Ако имаш прашања од религиозен карактер, ќе си прашаш свештено лице. Тие најубо знат. Иначе мое мислење е, дека мајката може да влезе во црква, кога сака.
Јас влегов во црква на крштевката, имавме голема молитва на 40 дена, и на 4 месеци ја крстивме малата и си влегов во црква.
Тоа било кога ги крштевале пред или на 40 дена. И свекрва ми за двете не била ни на голема молитва ни на крштевките ,ама мене ништо не ми рече.
Ова го знам и по мајка ми.. и она не била на мојата крштевка ама тоа е бидејќи сум крстена пред 40 дена... За моево бебе бевме на голема молитва, попот всушност на мене ми чатеше, кај кумашинците знам чател и на бебе и на мајка. Секоја црква различно. Најдобар начин да ја откачиш свекрва ти е да прашаш во црквата, нема да се чувствува дека може да ти пререче после тоа
Просто едноставно ради ситуацијата смеат само родителите и кумовите да присуствуваат нема потреба од народ да се бута во мали простории(зависи од црквата) ако присуствува нема да смени ништо само ќе се плетка меѓу нозе. На 40 дена јас си го крстив детето и си влегов во црква со него прво голема молитва па крштевка правевме
Молитвата што е на 40дена за мајката ли е или за бебето? А ако не можам да отидам тогаш, може ли отпосле?
За мајката е ,ако не можеш тогаш ,прашај си свештено лице... И бебето го држиш во раце додека да ја кажува попот молитвата. @forumce
Baska popovite ne turaat maski nikogas i ne im se prerekuvalo deka pop da ne ne isprati vo pekolot takov ko sto e bezgresen stoznam
Ние бевме само ние и кумовите. Попот носеше маска. А на државата ако и беше до средување ќе донесеше рестрикции како во Дебар на почетокот и ќе средеше се оддамна. Или ќе се заангажира повеќе за вакцини .Ама ај
Прочитав поназад 40 души за крштевка и роденден Испозаглавивме како глувци,децата отупавеа што не се мешаат со други деца. Вие правете веселби и со 100 души ако сакате.
Прашајте си во црквата во која планирате да го крстите малото. И јас се спремав да одам и велам ај за секој случај ќе прашаме дали може и попот ни рече не, за жал, иако син ми беше 6 месеци.
Зошто да не присуствува мајка, до 40 не влегува во црква зошто не е чиста уште, заради крварењето, и толку з,ошто да не влезе по 6 месеци? И за молитвата попот ми рече ќе дојдеш кога ќе си чиста.