Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крштевка

Дискусија во 'Бебе' започната од soncicko, 6 февруари 2011.

1. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    815
    Мајки читам уназад не ми е јасно.. бидејки и ние закажавме крштевка, треба ли да купувам поклони за кумовите? Незнам воопшто како одат тие работи и што се купува

2. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Девојки, може ли да ми препорачате некој добар ресторан (секако со отворен простор) во околината на Карпош за 10тина гости за крштевка?

3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Зависи како ќе се договорите ние ќе правиме на 05.06 се договоривме меѓу нас да не се даруваме за мене реално се тие непотребни трошоци

На eta, Meckicja и edna_malecka им се допаѓа ова.
  4. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Може да купиш и не мораш. Можеш нешто симболично од типот постелнина, или некој часовник, пари...

На IJAE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Карпош не знам ама Маргер во парк ти е супер место ако има и други дечиња поготово

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Ние сме ептен блиски кумата ми е таков тип на човек се може отворено,па ја прашав ми кажа дека задолжително било прекривка/ќебе /постелнина. За останатото рече како сакаш па така земав комплет постелнина и за секого по нешто.

Реално како сакаш /имаш оти бабини деветини ќе речат и злато на сите мора. Ама ако нема за злато зар некрстени да ги оставиме ?

На Dust, Meckicja и IJAE им се допаѓа ова.
  7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Лелел на свеќи муабетот кумата требало злато да и стави,а она како баба колба во црква(facepalm),со два збора ја решив само ние 4ца ќе бидеме во црква.порано ги дарувале со злато пошто кумовите не им биле блиски а сега се другари

На eta, Meckicja и Осе им се допаѓа ова.
  8. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Што е колба?
    Абе на кој како му одговара нека си праи, само се мешаат.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Белегзија е

На Осе и jarec6 им се допаѓа ова.
  10. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.247
    Здрааво ние планираме крштевка и роденден во ист ден па ме интересираат адети за крштевка кој се кани за во црква, застрижување нели се прави и дома како знам кум застрижува и уште еден? Паа ме кнтересира нели тоа треба до 12 часот а ние плнираме да крстиме нормално наутро ама да славиме навечер без да се собираме дома како да се изведе тоа со стриг? Ајде некој нека ме оправи

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас кога крстев дете се завршија адетите во црква и после дома ми дадоа ножички и му пресеков едно праменче. Дали така треба или така одлучиле родителите не знам зашто не ги знам баш адетите, а тогаш помала бев и само слушав што ќе ми речат.

Вчера свекор ми ме прашува зошто не го шишаме малиот зашто долга му е косичката и се поти, му одговарам дека планираме месецов. На тоа свеки вика никако шишање сега, мора да се чува за крштевка :D Веќе еднаш му ги скративме шишките и таа знае за тоа, не знам зашто вака искоментира, дали потиснувањето и прави да се осеќа поубаво :wasntme:

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.222
    Незнам за кој град прашуваш,ама кај нас во Ск не е вака.Попот го шиша бебето во црква,и нема правило до колку саат.Уствари имаше порано после два саат немаше крштевки,ама ние крштевавме прошлата недела и крштевката беше во пет закажана.За тоа кој ќе викаш си е твое,си викаш кој сакаш,е сега во време на корона вие си знаете колку и како.Јас баш заради тоа не сум сакала во ист ден крштевка и роденден затоа што детето е измрцварено цел ден,прво црква па после дома гости цел ден му се фаќа.

На eta, cresa-jagoda, Anaouou и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    I kaj nas vo strumica popot secuva pramence od kosickata na bebeto inace zatoa za rodenden i krstevka zaedno potpolno si vo pravo

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    И јас кога крстев му сечев праменче од косата на бебето. Ама тоа беше одамна. На моите деца попот во црква им исече прамен од косата, а не кумот дома. Мислам дека сега веќе и не се прави така

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Ние правевме крштевка во 13ч.
    Мој совет одбери време кога детето е наспано,јас го одбрав тајмингот кога спие (facepalm) па се уби од плачење
    Во ист ден беше и роденденот,па во црква беа истите луѓе-родители,браќа,кум,старосват. Од крштевање продолживме во кафана и до кај 18ч завршивме со прослава.
    За шишањето не знам да ти кажам,кај нас го шишна попот.

16. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Kaj nas sekoj grad (podnebje)si ima razlicni adeti i osven tvoite domasni(ako sakas da odis po adetite) nikoj drug nemoze da ti kaze sto e pogresno ili pravilno.
    Nie sme od dva razlicni grada, ziveeme vo tret grad i vo site tri popot vo crkva go potstriziva deteto.
    Po nekoja logika i nemoze kumot zasto popot dava blagoslov na kumot da go krsti deteto... zosto inace bi odele v crkva ako cala ceremonija se odviva doma so kumot^^^^^.
    Sepak prasaj gi postarite od vasiot kraj kakvi obicai se naguvaat tamu,(ako sakate da gi sledite).i nie sme na plan da ja krstime malata pa samo.odlagame so koronata... sega ke vidime na otvoreno nesto dve masi i dosta e!

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Nie pravefme krstevka na 9 maj jas imam bliznacinja.Vo crkva bevme nie so kumovite vo 9 casot a vo 11 imamvme zakazano rucek so 24 gosti i toa naj bliskite.Na kumovite im dadovme pari da si kupat sto sakat i kupenite raboti jas im gi dadov na krstevkata a kumata imase napraveno bovca so sve za bebinja od corapcinja do kapa ,postelnina i jorgancinja i plus sedista za u kola i vo crkva kumata gi oblekuva,kumata nosi i torta.Popot gi sisase vo crkva a kumata ne vo kafana nie taka odlucivme a znam vo mojot grad kade sto i kumata sisa i plus se pronasa sito nekoj star obicaj....a jas gi daruvav i drugite gosti nesto sitno do 250 den...

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Јас имам желба да прајме кршетвка ако е се како што треба на есен.
    Ама некако си викам може требаше сега кога е помал да го напраам тоа. Знам сите на 1г прават крштевки ама некако ептен ми е траума за децава тоа. И само тоа ме премислува не сакам да го изложувам на нешто ради кое ќе се нервира и ќе плаче ради мене што се вика. Понатака кога ќе порасне може и сам да одлучи дали да се крсти.
    Јас на 16г се крстев пак мојте инсистираа ама сакав и ја и бев веќе возрасна.

Знам дека е 1 ден во прашање ама кога внук ми рикаше ми остана како негативно искуство крштевањето. Како присилено ми делува не знам зошто порано не размислував вака...(facepalm)
    Какви се вашите искуства во однос на плачките? Вие што сте крстеле на 1г да го вратите времето дали би го направиле баш истото?:angel:

На eta и ivance.. им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Мојава на 3 месеци ја крстевме, абе се утепа плачејќи, а не ѝ се спиеше, ни јадеше. Не знам што и беше

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Зборот за помало подобро е дека не разбира на 1г веќе другачие гледаат на светот. Баш по интернетов гледав дека тодлери и деца ( валда и 12м дете спаѓа тука веќе не е бебе) можат да запамтам трауматични настани. И после долго време да се мачи со истите пример да не спие со месеци да не јаде итн :tmi: