Da,prijateli pravea vo sep, popot bez maska naravno pa i tie da ne se uvredel popot,kazan grc laden haos. Jas ne sum nekoj vernik,popovite mi se odvratni i sekako ne bi praela krstrvka i ne mozam da ja razberam taa potreba pogotovo koga racionalnoto resenie e da ne se pravi.
Само заради ова чекам мај. Инаку ко си планирав бременост (уште само во Кина беше коронарна ) се си мислев по 40 дена одма ќе ја крстиме ,ама како фати тука ,ај ќе чекаме подобри времиња ,ама се одолговлекува. И сега јас велам прв роденден ,мм вели порано па ќе видиме ,ама во секој случај ако не е помината ќе биди само кумот и ние. Толку. Дури и моите да дојдат пак сме 10-12 души. Многу е за со бебе.
Не знаев дека било обичај да се дарува кумот на крштевка... Се дарува најчесто само он или целото семејство (ако е женет и со деца?)
Ние го дарувавме мислевме нешто симболично ама бидејќи имаше премногу работи купено за бебе моравме нешто друго да му земеме . Иначе мислам дека кумот се дарува само а ако има фамилија нешто симболично колку да не биде без ич
Ја топлат водата. И ние кога правевме крштевка попот ме праша провери дали температурата на водата е во ред пред да крштева. Сигурно нема мало бебе да крштеваат во грч ладна вода.
Да да топла вода од бољер стават додуша зависи во која црква се крштеваат некои и така прават нем атопла па до млакичка да го пробањаме
@Осе Не ми беше таа замислата.Ми падна смешно кога рече две години ти треба да собереш,и си помислив бебе во стомак 9 месеци дур пркне ете ти две години.Јас не давам злато ако немам,т.е не сум дала.Не си скратувам од сопствени потреби.Сме ги дарувале скромно,многу поскромно од тие цифри што ги читам тука.Колку можам толку ќе дадам.
Абе какво злато,какви фамилии дарување... Миже нешто симболично за кумот (ма да не знам која е потребата) Кунот купува на детето што треба за во црква и ајт. Многу ми се исфорсирани овие дарувања за се нешто, за веридби, за свадби, па за крштевки ајдеее само трошоци огромни, а никакво значење... Не се замарајте толку, не ќе се ќитиме само они купиле па ние нив, на ти го дај ми го цело време. На 200 евра плати многу се форсираме искрено
@simona_baby па ако "мора" злато за 5 мина по нешто ,а грам бил 40 тина евра и појќе од две години ми треба И јас мислам дека е премногу и непотребно ,мене и мекиците ми се непотребен трошок па ете. Инаку се сложувам ,да си скратам себеси за нешто непотребно е глупо ама има и такви кредит ќе земат пошто така треба. Е ај сега пишете некој во нормални услови што треба па да си се спремаме
Во нашиот крај нема старосват, само кумови, кои наичесто се двојка па се дава дар (поклон) на двајцата и ако имаат деца на децата. Е сега, ние кога правевме регистрација, нашиот кум небеше женет тогаш и неаше девојка, па на регистрација се потпиша тој и мојата најдобра другарка ми беше старосватица, но после неколку години од свадбата кога добивме бебе и го крштевавме, крштевката беше во најтесен круг само нашите родители и браќа и сестри, и кумот со неговата сопруга, па дар дадов и на сопругата негова која сега веќе е кума на нашите деца, а старосватицата која е нели мојата најдобра другарка не беше поканета на крштевката. Во различни краеви на земјата има различни адети, кај нас повеќе задолженија има кумот, тој купува свеќи за во црква, облека за бебето да се пресоблече после крштевањето, за во црква таксата кај нас е адет да платат наполовина таксата, и за крај кумот носи нешто благо обично украсна торта или погача убаво декорирана.
Нема некое правило, кој како ќе си одлучи и колку има можност да купи, се е индивидуално. Некој земаат само за кумот, некој го дарува целото семејство на кумот....голем трошок е сите да се даруваат, еве некој на крштевка ги поканува баш цело семејство на кумот со неговите родители, ако треба и они да се даруваат....тоа е премногу според мене. Еве јас лани бев кума, добивме поклон убава постелнина, спакувано во убава кутија, заедничко е тоа и за мене и за сопругот, а за малата имаше играчка.
Nie vo noemvri pravevme rodenden na kerka mi vtor rodenden vo igroteka so picerija I bevme samo svekorot svekrvata nie majka mi sestra mi I deverot I kumovcite I vnucite I naglasivme oti tamu nesakame da Ima I drugi luge I taka I bese I super si pominavme
Е вакво нешто како постелнина и играчка за дете ми е прифатливо, ама да ги китам јас на крштевка со злато и пари многу ми е некако безвезе. Имам и претходно пишано, јас сум прифатила да бидам кума тоа е таква чест, а не сега да си даваме пари и да си враќаме и броиме кој колку дал.
Најдобро е кога адетите си ги правите самите. Јас на нашата кума и дадов гифт картичка со пари на неа да си купи што сака од Зара. Има рок од 3год. да ја искористи. Купив една убава кутија која ја однесов во цвеќара да ја наполнат со цвеќе и во неа додадов ситници кои и' се допаѓаат лично неа. И се направи мерак најмногу бидејќи беа запазени ситниците. Нема потреба од злата и чуда за една обична церемонија од 15мин. Здравје, следуваат дружби, родендени, слави, свадби, итн. каде што ќе може да се купи и нешто повеќе ако се нема средства во моментот. Ништо не е задолжително. Освен ако не с(т)е со затапени мислења дека мора според адети, како што некој рекол, инаку крштевката не ќе важи.
Кој колку што сака (и ако сака) и може, нема правило. Можеби останала традиција од чест кон кумот да се даде нешто симболично, ама колку помалку има народот, толку повеќе се троши без потреба. Ај сега јас ќе им купувам злато на кум, кума и деца нивни, па тие нас, па ние нив подарок за дома, па тие нас, па облека... Затоа луѓето почнаа да избегнуваат да прават и одат по вакви церемонии.
Abe koj kolku mu se moznostite kumata za mojata kerka spremi golem kat so darovi do zlata do se a jas neznam dali ke imam moznost tolkav kat da spremam koga ke bidam kuma ne veruvam