Posle krstevkata popot rece alistata sto gi nosese po krstevkata da gi staam u kesa i da gi trgnam na nekoe mesto jas gi staiv kaj mene u skaf najpozadi, e sega bas se ubavi slatki sakam pak da gi oblece, do koga treba taka da stojat???? Kako ste pravele vie?
Нас ништо не ни рече. Си дојдовме дома и веднаш ги ставив в машина за перење, сега се перени, испеглани на закачалка, спремни за носење. Зошто да ги тргниш настрана? ПС: што се прави со свеќите? Заборавив да прашам.
Се носат на причестување, ги оставаш да догорат каде што горат сите други свеќи. Јас синко го однесов на причестување, но кога ми кажаа дека МОРАЛО да лизне вино итоа од иста лажичка со други, во ова време на пандемија не фала, ги оставив свеќите и си заминавме. Ќе се причести кога ќе се врати се во нормала еден ден. Здравје.
Мене попот ми рече да преспија со алиштатаи да ги исперам на рака и водата да ја истурам на земја(бавча, цвеќиња). Секој град различни адети. За крштевката дете плачеше многу имаше 2 год и 4 месеци. И едвај го облеков дел со мојте алишта дел со од кумата. Гајчички над пелената, чорапчиња и кошулата од кумата. Гледавме што побрзо да излезиме од црквата..
Da i jas pravev so vodata sto ja banjav posle krstevanje, cvekinjata si gi navadiv istovo popot mi go kaza, nisto ke gi isperam i jas i taka pominaa dva meseci skoro
Мене ништо не ми кажа попот за алиштата, си ги исправ,на Бигорски правевме крштенка.Само ми рече на бањарката да си полежи дома неколку дена и ако планирам да го бањам во наредните 24 часа од крштенката тогаш водата дс јс истурам во цвеќињата ама ние одтанавме во Маврово тој ден не го избањав и нареден дома се нормално со водата