Да е само роденден како сакате... Ама ако детето се крсти, ја прима верата, која е логиката во пости да правите трпеза со мрсни јадења, нели честите по повод крштевањето. А и зошто не посно, има милион опции за јадење па и за посни торти супер рецепти. Попот не би да го коментирам
Мојот став за крштевки: Јас моите деца штом беа малечки се одлучував да ги крстам истото мислење го делиме со мм. Синот ни е крстен на 5 недели. Ќерката на 6 месеци на именденот од синот и третата ќерка исто на именденот од синот на 3 месечна возраст. За првото дете правевме голема крштевка ги викнавме сите роднини тетки , вујни, стрини околу 100 души и сега сметам дека немало потреба до толку. За девојчињата мислам дека ми беше подобро и порелаксирано. Дојдоја моите родители и сестрата и зетот моја и сестрата и зетот на мм, родителите на мм и кумовите. Околу 15 души си бевме в црква го крстевме бебушот и после дома имавме ручек порачана скара. Ние зготвивме кифли, салати, џомлезе, колачи, рестован компир, ориз, торта и плус кумот донесе торта и од 9 до 2 часот се се заврши. Вечерта со истиот трошок си дојдоја на именден роднините и кој сакаше си донесе вијџе. И мислам најубаво си направивме.
Знае ли некој дали во тек на Велигденски пости крштеваат? Нас роденденот ќе ни биде баш тогаш,а планираме и крштевка, ама со постите не знам како оди.
Другарка ќе прават крштевка сега на 12 ти месецов за време Божиќни пости. Попот штом им кажал може ... Јас лично за време на пости не би крштевала, ама тоа е мое мислење. Секој си прави како му одговара сепак.
Во пости не се венчава, се крштева. Поп не смее да одбие крштевање, се крштева секој ден од годината, е сега софрата каква ќе биде тоа е друга тема и желба.
Мислам дека овој период не би требало да се прават крштевки,обично после 19ти јануари додека не се осветат водите за војордан. Јас сакав да правиме сега одма откако ке направи 40дена па вака ме советуваа.
И поповите ништо не разбираат. На една особа и рекоа ако претходно примите наш благослов ќе ве венчаваме во пости. И тој благослов во Скопје кошташе 2000 денари. Да така си стои во христијанското календарче за празници. Некрстени денови
Некрстените денови нели се од 6 до 19 јануари? Постите траат до 7ми,па веројатно крштевката би им била до пред некрстените денови.
Ние ќерката пред 4 години ја крстивме баш за Божиќ на 7 ми Јануари. Повеќето попови што ги прашавме ни кажаа дека се крштева за Божиќ, после Божиќ до Водици се некрстени денови.
Не ми треба мене гугл, си прашавме неколку цркви, сите едногласно рекоа да за крштевање за Божиќ. Сега кој како си сака.