Мислам исто може повеќе лица, но сепак консултирајте се и со свештено лице пред чинот тие најдобро ќе објаснат.
Update да пишам Околу 8ми Март беше крштевката,така да имаше многу гужви за нарачка на приврзоци и зедов готови сребрени од Вивиен ги порачав
И јас тоа не го разбирам...да им го оставам детето а јас да не сум присутна. Сестра ми правеше крштевка на нејзиното детенце кога моето имаше 39 дена. Го прашав попот дали може да влезам и ми рече дека нема да правиме проблем за еден ден. Моето го крстевме 2-3 дена по крштевањето на детенцето на сестра ми,бебето ми беше 41-42 дена. Го крстеше владиката со други двајца попови и не се ни спомна нешто дека не треба да бидам присутна. Толку беше се свечено,духовно. Со солзи во очите бев за целото време додека го крштеваа.
Закажавме кршетевка за месецов со кумовите, планот е само со нив. Ние секако си контактираме со родителите ама некако заради нив договоривме вака, избегнуваат контакти. Сега како иде денот криво ми е. Не знам, барем во ресторан да ги поканиме родителите, секако на одвоени маси...
Секако ќе има прв роденден ќе се соберете и се ќе прославите. Има родендени и други работи за славење понатака не е ова единствено нека не ти е криво.
Поканете ги. Секако се гледате со нив. Доколку они избегнуваат контакти, тоа е друго, нема да дојдат, а ќе ги имаш покането и ќе нема за што да ти е криво.
Само кумовите избегнуваат контакти и со нас еднаш на отворено сме се сретнале. Да не ги ставиме нив во лоша ситуација, прифатија сега дека стивнува ситуација. Ама мислам само со нас, не кажале директно ама знам дека си се пазат.
Разговарајте со двете страни, видете кој што мисли, секако ќе најдете решение кое ќе е добро за сите, а прикладно да е и со пандемијава.
Прашајте ги најдобро. Јас кога правев крштевка за малата беа само кумовите и родителите. Бидејќи и тие избегнуваа контакти, јас ги прашав тие се согласија да присуствуваат само и родителите.
Кумовите дали најчесто купуваат некој поклон за крштевка покрај алиштата за во црква? Ако да, дајте идеја, 4-5 месеци е бебе, немам идеја, и моево е толкаво и не знам што би земале, скоро све исто имаме веќе
Ау да, баш денес ги гледав тие на буткање, има за ОК цена. А и хранилка е корисна работа, како не ми текна Фалааа
Ние вака направивме ,едниот ден кумовите одма после крштевката ,другиот моите и вечерта золва ми. Јас за кумата зедов персонализирани ланче сребрено ,има поназад слика. За кумот алка од б вотч. За дечињата алиштенца. На малата и донесоа хранилка и златно привезоче ,со тоа што за хранилката се договоривме отворено праша што немам од хранилка,точаче,дубак/џампер. Јас си одбрав хранилка пошто точаче мајка ми рече дека ќе и купи ,а дубак имав.