Мене старосватот ми е поп и се што ме интетесирало него и за свадба и за се сум го прашувала, е сега знам од искуство, на крштевка кај малипт на мпјата другарка они не беа венчани во црква, попот им кажа дека најпрво они треба да направат венчавка во црква па потоа да го крстат детеро и така би во ист ден и сс венчаа и крштеваа
1800 беше кога бев кума во август, може поскапеле досега. Може пак се разликува цената од град до град.
Ние сега во саботата правевме крштевка. Плативме 2000, а кумот 1500. Значи од општина до општина се цениве
Бог да чува муабетиве. Не сум мажена, сама си го крстив детето, па еве никој не ми забрани, нити ми рече дека прво треба маж да си најдам.
Moite roditeli i na mm roditelite ne se vencani vo crkva pa site nie sme krsteni vo crkva sto sega izveduvaat ovie od crkvata nez
Нема крај на закони кои ги смислуваат попови. Замислете некој човек од 50 години сака да влезе во вера. Родителите починати. Што ке му кажат, не може да те крстиме затоа што родителите не ти се во црква венчани а не ни можат сега да се венчаат? Јас сум атеист и не можам да разберам какви верници сте вие. Верувате на се и сешто а само на вистинската вера не. Не ја разбирате ни целта ни пораката на христијанството.
Свеќите се купуваат во црква, а машничките во цвеќара и пред да влезеш во црква само си ги закачуваш.
Дали некој правел крштевка на Марков Манастир и какво е местото за крштевање? Исто св. Јован во Аеродром?
и мене ме интересира ова. Со сопругот правевме веридба и не сакаме венчавка во црква. Ќе те замолам да го споделиш твоето искуство со оглед дека постот е од 2021 год.