Ќе крштеваме бебче. Освен што треба да купам алишта за целосно облекување и поклон нормално, што друго треба да купам?
Облека фустан,боди ,шпикозни,трака за коса,чевли,бањарка , чорапи,пелени,поклон што си даруваш ти на бебето, торта,козметички производи (јас тоа ќе носам секако),некое кремче шампон и сапун доволно ќе биде,и трошоците околу црква и свеќи веќе е спомнато
@fana сѐ што ти спомнале погоре плус нас свештеникот ни рече кумовите да носат дрвен крст на ланче што се осветува за бебето. Прашај си в црква.
Прашав пред некое време пријатели, цели ги соблакаат и ги ставаат. Ова за бебе од 1 година и дете од 2 години зборам.
Не знам, свештеникот така ни рече. Кумовите да носат свеќи за в црква и крст, кој што се осветува за бебето. Не мора крстот да е златен, доволно е да е дрвен крст-ова беа зборовите на свештеникот. @Milkiway зошто? Мислам ти си родител, ти си носиш одлуки, ама онака ме интересира. Разбира сѐ, се срами, знам, ама целиот чин е 2 минути работа (потопувањето во вода и мачкање со свето миро по телото) ако не се лажам.
Ради тоа ради срамот. Сметам дека ќе е поголем за да се соблака пред попот така со к*** на изволте. Не знам дали на 2г коллу и како разбираат па сигурно и ќе одлучам тогаш.
Сигурно надвор гола не се соблака. Дома пред вас и пред бабите е едно. Друго е кум, кума, поп, фотограф ... не викам дека сум во право ама по мене тогаш се големи
Да се дополнам, не сум ни јас за нудизам. Ич не ми се допаѓа голо дете на плажа. Подобро само пелена ако нема купачи. Сепак, мислам уште се мали да имаат осет за секусалноста и да се срамат од тоа.
Ништо ново ова со крстот, носат и икони, особено ако детето носи име на светец. Било каков крст може, голем/мал, од што и да е материјал. Мали се за мали, уште се зелки, али и јас ко тебе бев, а бебе ми беше 9м Као како бе, па срамота е, па што има да му го гледаат И уште не ми е сеедно, му кажав на фотографот слики со куре на мегдан не, се исповрте само да не му го слика
Искрено на 2г мислам и не дека знаат за срам, имам 2 внучиња по 2 и 2 ипол години, па и на плажа ги пресоблакале кога се мокри купаќи или пелена да му сменат па не дека се срамат мислам не разбираат, или зависи до децата.
Веројатно сами ќе почнат да се срамат кога ќе им дојде возраста. А и тоа што викате никој не го ни гледа во кадата освен попот и кумот
На 2г може само тулето да го истегне и да му го покаже на попот Мојот има 21м на секое соблекување си го бара и со го тегне не се срами од никој