo strumica sto lezat tamu razmisluvam dali I kako bi go proslavila rodendenot na kerka mi vo noemvri mesec
Што се прочитав, уште не можам да поверувам . Е затоа сме до ова дереџе на кое сме. Не е страшно крштевки и родендени, не е страшно свадби, животот морал да продолжи. Мили мои пандемија е. Животот продолжува со ограничувања. Ама кај нас колективната свест 0. Заради вакви работи, некој ќе се тресе да оди на работа, некој ќе се тресе дете да однесе во градинка/училиште, некој неможе на лекар да отиде за итна состојба. за сите што мислите дека буквално се треба да продолжи нормално.
mila potpolno so vo pravo za ova tie stop vikaat oti zivotot mora da prodolzi neka pdat co infektivnite oddelenija da vidat kolku ima bolni of toa zivotot mora da prodolzi
Јас како што знам, жена која има менструација не смее да влезе во црква. Како и зошто прашај поп да ти каже. Ако размислуваш логички, нема разлика дали кумата има менструација или нема, ама вера е тоа, така да очекувај и нелогични работи.
Тоа со добиеното потекнува од порано на времето кога мајката не ја пуштале внатре затоа што крварела, а крштевката се правела пред 40 дена. Нема земено голема молитва, се смета за нечиста итн. Од ова има извртени муабети и преувеличувања обично од свекрви, баби па не ги пуштаат мајките да присуствуваат на крштевката на своето дете. Уствари нема врска, а и онака покасно се крштевките сега.
Јас знам дека сите жени дека се нечисти кога имаат менструација, 99% сум сигурна. Сепак не гарантирам дека сум во право, нека праша поп.
Јас имам прашано поп и кажано ми е дека може да влезе жената ама неможе икони да бацува. А да имаш закажано свадба и имаш добиено ќе откажеш венчавка?