Што ги дарувавте кумовите за крштевка? Ние ќе правиме на 5ти април на роденденот. Не сме ни земени па не ни направија никаков проблем. Инаку 2500 плаќаат родителите, 1500 кумовите,така ми рекоа.
Ние им купивме нутрибулет…планот беше пари ама маж нешто го стегна во глава и рече одам да купам нитрибулет…и така бидна
Ние им дадовме пари во плико,зашто не сме којзнае колку блиски,и не знаевме што, па таа опција ни беше најдобра. А што е финтава со плаќањево по пола? Така си се договарате или...?
Навистина? Интересно. Очигледно секој град и општина си прават различно. Кај нас си кажаа цена, а плаќањето беше договорено. Кумот си ја плати цела сума, инсистираше.
За секој член од фамилијата посебен поклон, сами си избраа. Ма да сега пак да сум на истото место би им дала само еден поклон и јас би го избрала, не тие, оти вака премногу скапо ми се фати.
Ние планираме венчавка и крштевка да правиме во ист ден, е сега ме интересира да ми кажете околу цените во Скопје како се движат доколку знаете, и што се треба да се има за во црква (и за венчавка и за крштевка) од пешкирче, облека, свеќи итн..
Така ни рекоа во црква за плаќањето. Стварно не знам што да ги дарувам... Саати такви работи здравје за свадба, мислам дека е премногу. Ич немам идеја
Немам искуство уште бидејќи бебето уште не е родено. Но како што разбрав не може, мора да сме венчани во црква. Е тоа што не разбрав е дали за во црква мора потврда од вклучен граѓански брак, дека нејќам граѓански брак.
@wildqueen @kikikikirika За крштевка битно е родителите и кумовите да се крстени, нема врска дали се венчани во црква. По правило треба да се крстени ама и да не се, пак ќе направат крштевка на детето.
За крштевка треба да е крстен кумот, а и родителите. А дали се венчани или не, не е битно. И да сте крстени и да не сте, секако ќе го крстат детето зошто не бараат крштеница како доказ да се носи, ама сепак не би требало да се лаже ако си верник.
Кумот ја пренесува верата и треба да е крстен. Зошто родителите? Влегување во вера треба да е одлука која ја донесува поединецот. Дали влегуваш во христијанство или друга вера, не е поврзано со родителите тоа.
Па и тоа што викаш, секој си е верник сам за себе. Може јас не сакам да сум крстена, ама децата ќе се големи верници. Секој си одлучува за себе. Ние кога прашувавме така ни кажаа.
А на мои роднини им рекоја дека невенчани во црква не можат да си го крстат детето. Во ист ден мораа да прават и венчавка и крштевка и ги фати дупло поскапо. Навистина си кажуваат како им одговара. Најубаво е мислам секој што сака да си прави крштевка, да си праша во својата парохија свештено лице. Вака сите различно сме поминале и различно кажуваме.
Zdravo izvini shto vletuvam so komentar. Jas i soprugot sme registrirani samo vo matichno i Sega prashuvavme vo crkva za krstevka ni rekoa deka nema vrska dali sme venchani vo crkva ili ne. Krshtevaat.
Се согласувам. Јас и мм не сме венчани во црква и не сакаме, за крштевање ни рекоа може само во некоја си нивна црковна книга и пред бога ќе се сметало детето како вонбрачно, нас тоа не ни смета. Кумот и родителите мора да приложат крштелниче како доказ дека се крстени + од кумот две свеќи црковни и бањарка, а од родителите бањарка, крпа и сапун, погача, зејтин и извод за детето. За плаќање секаде различни се цените на кој како му текне изгледа.