Мајки читам уназад не ми е јасно.. бидејки и ние закажавме крштевка, треба ли да купувам поклони за кумовите? Незнам воопшто како одат тие работи и што се купува
Девојки, може ли да ми препорачате некој добар ресторан (секако со отворен простор) во околината на Карпош за 10тина гости за крштевка?
Зависи како ќе се договорите ние ќе правиме на 05.06 се договоривме меѓу нас да не се даруваме за мене реално се тие непотребни трошоци
Ние сме ептен блиски кумата ми е таков тип на човек се може отворено,па ја прашав ми кажа дека задолжително било прекривка/ќебе /постелнина. За останатото рече како сакаш па така земав комплет постелнина и за секого по нешто. Реално како сакаш /имаш оти бабини деветини ќе речат и злато на сите мора. Ама ако нема за злато зар некрстени да ги оставиме ?
Лелел на свеќи муабетот кумата требало злато да и стави,а она како баба колба во црква,со два збора ја решив само ние 4ца ќе бидеме во црква.порано ги дарувале со злато пошто кумовите не им биле блиски а сега се другари
Здрааво ние планираме крштевка и роденден во ист ден па ме интересираат адети за крштевка кој се кани за во црква, застрижување нели се прави и дома како знам кум застрижува и уште еден? Паа ме кнтересира нели тоа треба до 12 часот а ние плнираме да крстиме нормално наутро ама да славиме навечер без да се собираме дома како да се изведе тоа со стриг? Ајде некој нека ме оправи
Јас кога крстев дете се завршија адетите во црква и после дома ми дадоа ножички и му пресеков едно праменче. Дали така треба или така одлучиле родителите не знам зашто не ги знам баш адетите, а тогаш помала бев и само слушав што ќе ми речат. Вчера свекор ми ме прашува зошто не го шишаме малиот зашто долга му е косичката и се поти, му одговарам дека планираме месецов. На тоа свеки вика никако шишање сега, мора да се чува за крштевка Веќе еднаш му ги скративме шишките и таа знае за тоа, не знам зашто вака искоментира, дали потиснувањето и прави да се осеќа поубаво
Незнам за кој град прашуваш,ама кај нас во Ск не е вака.Попот го шиша бебето во црква,и нема правило до колку саат.Уствари имаше порано после два саат немаше крштевки,ама ние крштевавме прошлата недела и крштевката беше во пет закажана.За тоа кој ќе викаш си е твое,си викаш кој сакаш,е сега во време на корона вие си знаете колку и како.Јас баш заради тоа не сум сакала во ист ден крштевка и роденден затоа што детето е измрцварено цел ден,прво црква па после дома гости цел ден му се фаќа.
I kaj nas vo strumica popot secuva pramence od kosickata na bebeto inace zatoa za rodenden i krstevka zaedno potpolno si vo pravo
И јас кога крстев му сечев праменче од косата на бебето. Ама тоа беше одамна. На моите деца попот во црква им исече прамен од косата, а не кумот дома. Мислам дека сега веќе и не се прави така
Ние правевме крштевка во 13ч. Мој совет одбери време кога детето е наспано,јас го одбрав тајмингот кога спие па се уби од плачење Во ист ден беше и роденденот,па во црква беа истите луѓе-родители,браќа,кум,старосват. Од крштевање продолживме во кафана и до кај 18ч завршивме со прослава. За шишањето не знам да ти кажам,кај нас го шишна попот.
Kaj nas sekoj grad (podnebje)si ima razlicni adeti i osven tvoite domasni(ako sakas da odis po adetite) nikoj drug nemoze da ti kaze sto e pogresno ili pravilno. Nie sme od dva razlicni grada, ziveeme vo tret grad i vo site tri popot vo crkva go potstriziva deteto. Po nekoja logika i nemoze kumot zasto popot dava blagoslov na kumot da go krsti deteto... zosto inace bi odele v crkva ako cala ceremonija se odviva doma so kumot^^^^^. Sepak prasaj gi postarite od vasiot kraj kakvi obicai se naguvaat tamu,(ako sakate da gi sledite).i nie sme na plan da ja krstime malata pa samo.odlagame so koronata... sega ke vidime na otvoreno nesto dve masi i dosta e!
Nie pravefme krstevka na 9 maj jas imam bliznacinja.Vo crkva bevme nie so kumovite vo 9 casot a vo 11 imamvme zakazano rucek so 24 gosti i toa naj bliskite.Na kumovite im dadovme pari da si kupat sto sakat i kupenite raboti jas im gi dadov na krstevkata a kumata imase napraveno bovca so sve za bebinja od corapcinja do kapa ,postelnina i jorgancinja i plus sedista za u kola i vo crkva kumata gi oblekuva,kumata nosi i torta.Popot gi sisase vo crkva a kumata ne vo kafana nie taka odlucivme a znam vo mojot grad kade sto i kumata sisa i plus se pronasa sito nekoj star obicaj....a jas gi daruvav i drugite gosti nesto sitno do 250 den...
Јас имам желба да прајме кршетвка ако е се како што треба на есен. Ама некако си викам може требаше сега кога е помал да го напраам тоа. Знам сите на 1г прават крштевки ама некако ептен ми е траума за децава тоа. И само тоа ме премислува не сакам да го изложувам на нешто ради кое ќе се нервира и ќе плаче ради мене што се вика. Понатака кога ќе порасне може и сам да одлучи дали да се крсти. Јас на 16г се крстев пак мојте инсистираа ама сакав и ја и бев веќе возрасна. Знам дека е 1 ден во прашање ама кога внук ми рикаше ми остана како негативно искуство крштевањето. Како присилено ми делува не знам зошто порано не размислував вака... Какви се вашите искуства во однос на плачките? Вие што сте крстеле на 1г да го вратите времето дали би го направиле баш истото?
Мојава на 3 месеци ја крстевме, абе се утепа плачејќи, а не ѝ се спиеше, ни јадеше. Не знам што и беше
Зборот за помало подобро е дека не разбира на 1г веќе другачие гледаат на светот. Баш по интернетов гледав дека тодлери и деца ( валда и 12м дете спаѓа тука веќе не е бебе) можат да запамтам трауматични настани. И после долго време да се мачи со истите пример да не спие со месеци да не јаде итн