Смее. Ние не сме венчани а синко е крстен. Алал да им е колку се досетливи. Улога реално има само една личност, еден го држи детето во црква. Се даруваат сите присутни. Јас дарував и тие што не беа пристуни, и нам не дарувале така.
Од денес точно еден месец до крштевката и првиот роденден на син ми. Почнавме да бараме локал за помала семејна веселба со околу 20 луѓе. Имате ли предлог за убав локал, со квалитетна храна и убава атмосфера? Прашувавме во ресторан Едера и Потковица...
Здраво мајки! Може ли да ми дадете некој предлог каде да се прослави крштевка согласно меркиве. Сакаме да ја правиме сега средина на октомври, па може да дојде предвид и некаде на отворено, сакам така пријатна атмосфера со поблиските, да има убав интересен амбиент. Ви благодарам!
Дали е вистина дека доколку кумот не е венчан во црква ( само во матично се има регистрирано ) не смее да го крсти детето?
Здраво, во недела треба да крстиме бебе во Скопје. Јас не сум од Скопје а сега во секој град се нешто има различно, па би ве замолила ако може да ми кажете дали нешто пропуштам. Купив се за бебето за облекување и бањарка, шамивче и ножички. Кај нас за попот се купува пешкир и сапун. Свеќи и кутивче за косичка дента у црква ке купам. Дали се купува подарок за бебето?
Ти си кумата? Јас во јули правев крштевка на син ми и јас како мајка купував пешкир, сапун и зејтин, тоа не е обврска на кумата. Кумата треба само да донесе бела бањарка и алишта за облекување на бебето. Шамивче и ножички не ти требаат, а кутивче за коса мене кумата ми донесе по нејзина желба. А за поклон пошто прв пат го гледаа бебето ми купија хранилка по претходна консултација со мене. Е сега на тебе е желбата дали сакаш нешто плус да купиш. А да и благо мафини ми донесоа, а кај внук ми кумовите торта донсеа.
А која е улогата на мајката во црквата? Шо ќе треба да правам и што ќе треба да се носи? Мене никој не ми спомна за сапун и зејтин/пешкир, гледам претходните две членки различно напишале, да не е различно во секое место? Документ нешто се носи ли?
Мене од црква ми дадоа ливче и тоа пишуваше на него плус извод од родени копија за да можат да ти дадат крштеница. Родителите плаќаат 2500 а кумот 1500 ден.
Сапун и крпа се за попот да се измие и избриши раце пред да го крштева бебчето. Маслото е ако сакаш да си оставиш в црква, како дар. Друга улога мајката нема, освен да плати.