Религијата е наметната за човекот да има да верува во нешто. На пример кога ќе речеш Господе само лошо да не се случи, за здравје итн. Тоа ти е религијата за во лошите моменти да има во што да веруваш и надеваш, детето ако ака да е атеист и ќе си биде на него нема да му значи дали е крстен или не.
му се наметнува точно. Ама дали дома кршите лепче за бадник со децата или вапцаш јајца за велигден или имаш било каква икона закачено? И тоа е наметнување. Ако тераме по тој пат тогаш или во домот да не се практикува ништо од религијата, ама детето да се учи на сите светски религии што постоеле од минатото до денес. Па детето да го калемеш да размислува и да се определи самото кон што сака. Е сега ја не сакам да отсапам од овие празници, а тоа е наметнување на еден начин. Доколку вие дома не го практикувате тоа тогаш да има можност детето да е послободно да одбере само религија, а вака гледајќи ги родителите и тоа ќе сака да е дел и утре да го практикува со своето семејство дури и ако партнерот му/и е од друга религија.
Здраво сакам да прашам сега слушам крстеле само за викенд на моето роденден му се паѓа вторник сакав тој ден заедно па сега незнам дали некој има што крстил во работен ден или навистина не крстат
Што купивте? И јас исто се мислам што да купам за крштевка за машко детенце, старосватица сум. Но реално скоро се има од неговата сестричка, второ детенце е
Во денешно време се може. Мене ми рекоа дека ако не сме биле венчани во црква детето ќе го пишувало вонбрачно, па затоа во исти ден направивме првин венчавка па крштевка.
Дали старосватицата има некоја улога во крштевањето на бебето и дали освен кумовите ја дарувавте и неа (и нејзиниот сопруг, деца)?
Старосватицата нема никаква улога при крштевката, битно е да се даруваат кумовите, а псранатите се на твој избор.
Smeski, nie ja krstevme kerka mi vo sreda togas bese i moj rodenden pa dve u edno, isto pari kako i sekoj den bez vrska muabeti samo se izmisluvaag