Како е цената за крштевка во црква? Ептен имам заборавено од пред 7год а и од тогаш сигурно се има и сменето
Може, ама детето според црквата ќе се води како вонбрачно. Мм така се води, бидејќи неговите не се венчани.
За ова прв пат слупам. Вонбрачно ќе се води ако во општина немаат потпишано, од црква неможе вонбрачно да биде Моите родители не се венчани во црква па ниту јас ниту сестра ми не ни стои никаде дека сме вонбрачни Детето ја прима верата, небитно дали се венчани неговите
Може, битно е кумот да е крстен. Нема врска родителите, тие може и друга вера да се. Со крштевка детето ја зема верата.
И кај нас истата ситуација скрати попот оти не застана со плачење штом заврши и ја земав кај мене одма друго дете, неќеше кај кумот во раце никако а попот не даде јас да ја држам и набрзина пропеа и ајт надвор
Ете можело, и јас прв пат слушнав кога ми кажа свекрва ми. Братот на мм не се води така, ама кумот на крштевката кажал дека се венчани, фактички излажал.
Нема врска. Моите не се венчани во црква па ниту едно од три деца не се води како вонбрачно а сите сме крстени. Што и не е логично како што пишаа погоре, тоа е за брак што не е склучен во матично само. А кумот треба да е крстен колку што знам.
Можеби во меѓувреме нешто е сменето, најдобро е да се праша. Инаку, не зборувам од рекла казала, мм е жив пример
Пак ќе кажам и многуууу сум сигурна во тоа што го кажувам вонбрачно дете во црква не се води при крстење, тогаш само верата ја прифаќа детето родителите може никогаш да не се венчаат ( венчавката е стапување во брак пред Бога и старите велат ако не си венчан на другиот свет нема да бидат заедно) а пред граѓански брак во матично ако немаат потпишано е вонбрачно затоа и на дете кога се вади извод се носи извод од венчавка
90 проценти на деца родени во комунизмот родителите не се венчани во црква и сигурно тие деца никаде не се водат како вонбрачни, а се крстени тие деца во црква некои како бебиња, некои дома, некои дури подоцна.
Нема везе дали родителите се венчани за да може да се крсти дете. Крштевка е вера, тоа лист хартија ама баш ништо не значи и не користи, најмналку за да се види дали детето е вонбрачно или не. Кои глупости @Bicka77 кумовите му донесоа обичен голем пешкир, во боја, баш погодно и си го користи и ќе го користи. Што и да купуваш бирај поголемо, тие малите баш се неискористена ствар, сигурно и мајката веќе има доволно. Инаку сум пишала, ние кумовите ги каневме со покана, благо, пијалок, поклоните, една недела пред крштевката.